Colors de la tardor II- Destíns
Aquest any la tardor ha trigat a arribar i ho ha fet, per desgràcia amb poca pluja. Tot i això, amb una mica de sort encara som a temps de gaudir d’aquest espectacle únic que ens ofereix la natura.
Us proposem alguns destins on podreu triar rutes on caminar sobre una catifa cruixent de colors i gaudir de les games cromàtiques que transformen els boscos en un espectacle que tot i que potser no és com altres anys, val molt la pena de viure.
Salut i Bona ruta!
La Pobla de Segur
La Pobla de Segur és el segon municipi més important de la comarca del Pallars Jussà. La seva riquesa i forma de vida tenen la base en el comerç i els serveis, així com en la indústria, la pagesia i la ramaderia. Té un clima variat durant tot l’any, tenint en compte que la seva situació és al Prepirineu…Avui, a més de la suma dels altres sectors, la Pobla de Segur és un important centre comercial i de serveis de la part nord de la comarca del Pallars Jussà, a les portes de les comarques pirinenques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.
La Pobla de Lillet
La Pobla de Lillet és un municipi muntanyós situat al nord-est de l’Alt Berguedà, al límit amb el Ripollès, ocupant la zona intermèdia entre els cims de la serra de Catllaràs, al sud, i els de la carena occidental de la serra de Montgrony i la Creueta, al nord, ja en terme de Castellar de n’Hug. El terme municipal és marcat sobretot per la vall d’un encara jove riu Llobregat, que ha nascut al municipi veí de Castellar de n’Hug, a més de l’Arija, que ve per l’est, des del cantó oriental de la serra de Montgrony i que baixa seguint el límit amb el Ripollès, i altres torrents i rieres que baixen del sud del terme, ocupat en gran part per la remota serra del Catllaràs. Els vessants, a banda de les valls esmentades, van pujant amunt assolint els pràcticament 1.765 m d’altitud del cim del Pedró, al Catllaràs, pel sud, i cims mitjans de les carenes que conformen el nord del terme, com el Puigcal (1.231 m), les roques del Bruc (1.400 m) i Sant Eloi (1.440 m)…
Guardiola de Berguedà
L’actual nucli de Guardiola de Berguedà sorgí, pràcticament tot, a partir de principis del segle XX amb l’auge de l’activitat minera i l’arribada l’any 1904 del ferrocarril que pujava de Manresa i Berga seguint la vall del Llobregat. Fins al naixement del nucli, el terme era ocupat només per masies i la minsa població era tota disseminada. Les antigues parròquies que formen part de l’actual municipi, però, ja resten documentades des dels segles IX i X, així com l’anomenat castell de Guardiola, aixecat estratègicament per dominar la confluència de les valls del Llobregat, del riu de Saldes i del Bastareny. Ben aviat, el castell i tota aquesta zona passaren al domini del monestir de Sant Llorenç, que marcà els designis del terme fins ben bé el segle XIV.
Sant Joan Abadeses
Sant Joan de les Abadesses és un municipi prepirinenc situat al sud-est de la comarca del Ripollès que ocupa part de la vall del Ter i dels vessants amunt, a banda i banda d’aquesta, entre les planes de Rodonella, a l’oest, i les de Forcarà, a l’est. Pel que fa a la llargada, segueix el riu i els vessants i les petites valls laterals que baixen del terme d’Ogassa, al nord, i les que baixen de més enllà del serrat de Santigosa i la serra de Costa Llisa, al sud, fins arribar, per l’est, al puig de Castelltallat i la zona de Santa Llúcia de Puigmal…