Llegint ara
Rutes a la vora de Muralles

Rutes a la vora de Muralles

Aquesta setmana us suggerim visitar rutes amb muralles. En bici o a peu, per gent més preparada o per passejar tranquil·lament en família,… són rutes per a conèixer i reconèixer aquests històrics elements arquitectònics, les muralles, al límit entre el món rural i l’urbà, moltes vegades traspassat i integrat a nous creixements, d’altres, fins i tot, com a referents de la seva antiga funció defensiva i que romanen com a referent de frontera. Una bona oportunitat de combinar natura i cultura.

Salut i bon estiu!

1.PASSEJADA PELS PLANS DE CAN GOTARRA

Llagostera

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Familiar
DISTÀNCIA: 13.80 km / DURADA: 1 horas

El planer mosaic agrícola
Passejada circular gens dificultosa pel paisatge agrícola i forestal de plana que envolta Llagostera. En dies clars ens mostra magnífiques vistes a les Gavarres, Cadiretes i el Montseny. L’itinerari surt de l’antiga estació del carrilet, al nucli urbà, i permet interpretar els retalls de bosc que caracteritzen la plana selvatana i descobrir com varien els conreus al llarg de l’any.

Castell i Muralla: Els seus orígens se situen al s. XII tot i que les restes actuals pertanyen a un poderós conjunt fortificat dels segles XIV-XV, del qual se‘n conserven tres torres. L‘actual ajuntament té unes voltes a la Sala de Sessions que daten del segle XV.

2. VOLTA AL CASTELL D’HOSTALRIC

Hostalric

RUTA A PEU / En BICI
DIFICULTAT: Familiar
DISTÀNCIA: 2.00 km / DURADA: 45 minuts

Rodejant l’estratègia
Pensada com a passejada familiar, aquest itinerari pels voltants del Castell d’Hostalric ensconvida a descobrir el punt geogràfic estratègic on està situada la fortalesa de la Vila. Ens permetrà conèixer l’entorn natural que l’envolta i la seva història.

Recinte enmurallat: segueix el traçat de l’antic camí Ral i data del segle XIV. Se’n conserven uns 600 metres i va ser construït amb la pedra basàltica extreta del turó del castell. La muralla és alta i acaba amb merlets quadrats. Darrera d’aquesta hi havia el camí de ronda que comunicava les torres. Les torres són cilíndriques i semicilíndriques i se’n conserven deu, incloses la del convent i la dels Frares. El Portal de Barcelona és una de les quatre entrades a la vila emmurallada.

3. ANELL VERD (1). TORREDEMBARRA-CREIXELL

Baix Gaià

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Familiar
DISTÀNCIA: 5.30 km / DURADA: 1 hora 30 minuts

Primer tram de la Ronda Verda del Baix Gaià.
Un recorregut fàcil i planer, que s’inicia entre camps de conreu de secà, ideal per fer a finals d’hivern o a la primavera i que acaba amb el majestuós Castell de Creixell.

El castell dels Montserrat: apareix esmentat per primer cop l’any 1059 i la parròquia és citada a la butlla papal de 1194. L’edifici actual, bàsicament del segle XVII, està adossat a les muralles de la Vila Closa, té planta irregular. La corona de merlets li atorgua l’aspecte de fortificació. L’estil dominant renaixentista és palés a les portes i finestres. En la primera carlinada va ser caserna de la milícia altafullenca, i durant la Guerra Civil (1936-1939) va allotjar tropes i milicians. És de propietat privada i el seu interior no és visitable.

4. RUTA DE SANT ANTONI

Altafulla

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 3.50 km / DURADA: 1 hora 20 minuts

Testimonis del passat
Amb sortida i arribada a l’emblemàtica ermita de Sant Antoni, el camí s’endinsa en el pulmó verd d’Altafulla, la Muntanya de Sant Antoni, bon mirador de tot el terme.

Pel camí descobrirem vegetació rica en plantes aromàtiques i boscos de pi blanc; el majestuós castell dels Montserrat; l’església de Sant Martí i les barraques de pedra seca, que ens faran el recorregut molt agradable.

L’Antiga Muralla: El conjunt medieval d’Altafulla, la Vila Closa, estava emmurallat i fortificat. De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre, especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres. Darrere de l’església reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana.

5. RUTA DE LA PEDRA A COLOBOR

Àger

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Difícil
DISTÀNCIA: 11.30 km / DURADA: 4 hores 30 minuts

Devocions Marianes a la vall
Recorregut de llarga durada per la primera graonada del Montsec. Gaudirem d’una magnífica panoràmica de la vall i d’un espectacular paisatge de bosc mediterrani d’alzines i pinars passant per l’ermita de Pedra dels segles XI i XVI i el santuari-refugi de Colobor del segle XVI.

Itinerari Històric: No podeu marxar sense fer aquest bonic itinerari urbà pel nucli antic i emmurallat d’Àger, passant pels carrers més característics, els portals, la plaça Major, l’antiga Paeria, l’església de Sant Vicenç, l’antiga farmàcia Montardit, la casa Gaspar de Portolà i la col·legiata i el castell de Sant Pere.

6. GR DE MONTBLANC A PRENAFETA

Montblanc

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 7.50 km / DURADA: 2 hores 30 minuts

Vinyes i esglèsies medievals
Ben bé podria ser que aquesta fos la ruta per on Sant Jordi va anar en busca del Drac. Farem un tram de la ruta del Cister des de les construccions que fan de Montblanc un poble ben medieval, passant per les vinyes i masos. Una ruta lineal, per a tota la família, a peu o en BTT.

Pas de Ronda de la Muralla de Montblanc: Un espai museogràfic per descobrir una de les obres militars medievals més ben conservades de Catalunya. A través d’aquest recorregut el visitant pot pujar a les torres i passejar pel pas de ronda tot contemplant unes magnífiques vistes de Montblanc i del seu entorn.

Una oportunitat per descobrir el motiu pel qual el rei Pere III el Cerimoniós va fer construir el recinte emmurallat, el seu funcionament i veure com era la vida dins una vila amurallada.

7. RUTA DES CODOLAR

Tossa de Mar

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 3.10 km / DURADA: 1 hora

Passejant entre la muntanya i el mar
Itinerari circular dins d’un dels principals espais naturals del sistema litoral català. La distància és curta i, amb poc esforç, tindrem una visió excel·lent de la natura, travessant boscos de suredes i pins i trepitjant una geologia que ha imprès un fort caràcter en el paisatge.

See Also


A es Codolar, la platja que dona nom a la ruta, hi arribarem en finalitzar el recorregut.

La Villa Vella: L’interior de la Vila Vella és un espai encantador de carrerons estrets amb paviment de còdols que en el moment de màxima esplendor integrava unes vuitanta cases, moltes de les quals van aprofitar el mur de la muralla com a paret de fons.

Construït a inicis del segle XIII amb murs emmerletats, conserva gairebé la totalitat de l’àrea perimetral original. El pany de mur distribueix quatre torrasses i tres torres cilíndriques rematades per matacans. Les torres més conegudes són la torre d’en Joanàs, que presideix la badia; la torre de les Hores, situada a l’entrada del pati d’armes, que deu el nom al fet que era l’únic lloc on hi va haver un rellotge públic, i la torre d’es Codolar, també coneguda com a torre de l’Homenatge, que presideix la platja d’es Codolar. Cal destacar el magnífic portal adovellat que dona entrada a la Vila Vella a través del pati d’armes.

Declarat Monument Històric Artístic Nacional l’any 1931, el recinte emmurallat de la Vila Vella és l’emblema del municipi. Actualment és l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix al litoral català.

Cal fer especial esment de l’antiga església de Sant Vicenç, d’estil gòtic tardà, construïda en el segle XV damunt d’una església romànica anterior (dels segles XI i XII). És d’una sola nau i, actualment, només l’absis i la sagristia conserven la coberta.

8. RUTA PELS INDRETS VERDS DE SANT CUGAT

Sant Cugat del Vallès

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Familiar
DISTÀNCIA: 6.40 km / DURADA: 1 hora 50 minuts

Sant Cugat, ciutat verda
Us proposem una forma entretinguda, agradable i nova de conèixer la ciutat verda de Sant Cugat. Recorrerem els diferents parcs i espais verds de la ciutat combinada de forma equilibrada amb la visita d’alguns espais urbans emblemàtics.

Monestir de Sant Cugat: El Monestir de Sant Cugat és un dels majors exponents de l’art medieval a Catalunya, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. El claustre romànic és l’element més destacable del conjunt per la seva estructura i per la decoració dels seus 144 capitells, tots diferents. És considerat com un dels millor de la Península. El conjunt, de gran riquesa arquitectònica, té el seu orígen en el segle IX en què es va fundar, a l’indret anomenat Octavià, al lloc on hi havia una església paleocristiana, un monestir benedictí que al llarg dels segles ha sofert diferents modificacions.

El Monestir medieval era un conjunt arquitectònic emmurallat que degut als fets del 1714, i posteriorment a la desamortització, va quedar reduït al que ara es pot contemplar: la Plaça Octavià, el Portal Major, bona part de les Muralles del segle XIV, el campanar i les restes romanes, les dependències claustrals, el Palau Abacial i l’Església de Sant Pere. Es realitzen visites concertades al conjunt monàstic. A l’església i la Casa Abacial es duu a terme l’activitat parroquial ininterrompudament des del 1833.

El claustre acull el Museu del Monestir, on es pot visitar una exposició permanent sobre l’evolució arquitectònica de l’abadia i els aspectes més significatius de la vida de la seva comunitat benedictina.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt