Llegint ara
Geografia, espais i rutes literàries de Natura Local

Geografia, espais i rutes literàries de Natura Local

+3
Veure Galeria

Quantes vegades una escriptora, un poeta, un narrador…, s’ha inspirat en un paisatge i un paisanatge real per a teló de fons dels seus escrits? Quantes vegades han estat descrites des de múltiples punts de vista algunes de les nostres contrades catalanes? Moltes, no acabaríem mai! Des dels més reputats escriptors a les més desconegudes pàgines mai escrites, el país és ple d’exemples de geografies literàries i espais escrits. Us en presentem una breu tria, amb els seus respectius itineraris perquè aneu a fer amb els llibres a les mans. Immersió a l’entorn assegurada!!

1. Ruta de Trinitari Fabregat

Alcanar (Montsià)

Trinitari Fabregat va ser un escriptor canareu i en el seu llibre Jardins ignorats narra una excursió al cim del Montsià. Aquesta ruta que us proposem passa pels paisatges que es descriuen a la novel·la, dels camps de conreu de secà a les parets de roca que ens porten al balcó privilegiat del Delta de l’Ebre, la Torreta del Montsià.

2. La vall de Santa Caterina i el Montplà

Torroella de Montgrí (Baix Empordà)

Aquest itinerari circular permet visitar els principals punts de la part central del massís del Montgrí. Partint de la casa del Guarda, anirem a voltar fins a l’ermita de Santa Caterina i pujarem al castell del Montgrí. Tornarem al punt de partida tot recorrent el Montplà. Més enllà de les grans panoràmiques de les que gaudirem sobre l’Alt Empordà, el golf de Roses, el cap de Creus, l’Empordanet i el Baix Ter, Torroella de Montgrí, les illes Medes i les Gavarres, ens endinsem al cor mateix de l’indret d’inspiració de l’escriptora Caterina Albert, sota el pseudònim de Víctor Català, en la seva cèlebre novel·la Solitud.

3. Camí de ronda de Tamariu a Llafranc

Palafrugell (Baix Empordà)

Ruta circular que ens permet descobrir des de cales poc concorregudes fins el conjunt monumental de Sant Sebastià, un dels punts més emblemàtics de la Costa Brava i dels molts escrits, descrits i viscuts per en Josep Pla per les seves famoses passejades vora el seu natal Palafrugell. Pel camí veurem les empremtes que ha deixat el temps tot evocant les descripcions i impressions sobre el paisatge del cèlebre escriptor de l’Empordanet.

4. Una volta per Llessui, Saurí i Bernui, a la capçalera de la Vall d’Àssua

Sort (Pallars Sobirà)

Us proposem un tomb per tres dels pobles de la capçalera de la Vall d’Àssua. Pobles tradicionals pirinencs, envoltats de pastures, ramats i ben orientats al solell. Esglésies, carrerons i safarejos; camins vells que unien pobles i persones. Traçats entre camps, horts i vistes a les serres de ponent que separen la Vall d’Àssua de la Vall Fosca. I, a la vegada, el paisatge que portaven al cap, al cor o als ulls a l’hora d’escriure escriptors com Jaume Cabré a Les veus del Pamano, Maria Barbal, a Pedra de tartera, País íntim o Mel i metzines, Josep M. Espinàs, a Viatge al Pirineu de Lleida, o Josep Virós, a Verd madur. Ja ho veieu, territori literari en escreix!

5. Natura i història a tocar del riu

Roda de Ter (Osona)

Una caminada molt completa al voltant de Roda de Ter on el protagonista principal és el seu riu, el Ter. Ambients de ribera, molta diversitat de fauna i un poble amb molta història recent, ens faran xalar mentre gaudim de la ruta. I no cal dir-ho, si parlem de Roda de Ter, no podem deixar d’evocar a en Miquel Martí i Pol, ja que tenim una radiografia poètica i narrativa molt completa de Roda de Ter de la seva època als seus poemaris i escrits. I és fàcil retrobar-te’l per tot arreu.

6. El Camprodon literari I: de Jacint Verdaguer a Alfonso Vilallonga

Camprodon

See Also


Camprodon ha estat sempre una referència mítica per als poetes i escriptors que han conegut i viscut al poble i la comarca, des de la visió simbolista i preciosista de mossèn Cinto a les modernes reflexions que ens transporten al món mític d’Irene Sola i la seva premiada novel·la Canto jo i la muntanya balla.

En aquest itinerari buscarem i descobrirem els llocs, els racons i els amagatalls, i observarem les perspectives que alguns autors han donat a les obres que ens parlen del poble i dels seus entorns.

7. Resseguint les passes de grans escriptors

Camprodon

Aquesta segona ruta abraça la part nord-est de Camprodon, de Sant Patllari al carrer de València. Comença, com ho feia la primera, en una font i amb un dels grans poetes del país: la font de Sant Patllari i Joan Maragall. A mesura que s’acosta i passeja els carrers, troba poetes i escriptors locals i nacionals que han descrit escenes, indrets i emocions a partir de les seves experiències i relacions amb la vila, autors celebrats per la crítica i els lectors com ara Lluís Maria Todó o Irene Solà.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt