Llegint ara
Les Millors Formatgeries artesanes tot fent ruta amb Natura Local

Les Millors Formatgeries artesanes tot fent ruta amb Natura Local

Us oferim en aquesta ocasió una selecció de formatgeries artesanes que podreu trobar a municipis adherits a la plataforma Natura Local i que permeten descobrir gran varietat de maneres de fer i formatges artesans de tota mena i per a tots els gustos. El món dels formatges us espera!

 

Des de l’equip de Natura Local estem convençuts que els actius del territori no s’acaben amb els punts d’interès natural i cultural dels itineraris que us proposem a través del portal web i de l’app d’itineraris autoguiats i d’informació dels municipis adherits a la plataforma.

Una de les qüestions que creiem que també pot enriquir el coneixement dels territoris que trepitgem, és la de donar a conèixer aquelles iniciatives agroalimentàries de proximitat, de qualitat i d’emprenedoria local que enriqueixen el dinamisme patrimonial dels nostres pobles.

En aquesta ocasió us parlem de formatgeries artesanes ubicades en alguns dels municipis que formen part de la plataforma. Esperem que us entri el cuquet per visitar-les i tastar el bé de Déu de formatges que s’hi fan. Som-hi, doncs!

1. Formatges Cal Borni

Llagostera (Gironès)

Cal Borni del veïnat de Bruguera Alta de Llagostera, ja té una tradició lletera des de fa molts anys. Però des de fa un cert temps, s’atreveixen també a fer formatges a la mateixa explotació amb, evidentment, la llet crua de la seva pròpia granja de vaques lleteres. El resultat és per emmarcar.

Hi trobem les terrines de formatge fresc, de gust lleugerament àcid i refrescant; el Sant Galderic, de pasta tova fresc o madurat, natural o condimentat amb espècies i herbes; el Tap de la Bruguera, de pell cendrada i gust suau; i el Mola de Sant Feliu, d’entre 2 i 6 mesos de maduració.

Una aposta per la llet crua de vaca valenta però, pels resultats, ben reeixida.  A la zona els coneix tothom i tenen els seus fidels seguidors.

2. Formatgeria La Balda

Ubicada a Granollers de Rocacorba, al municipi de Sant Martí de Llémena, es tracta d’una formatgeria jove, inaugurada al 2012, però no per això se’ls pot restar mèrit a l’hora d’aconseguir un producte fet amb seny i de qualitat.

Els seus dos tipus de formatges són fets amb llet crua de vaca d’explotacions lleteres de proximitat. Hi trobem el Fermió, de coagulació àcida i pasta tova, i el formatge de gran format de pasta cuita i llarga maduració.

Una gran troballa, sens dubte!

 

3. Formatgeria de Castell-llebre

Peramola (Alt Urgell)

Una altra de les clàssiques, ja que ja fa força anys que s’hi dediquen.

Ubicats a la masia de La Penella, d’antiga tradició formatgera, elaboren uns quants tipus de formatges fets amb llet de cabra procedent de la mateixa comarca: mató, formatge fresc, madurat, de rotlle i de tupí.

També ofereixen visites i tasts a la mateixa formatgeria, amb la simpatia i bon tracte que els caracteritza.

4. Murgó Formatges

Sant Iscle de Vallalta (Maresme)

Una altra formatgeria molt jove, però que amb poc temps ha començat a fer-se certa reputació ben merescuda.

Ubicada a tocar del nucli del poble de Sant Iscle de Vallalta, conegut pel cultiu de les maduixes, però que tanmateix s’està fent un lloc al mapa del formatge artesà català.

Un dels seus formatges madurats, el La Pubilla, elaborat amb llet de vaca, ha estat recentment premiat i està agafant una embranzida molt interessant. També s’hi poden trobar formatges de llet cabra madurats, com el semicurat de pell florida i el de pasta àcida.

Una de les curiositats a destacar és que a la formatgeria no es fa servir cap premsa per escórrer els formatges, de manera que aquests perden el xerigot en el mateix motllo en un procés manual de volteig, mantenint en els formatges finals un punt fresc i més làctic.

5. Formatges Blancafort

Casserres (Berguedà)

Es tracta d’una petita iniciativa familiar ubicada a prop de Casserres, al bell mig de la comarca del Berguedà, en funcionament des de fa més de 30 anys.

Amb ramat de cabres propi, elaboren varis tipus de formatges, la majoria a partir de la llet de cabra, d’entre els que cal destacar el tipus Garrotxa, la seva gran especialitat, sent de les primeres formatgeries que el va començar a elaborar després de la seva recuperació cap als anys 80 del segle passat.

A part, també hi trobareu formatge tendre i madurats de varis tipus i presentació, com el de tupí i el conservat amb oli, o el tradicional serrat, l’únic elaborat amb llet d’ovella.

6. Formatges Mas El Garet

Tona (Osona)

Extraordinària formatgeria situada a prop de Tona, a les portes de la plana de Vic. Tota la seva producció és amb llet de cabra de ramat propi dins una explotació ecològica de cicle tancat, és a dir, que, més enllà del pasturatge, el farratge i les lleguminoses per a les cabres també surten de la mateixa finca. La producció lletera en litres no és extraordinària, però sí d’una qualitat sorprenent.

El reconeixement d’aquesta formatgeria és, des del 2007 que varen obrir les portes, fecund i extraordinari. Però és que la feina feta amb passió i seny no té fronteres…

A la formatgeria hi podreu trobar una gran varietat de formatges tots fets amb llet de cabra: mató i formatge tendre, els condimentats amb pebre, fines herbes i romaní, el madurat tipus Garrotxa i dos de madurats de collita més personal reconeguts i premiats internacionalment. També hi podrem tastar-hi el formatge de tupí, el conservat amb oli d’oliva, iogurts, brossat o, simplement, llet de cabra ben fresca.

Ah, i també hi organitzen visites guiades i tasts. Només cal posar-s’hi d’acord! Una bona opció per descobrir a Tona!

7. Formatgeria Can Ponsa

Tagamanent (Osona)

Petita i amagada formatgeria a prop del nucli de les Casetes del Congost al municipi de Tagamanent, als peus del Montseny i a la vall del riu Congost. Posada en marxa des del 1996, està especialitzada en producte fresc derivats de la llet de vaca.

See Also


A la formatgeria del Cal Ponsa hi trobareu un mató i un formatge fresc gairebé per menjar-vos-els allà mateix, humits, lletosos, de curta durada. Però molt possiblement els productes més característics de Cal Ponsa siguin els no directament formatges en si però sí que derivats d’aquest i de la llet, com els flams, tant de mató com d’ou, i els reconeguts pastissos de formatge, sens dubte, unes postres sensacionals.

Un bon lloc per fer-hi parada si pugem o baixem del Montseny des del pla de Calma i el Tagamanent.

8. Formatgeria La Xiquella

Vall d’en Bas (Garrotxa)

Formatgeria situada al bell mig de la vall d’en Bas, segurament un dels paisatges més reconeguts de la comarca de la Garrotxa, a tocar dels volcans garrotxins i sota del majestuós cim del Puigsacalm.

Elaboren cinc tipus de formatge, tant de llet crua de vaca com d’ovella, alguns de pasta tova i pell florida i a d’altres de madurats, tots ells de noms amb caràcter: Xerric, Xiroi, Murri, Cofat i Manyac.

També es pot gaudir d’una visita guiada a la granja, a la formatgeria i un tast maridat dels formatges fets allà mateix. També disposen d’allotjament. Una estada ben formatgera!

Un bon lloc per fer-hi parada si pugem o baixem del Montseny des del pla de Calma i el Tagamanent.

9. Formatgeria Tros de Sort

Sort (Pallars Sobirà)

Estem parlant, possiblement, d’una de les formatgeries més conegudes des de que va començar l’embranzida del formatge artesà a Catalunya. Situada a Sort, molt a prop del nucli de la població, és lloc de parada per molts visitants que pugen i baixen seguint la Noguera Pallaresa.

Sense desmerèixer tota la seva altra extensa varietat, així com altres propostes d’altres reputades formatgeries, ens atrevim a dir que concretament un dels seus formatges ha esdevingut el formatge tipus brie català per antonomàsia: el Tou de Til·lers.

Tota la seva varietat de formatges són elaborats a partir de llet crua de vaca de pastures de muntanya del Pirineu, de pasta tova, premsada i alguna proposta de segona fermentació, tipus tupí. També tenen producte fresc com el mató i una proposta de formatge més aviat tendre.

Fan visites guiades a la granja, a la formatgeria i tastos maridats amb vins i cerveses. Què més es pot demanar? Informeu-vos-en!

10. Formatgeria La Peça d’Altron

Sort (Pallars Sobirà)

Sort fa doblet. Al poble d’Altron, en plena Vall d’Àssua però dins del municipi de Sort, trobem aquesta petita però carismàtica formatgeria de poble amb una més que merescuda reputació. Discreta però contundent amb la seves propostes elaborades. I diem discreta perquè en prou feines tenen web o manera de saber des de la distància quines són aquestes propostes. Però els bons formatgers coneixen aquesta formatgeria i, de tant en tant, hi fan un cert pelegrinatge.

A La Peça d’Altron hi trobarem un tipus de formatge serrat madurat de llet crua de vaca de proximitat, en diferents períodes de maduració, segons el gust del consumidor, un formatge fumat, propostes de formatge a l’oli amb o sense herbes aromàtiques i un de tupí, tots d’una qualitat més que reputada.

Val la pena arribar-se fins a mig vessant de la Vall d’Àssua per comprovar-ne les seves excel·lències. Ens hi esperen!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt