Llegint ara
Anar de ruta, descobrir pobles amb encant i visitar els seus pessebres vivents

Anar de ruta, descobrir pobles amb encant i visitar els seus pessebres vivents

Quan coneixem un poble petit i bonic solem dir que és com un pessebre.
Aquí us en citem alguns on podreu gaudir de les rutes autoguiades de Natura Local en un entorn natural immillorable, descobrir la història de cada municipi i aprofitar per visitar, en aquesta època de l’any, una de les tradicions més arrelades de Catalunya, els seus pessebres vivents.
Feu clic als botons per poder veure les rutes que ofereix cada municipi i si voleu informar-vos amb detall sobre els seus pessebres vivents.

Salut i Bona Ruta!

CORBERA DE LLOBREGAT

Entre el Llobregat i l’Ordal

La vila de Corbera de Llobregat, a vint-i-cinc quilòmetres de Barcelona, a la comarca del Baix Llobregat, situada a la vora dreta del riu que li dóna nom, té una superfície de 18,36 km². El seu punt més alt, es troba a una altitud de 342 m sobre el nivell del mar i compren tota la vall de la riera de Corbera i la capçalera de la de Rafamans. El seu territori és molt accidentat, orogràficament pertany al massís del Garraf-Ordal i està cobert en bona part per extenses zones de bosc. El creixement urbà ha comportat una recessió lenta però inexorable de l’agricultura. Actualment resten conreus de presseguers, cirerers i productes de l’horta.

Les representacions del Pessebre Vivent constitueix un espectacle de gran qualitat que aprofita l’entorn natural de la penya del Corb com a escenari i que incorpora el fet que el públic es mogui, guiat per una narració per megafonia. És el primer Pessebre vivent de Catalunya que es representa ininterrompudament des del 1962 gràcies a l’associació Amics de Corbera. La representació segueix un text de Josep Rodrigo i Francesc Mestres a partir dels evangelis de Lluc i Mateu.

CÀNOVES I SAMALÚS

Entre el Montseny i la plana del Vallès

El municipi de Cànoves i Samalús, s’estén pels vessants meridionals del massís del Montseny, a la comarca del Vallès Oriental, entre les valls del riu Congost i la Tordera…El terme és especialment muntanyós i boscós, amb alzines i pins com a protagonistes, tot i que muntanya amunt també s’hi poden trobar rourescastanyers i alguns faigs. La riera de Vallforners, que baixa del Montseny, en travessa el terme de nord a sud, i resguarda una interessant vegetació de ribera.

Cànoves ha fet el pessebre vivent infantil, amb 16 escenes on han participat 50 nens d’entre 4 i 15 anys.

SANT QUINTÍ DE MEDIONA

A la vall del riu Mediona

Sant Quintí de Mediona és un municipi situat al nord de la comarca de l’Alt Penedès, gairebé al límit amb la de l’Anoia. La part nord del terme, als peus dels últims contraforts de la serra de Mediona, s’estén a banda i banda de la riera de Mediona, a la seva vall mitjana, i la sud, més planera, cap a la banda de Font-rubí.

El pessebre de Sant Quinti de Mediona es representa del 25/12/2023 al 26/12/2023 i és un pessebre en moviment i estàtic amb vestuari d’època i tradicional i música enregistrada que es representa des de 1984.

POLINYÀ

Els suaus relleus de la plana del Vallès

El municipi de Polinyà es troba situat a l’oest de la comarca del Vallès Occidental, a la dreta de la riera de Caldes, entre Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda, allà on el relleu ondulat és solcat a banda i banda per les rieres de Can Rovira i Can Serra, formant al sud, la riera de Polinyà.

El Pessebre Vivent de Polinyà es va dur a terme des del 1972 al 1985 sense interrupció, al ser un projecte que sempre s’ha realitzat al 100% amb personal voluntari, va tenir una aturada de 20 anys.
Gràcies a molt veïns i veïnes de Polinyà amb empenta, la col•laboració de dues associacions mes del poble, el Suport de l’Ajuntament de Polinyà i la Parròquia de Sant Salvador de Polinyà des de l’any 2006 es torna a fer el Pessebre Vivent a Polinyà, gestionat actualment per l’Associació Pessebrista de Polinyà.

AVINYONET DEL PENEDÈS

On el massís del Garraf i la plana del Penedès es donen la mà

El municipi d’Avinyonet del Penedès es troba a la comarca de l’Alt Penedès, estès entre la plana de la depressió del Penedès i els primers contraforts del massís del Garraf, fins al puig de la Mola a 532 m d’altitud, el punt més alt del seu territori…Tot i que ens alguns indrets del terme s’hi han trobat restes de poblament antic, sobretot a partir del neolític, com el poblat ibèric de la Font de la Canya, el vestigi històric visible més reculat del terme és la considerada torre romana de les Gunyoles, segurament un dels nuclis més antics del municipi segons la documentació, ja que ja s’esmenta al 971 i al segle XI a través de la descripció del traçat de l’antiga carrerada ramadera que hi passa a fregar.

Una de les activitats culturals de més importància que es celebra al poble de forma ininterrompuda des de fa 40 anys és el Pessebre Vivent Parlat. Si alguna cosa el distingeix de la resta de representacions nadalenques de pessebre vivents a Catalunya és el fet de ser una escenificació parlada: seria allò més proper a la representació d’uns pastorets a l’aire lliure.

CASTELL-PLATJA D’ARO

Entre el nucli medieval i el nou

Castell – Platja d’Aro és un municipi situat al sud del Baix Empordà, al capdavall de la Vall d’Aro, entre el massís de les Gavarres i el de Cadiretes o d’Ardenya. El terme és divideix clarament entre tres grans unitats paisatgístiques: la vall del Ridaura i la plana circumdant, fins a la seva desembocadura, a on es troben els conreus, els principals nuclis i les infraestructures; la costa pròpiament dita, profusament urbanitzada però amb cales de gran bellesa, i els contraforts boscosos de les Gavarres, amb algunes atrevides urbanitzacions entre pinedes, sureres i brolles mediterrànies

Castell d’Aro ens ofereixun pessebre en moviment i estàtic amb vestuari d’època i tradicional i música enregistrada que es representa des de 1959. Es representen escenes bíbliques, tradicionals i oficis. Visita al voltant d’una hora, amb un recorregut aproximat d’un quilòmetre i mig pel casc antic de Castell d’Aro i el barri de la Coma, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional.

PALS

La plana de l’arròs

Pals és un municipi situat al litoral de la comarca del Baix Empordà, a la zona coneguda com l’Empordanet, amb el terme ocupant bona part de plana empordanesa, a la zona meridional del Baix Ter, i els vessants nord i nord-oest de les muntanyes de Begur. És conegut, sobretot, per la situació del nucli antic al cim d’un puig poc enlairat i la seva llarga platja.

El pessebre vivent de Pals és una proposta lúdica i cultural assequible, propera, familiar i de qualitat que va més enllà del seu significat religiós. Els visitants poden ser partícips de diferents passatges de tots els fets rellevants que van desembocar en el naixement de Jesús.

SANT MARTÍ VELL

Un poble amagat al peu de les Gavarres

Sant Martí Vell és un municipi situat a l’est de la comarca del Gironès, ja gairebé al límit amb la del Baix Empordà i a les portes de la zona coneguda com l’Empordanet. Tot i l’aspecte rural que s’obté del poble i el seu entorn físic, el poble es beneficia laboralment del sector serveis i del turisme i, sobretot, de la proximitat de la industria de Celrà i de Girona.

El pessebre vivent de Sant Martí Vell és un dels pessebres més bonics del Gironès. Amb diferents representacions es crea un ambient idoni al poble.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt