Llegint ara
Cap de setmana de bruixes: balls, boira i màgia

Cap de setmana de bruixes: balls, boira i màgia

Els boscos del Montseny i el Lluçanès són coneguts en la nostra cultura popular pel bandolerisme i les bruixes durant els segles XVI i XVII. L’últim cap de setmana d’octubre, la boira i la tradició fan que sigui el moment idoni per a connectar amb la naturalesa i el mes enllà a través de les festes de les bruixes i fins i tot podem fer petits cursets sobre aquests personatges, moltes vegades assenyalats tan sols per tenir a la mà el coneixement. En altres indrets com la Cerdanya, es volen reivindicar els espantanens de l’imaginari pirinenc amb processons carnavalesques dels esperits dels morts que la tradició popular ha creat al llarg dels temps: fantasmes, ànimes en pena i altres éssers terrorífics.
Vols saber on?

1. Ball de les Bruixes

Viladrau

Viladrau és un municipi muntanyenc de la comarca d’Osona situat entre el vessant del cim del Matagalls i de Sant Segimon del massís del Montseny i el sud de les Guilleries, ocupant a banda i banda les conques dels cursos de la riera Major i de les Corts fins als confins amb Sant Sadurní d’Osomort i Espinelves. Viladrau va ser una de les poblacions més perseguides de Catalunya pel fenomen de la bruixeria i pel bandolerisme, ja que hi va néixer en Serrallonga. De la passada maledicció n’han fet virtut i, actualment, és un dels eixos emblemàtics culturals del poble.

A Viladrau se celebra La Fira de la Castanya, l’últim cap de setmana d’octubre, i el Ball de les Bruixes de la nit del dia 31 d’octubre a l’1 de novembre, diada de Tots Sants.

El Ball de Bruixes és una teatralització al carrer per recordar les catorze dones del poble que van ser penjades entre el 1618 i el 1622, acusades d’haver provocat terribles inundacions. Un jutge intenta aturar-les, acusant-les d’haver fet el mal, però el dimoni el fa fora. Només sant Martí de Tours, patró de Viladrau, pot dissoldre el sàbat en presentar-se i declarar haver plantat la Santa Creu al cim de Matagalls, la qual obliga a fer marxar a totes les forces del mal.

2. Fes-ta Bruixa

Sant Feliu Sasserra

See Also


També L’1 de novembre, dia de Tots Sants, la població de Sant Feliu Sasserra celebra una festa en honor de les dones del municipi que van ser injustament acusades de bruixeria durant els segles XVI i XVII.

La Fes-ta Bruixa és un espectacle nocturn a la plaça de l’església durant el qual una bruixa baixa del campanar i dóna la benvinguda als assistents. La festa continua després amb la Cercavila esotèrica, que recorre els carrers del poble protagonitzada per personatges llegendaris que han sobreviscut al pas del temps i que són ben coneguts a la Catalunya Central. La festa acaba amb un concert i ball de nit ambientat en la bruixeria i durant el qual es pot tastar la beguda reina de la nit: el xuclet de bruixa. L’endemà, els carrers s’omplen de parades d’artesania, tiradors de cartes, endevinadors del futur, fabricants de pocions i tota mena de personatges trets de les històries i les llegendes de bruixes.

3. Espantanens i Nit d’Ànimes de Puigcerdà

Puigcerdà

La Nit d’Ànimes de Puigcerdà és una desfilada festiva promoguda pel Grup de Recerca de la Cerdanya per reivindicar els espantanens de l’imaginari pirinenc. Els espantanens són els personatges clau de la festa, típics del folklore europeu, que es fan servir per espantar la mainada, tot dient-los que si no es porten bé, vindrà l’espantanens (com l’home del sac o el Papus) i se’ls endurà.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt