Llegint ara
Calldetenes, al bell mig d’Osona

Calldetenes, al bell mig d’Osona

El municipi de Calldetenes, un dels de terme més petit de tot Osona, ocupa els terrenys planers a llevant de la ciutat de Vic. És format pel nucli principal, el poble de Calldetenes, el petit veïnat de Sant Martí de Riudeperes i per masies escampades per la plana.

Les úniques elevacions existents dins del terme són els anomenats turons testimoni de margues, entre els que destaca el de Sant Marc, amb bones vistes sobre tota la rodalia. Una de les seves joies patrimonials són les velles masies escampades pel terme, algunes d’elles existents pràcticament des de poc més enllà de la repoblació.

L’agricultura i la ramaderia tenen un cert pes en l’economia i els entorns del terme, tot i que, evidentment, la proximitat amb la ciutat de Vic li dóna un caire urbà amb força indústria i serveis.

Molí del Pujol

El Molí del Pujol té un graner elevat (conegut com a “hórreo” a Astúries, Galícia i Lleó) on, antigament, hi deixaven assecar el gra o llegums sense que cap animal se’ls mengés.

Un gran desmai (Salix babylonica) presideix l’entrada de la propietat. Cau sobre el torrent d’aigües netes, on s’hi poden veure ànecs collverds i cueretes torrenteres. La silueta dels desmais és inconfusible, les flexibles branques fan que les llargues i primes fulles caiguin suaument donant la sensació d’un arbre que està “desmaiat”. És un arbre d’origen asiàtic, però molt usat des de fa molts anys com a arbre ornamental i sempre associat a les ribes pel seu valor com a fixador del sòl evitant així l’erosió i degradació del terreny.

Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes

Tot i que actualment no és visitable, aquest complex monàstic s’està restaurant. En destaca el claustre renaixentista de dos pisos, gairebé únic a tot Catalunya. L’església romànica de Sant Tomàs de Riudeperes es troba inclosa en el conjunt de dependències i edificacions monàstiques, construïdes en època gòtica, renaixentista i modernista. Sant Tomàs de Riudeperes té el seu origen al segle XI, com a canònica augustiniana, va ser convertit al segle XVI en convent franciscà. Posteriorment va passar a mans dels religiosos Camils per acabar, al 1968, essent venut a l’Associació de Sant Tomàs. En els últims anys, l’edifici acollia l’escola de disminuïts psíquics l’Estel.

Església de Sant Martí de Riudeperes

Veïnat disseminat format per l’església d’origen romànic del segle XI, que dóna nom al llogarret i origen i antic cap del municipi, l’antic monestir romànic de Sant Tomàs i les velles pairalies del veïnat, entre les que hi ha la Calvaria i Altarriba, dues de les més importants de la zona.

Et recomanem l’App de Natura Local per fer aquesta ruta guiada i interpretada.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt