Llegint ara
Redescobrir la bellesa de l’aigua

Redescobrir la bellesa de l’aigua

Per fi!. L’aigua sembla tornar a les nostres lleres. És per això que aprofitem per recomanar-vos visitar alguns dels salts més bonics de la nostra geografia i seguir alguna d’aquestes rutes que, finalment, després d’aquesta implacable sequera, sembla que estan recuperant una mica l’aspecte que tots estàvem esperant.

 

Després de les pluges de la darrera setmana encara no hem pogut recórrer cada una de les rutes i salts que us recomanem, però tenim l’esperança per la informació que hem rebut, que pugueu retrobar-vos amb paisatges humits, cabdals de rierols generosos, gorgs a vessar i aquests salts d’aigua que ens agrada tant de contemplar.


Salut i Bona Ruta!

1.Ruta del Salt de Mir

Santa Maria de Besora

Ruta autoguiada a peu i en bici
1 hora 40 minuts / 9.70 km / Dificultat Mitjana

Al bell mig de l’espai natural de les Serres Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt, us proposem aquesta ruta entre Santa Maria de Besora i la Serra de Bellmunt per descobrir un bonic salt d’aigua aprofitat per tres molins fariners envoltats en un ambient de fageda. Masos i veïnats dispersos on les pastures s’alternen amb rouredes i alzinars. Al llarg del recorregut diferents finestres ens obren vistes a les serres properes. Tot i poder fer-se a peu, és prou llarga com que el nostre mitjà triat hagi estat la bicicleta.

Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura

La Serra de Bellmunt- Almenara és un dels últims reductes de les pseudo-estepes lleidatanes i d’una qualitat ornítica difícilment comparable a la resta d’Europa.

En aquesta ruta tenim la possibilitat de veure alguns dels ocells bandera d’aquests ambients de secà com són: l’esparver cendrós, el gaig blau, el falcó mostatxut, el xoriguer petit, el sisó i el mussol comú.

2. Ruta de Natura a la Riera de Sorreigs

Sant Bartomeu del Grau

Ruta autoguiada a peu
5 hores 20 minuts / 12.50 km / Dificultat Mitjana

Fantàstica, i alhora exigent ruta als altiplans del Lluçanès, per descobrir el nord del municipi i endinsar-nos en la part més salvatge de la riera de Sorreigs, dins l’Espai d’Interès Natural del mateix nom.

Boscos originals i boscos treballats; cingleres calcàries que encaixen barrancs i fondalades fosques amb gorgs i salts d’aigua; obacs i solells amb vegetació diferenciada. Tot plegat, alternat amb el paisatge agrícola a les parts més accessibles i planes.

Ruta coneguda com a bucle nord de la Ronda de Sant Bartomeu del Grau. PR C-223.

3. Salt del Molí Bernat

Tavertet

Ruta autoguiada a peu en bici
1 hora /2.94 km / Dificultat Mitjana

Es tracta d’una ruta curta però intensa que, tot i la dificultat del camí de baixada, ens portarà a un dels principals punts d’interès de Tavertet i a un dels salts d’aigua més impressionants del país. El conjunt de la balma, el salt i les restes del molí confeccionen un dels indrets més atractius i singulars de la comarca.

Si voleu veure el salt en tot el seu esplendor recomanem fer la ruta després de pluges, tot i la dificultat afegida per culpa del fang que podeu trobar al camí de baixada.

Si veniu a la primavera o a l’estiu, l’espectacle està garantit.

4. Salt de Sallent pel mirador dels Bassis

Rupit i Pruit

Ruta autoguiada a peu
2 hores 10 minuts. /6.50 km/ Dificultat Fàcil

Aquesta volta de Rupit fins al salt de Sallent és una proposta alternativa a la clàssica baixada i pujada pel camí de la riera. Podrem gaudir de les vistes espectaculars de totes les solanes i cingles orientals del Collsacabra fins a la cinglera del Far, per sobre el pantà de Susqueda. També visitarem el romànic ben representat a Sant Joan de Fàbregues fins a arribar al salt de Sallent. De tornada, per la riera de Rupit, coneixerem la vegetació i veurem les empremtes del molí del Rodor i el seu salt.

5. Salt del Molí

Vidrà

See Also


Ruta autoguiada a peu
2 hores/ 4.70 km / Dificultat Fàcil

Una ruta circular per un ambient forestal, ens portarà fins al salt del Molí passant pel pont romànic de Salgueda, sobre el riu Ges, fins a arribar a les runes del molí vell, just sota el bonic salt. De tornada, encara veurem un altre molí i gaudirem d’un paisatge amb alternança de prats de pastura i boniques fagedes a les vessants més obagues.

Recordeu que ens trobem al bell mig de l’Espai d’Interès Natural de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.

6. La nova Via Verda i el Gorg de Malatosca

Sant Joan de les Abadesses

Ruta autoguiada a peu, en bici.
1 hora 40 minuts / 5.60 km / Dificultat Fàcil

Farem un tram de la Via Verda del Ter sortint de Sant Joan de les Abadesses. Entre boscos de ribera i antigues colònies tèxtils arribarem a creuar el riu Ter. La tornada serà per la llera dreta del riu. Prats de conreu, rouredes i masies amb història pròpia ens faran arribar al Gorg de Malatosca, un salt d’aigua de llegenda. Acabarem al poble passant de nou per sobre del riu pel Pont de Vell, sabent una mica més sobre la història de Sant Joan.

7. Ruta a les fonts del Llobregat

La Pobla de Lillet.

Ruta autoguiada a peu
3 hores 54 minuts / 8.71 km / Dificultat Mitjana

La ruta “Les fonts del Llobregat” ens portarà a fer un viatge pels valors naturals del riu Llobregat en el seu naixement. Tot seguint el curs del riu Llobregat des de La Pobla de Lillet fins a Castellar de n’Hug anirem coneixent les meravelles naturals d’aquesta vall.

Fargues, molins, salts d’aigua, canalitzacions, fauna, flora i fins i tot una bonica ermita, seran els tresors que anirem descobrint a tocar del riu.

ATENCIÓ!
Si heu decidit fer alguna d’aquestes excursions, recordeu caminar, sempre que sigui possible, sobre terreny sec. Però atès que estem molt a prop de sòl humit és millor fer servir un calçat de muntanya adient per caminar. Còmode però amb bona sola per no relliscar. La humitat de la roca i el fang actuen com una pista lliscant quan es donen les condicions d’inclinació necessàries. Els bastons ens poden ajudar a mantenir l’equilibri en pisos relliscosos. Òbviament, també és bona recomanació utilitzar roba i calçat impermeable i transpirable.

Molt important tenir en compte la previsió del temps i en cas de possible pluja millor deixar-ho per un altre dia. Recordeu que sovint no plou al lloc on som, però sí ho fa a la part alta del riu i això pot produir sobtades pujades de cabdal i riuades inesperades que poden ser perilloses.

I com sempre, recordeu, no deixeu els nens sols i no us oblideu de recollir els residus i de deixar l’entorn igual de net que l’heu trobat. Salut i Bona Ruta!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt