Llegint ara
Parcs i jardins, descobrim la bellesa de la natura domesticada

Parcs i jardins, descobrim la bellesa de la natura domesticada

L’home al llarg dels segles ha procurat domesticar la natura, creant parcs i jardins per tal de recrear la bellesa de l’entorn natural a prop de les zones habitades. A Catalunya tenim molts exemples d’aquests espais afables que ens permeten gaudir de la biodiversitat natural i milloren la qualitat de vida dels qui hi resideixen a prop.
Aquesta setmana volem proposar-vos la visita a parcs i jardins on podreu passejar, descobrir elements de gran interès cultural i gaudir d’una estona refrescant sota una bona ombra. Sempre tenint en compte les restriccions que pugui haver a causa del risc d’incendi i les altes temperatures.
Colònies tèxtils, la primera biblioteca pública de Catalunya, una ermita del segle XV reconstruïda en el segle XIX, el museu de la rajola, un castell del segle XI i un altre del XIX, molts d’ells dissenyats per prestigiosos arquitectes, entre ells L’Antoni Gaudí, són algunes de les propostes. Doneu-hi una ullada i esperem que us agradin.

Salut i bon estiu

1. Castell i Parc de Montesquiu

El nom del poble de Montesquiu ha esta sempre estretament vinculat al principal monument que posseeix, el castell de Montesquiu, que juntament amb el seu parc natural són els atractius turístics més rellevants del municipi.

El castell és el símbol més emblemàtic del parc. Des dels seus orígens, la primera notícia data del 1285, la casa forta de Montesquiu va ser concebuda com a residència dels senyors del terme de Besora. Al segle XIX, el casal va passar a mans no nobiliàries i l’any 1976, per ordre expressa del darrer propietari, Emili Juncadella, el castell i la finca van passar a mans de la Diputació de Barcelona, que la convertí en parc comarcal.

El parc té una extensió de 546 ha, està situat a l’extrem nord de la comarca d’Osona. Ocupa part dels termes municipals de Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora i Santa Maria de Besora.

La protecció i la conservació de què gaudeix el parc suposa una garantia de qualitat del seu ric patrimoni natural.

Al parc i als jardins del castell s’hi pot accedir sempre. Els jardins que envolten al castell configuren un entorn atractiu, bé amb les coníferes de la zona més baixa o bé amb l’enjardinament més clàssic de la zona més propera a l’edificació.

2. Jardins Artigas

Durant la seva estada a la Vall de Lillet, per tal de portar a terme el projecte del Xalet del Catllaràs que li va encarregar el seu mecenes Eusebi Güell, Gaudí es va allotjar a casa dels Artigas, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d’un jardí en un terreny que la família tenia just davant la seva casa i fàbrica tèxtil. D’aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

3. Jardins i Castell de Can Jalpí

Els Jardins de Can Jalpí estan situats just abans d’arribar a Arenys de Munt.

Espai enjardinat, amb gran diversitat d’espècies de flora i fauna. Hi ha infinitat de senders enmig de bosc i prats que ens permetran fer passejades tranquil-les gaudint d’aquest ambient natural.

A la zona més alta dels jardins hi trobem el Castell Jalpí, una gran fortalesa emmurallada originària del segle XIX que ens fa recordar èpoques passades, envoltat d’un llac artificial.

A la part baixa del parc trobem la Central de Can Jalpí, que és el centre d’informació del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

4. Jardins de Santa Clotilde

Els Jardins de Santa Clotilde estan situats en un paratge de gran bellesa. Sobre un penya segat amb impressionants vistes sobre el mar, es va plantar aquest jardí meravellós, veritable mostra de l’esperit que va formar el moviment noucentista a Catalunya del qual Eugeni d’Ors va ser portaveu brillant.

Els jardins, dissenyats a la manera dels antics jardins, suaus i al mateix temps austers, van ser realitzats per Nicolau Rubió i Tudurí.

Prohibit l’accés amb animals, excepte gossos pigall.

5. Museu Can Tinture

L’edifici històric de Can Tinturé està emplaçat al centre històric d’Esplugues, en una torre, rodejada de jardins, construïda l’any 1898 per l’arquitecte Claudi Duran i Ventosa, considerat un dels pioners del sistema del ciment armat. Fou alçat com a residència familiar per encàrrec del seu primer propietari, Joan Tinturé Campreciós, qui va ser regidor i alcalde d’Esplugues entre el 1910 i el 1915.

See Also


Can Tinturé és el primer museu monogràfic de rajola de mostra de l’Estat espanyol i n’exposa peces produïdes des del segle XIV fins al segle XIX

6. Mirador i Ermita Sant Elm

Edifici que va ser reedificat el 1923 en el context de la ciutat-jardí de l’Urbanització de la Muntanya de Sant Elm (balneari, fonts i jardins, xalets modernistes) impulsat per l’industrial Pere Rius i Taulet. L’ermita havia estat des del segle XV una fortificació de defensa estratègica per al litoral de Sant Feliu, enderrocada pels francesos en les guerres de finals del segle XVIII. Al seu interior hi ha unes belles pintures al•legòriques realitzades el 1923. Des del seu mirador es pot contemplar la costa des de Palamós fins a Tossa de Mar, i inspirà a l’escriptor Ferran Agulló a batejar la costa amb el nom de Costa Brava.

7. Biblioteca i Parc Municipal Pere Sallés

Està format per jardins que es divideixen en dues grans parts separades per una avinguda central molt àmplia. Cada una d’aquestes parts es troba dividida en diverses seccions. Té una gran mirada al sector de ponent. De les espècies vegetals que hi ha predominen les coníferes, el pi blanc, l’avet i el xiprer, entre altres.

Antigament, aquests terrenys eren coneguts com a Camp del Palau, propietat de l’empresa Elèctrica Sallentina, que va promoure, durant els anys 1920, la construcció d’aquest parc de la biblioteca i de les escoles.

La Biblioteca Popular de Sallent es va inaugurar el 1918, i va ser la primera biblioteca pública que la Mancomunitat de Catalunya va construir a la província de Barcelona. El seu emplaçament va ser a l’edifici neoclàssic situat al final del Parc Municipal Pere Sallés.

Actualment la bibioteca es troba a la Casa Torres Amat.

7. Colònia Imbern o “El Pelut”

Colònia tèxtil de filats de cotó. Les seves principals característiques i la petita història dels anys de la seva renovació van estretament lligades al pensament i societat modernistes.

L’any 1859 hom hi establí una adoberia convertida després en filatura. Passà a mans de diferents propietaris l’últim dels quals, en Calvet, renovà edificis i habitatges. Això fou l’any 1923. La construcció la dugueren a terme un grup d’arquitectes dirigits pel Sr. Riera de l’escola d’en Gaudí, i el projecte fou supervisat pel mateix Gaudí.

La colònia està formada per la fàbrica, una fonda amb nou cases per banda per als treballadors i quatre cases per als dirigents, uns jardins magnífics i una petita capella. Actualment la colònia està completament deshabitada essent els propietaris la família Ymbern. A la fàbrica encara s’hi conserva l’activitat industrial. En el darrer any s’ha incorporat una nova fàbrica d’estampació.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt