Llegint ara
Roses: La porta del cap de Creus (I)

Roses: La porta del cap de Creus (I)

Roses és un municipi situat a la meitat nord de la comarca de l’Alt Empordà, entre el litoral planer de la badia de Roses i fins al capdamunt del cim del Pení, formant part del sistema muntanyós del Parc Natural del Cap de Creus.

Un dels pobles de la Costa Brava que ha procurat fer un esforç per recuperar l’essència mediterrània i la tradició marinera un xic malmesa degut a alguns desgavells urbanístics propis de temps passats. El seu entorn únic ens ofereix un ventall de petites excursions, a peu o en bici, resseguint els seus camins de ronda, ascensions a cims, passejades entre oliverars centenaris, aiguamolls, etc. A més a més, ara que, afortunadament sembla que la temperatura comença a minvar, si triem les primeres o darreres hores del dia per sortir a caminar gaudirem d’una agradable brisa marinera.

Les rutes que us proposem també ens duran a visites molt interessants on descobrir castells, ruïnes visigodes, murs de pedra seca i molt més. Des de l’aplicació Natura Local, com ja sabeu, podeu anar llegint les explicacions de cada indret d’interès que anireu trobant durant la ruta.

Veritablement, i més en aquesta època, és un bon destí per fugir, desconnectar i recuperar-nos una mica de la fi de les vacances d’estiu.

Salut i Bona Ruta!

­
­ ­

1. ITINERARI MEGALÍTIC I DE LA PEDRA SECA

Dolmens i menhirs al pla de la Casa Cremada

Ruta autoguiada a peu
1 hora 20 minuts / 4.40 km / Dificultat Fàcil

Aquest breu itinerari circular comprèn la visita a diferents espais funeraris prehistòrics i expressions culturals d’època neolítica de les comunitats pageses que s’establiren a la zona del pla de la Casa Cremada.

D’altra banda, en aquesta ruta destaca també la presència de construccions de pedra seca, un patrimoni generat a partir del treball agrícola de l’entorn que es pot observar en la morfologia del paisatge.

2.PASSEJADA FINS AL CASTRUM VISIGÒTIC

Les restes de la Roses visigòtica

Ruta autoguiada a peu
50 minuts / 2.70 km / Familiar

Aquest breu itinerari d’anada i tornada ens permet, a través d’una breu passejada apta per a tots els públics, arribar i conèixer una mica millor el Castrum Visigòtic o el poblat del Puig Rom, segurament unes de les restes visigòtiques més significatives de la península Ibèrica. Pujarem observant aquesta rodals caracteritzats per les brolles esquitxades d’alzines i pins així com algun conreu d’olivera i vinya que encara sobreviuen a les parts més planes.

3. PUIG DE L’ÀLIGA

La badia a vista d’àliga.

Ruta autoguiada a peu 
2 hores 30 minuts / 7.00 km / Dificultat Mitjana

Sortint des de la Urbanització del Mas Oliva ens endinsarem a la vall de l’Alzeda, ens enfilarem fins al Pic de l’Àliga (463 metres). A Migjorn ens enlluernarem amb el mar platejat de la gran Badia de Roses. Al Nord, a vista d’àliga, veurem la més modesta Badia del Port de la Selva, encaixada entre valls i muntanyes de la costa del cap de Creus.

4. CAMÍ DE RONDA A MONTJOI

Litoral intens i feréstec

Ruta autoguiada a peu
2 hores / 4.40 km / Dificultat Fàcil

See Also


Aquest tram del camí de ronda recorre l’estret corriol arran de la línia de costa entre l’Almadrava i la cala Montjoi. Passem per penya-segats, roques escarpades, cales solitàries, vegetació de pineda i brolla mediterrània.

És una ruta per caminar i inspirar-se, amb trams assolellats i trams a l’ombra. Ideal per refrescar-se a l’estiu o per respirar calma i tranquil·litat a l’hivern. No us deixeu enganyar, les pujades i baixades a les cales demanaran estar més en forma del que pensem.

5. GRAVEL ROSES – AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Voltant els Aiguamolls de l’Empordà

Ruta autoguiada en bici
4 hores / 43.90 km / Dificultat Fàcil

Aquesta ruta amb inici a Roses és ideal per visitar i tenir una visió global del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. El traçat suau coincideix en gran part, amb la Ruta dels Estanys i, parcialment, amb la ruta cicloturística Pirinexus, de manera que trobarem d’altres ciclistes en sentit d’anada o tornada.

Passarem per nuclis urbans integrats dins del parc, alguns d’ells ben particulars i originals, com Empuriabrava o Castelló d’Empúries. Travessarem pedalant el riu Muga i espais oberts entre estanys, alguns d’ells equipats amb aguaits per observar la fauna. Abans d’arribar a la meitat del recorregut, passarem pel Cortalet, on hi ha el centre d’informació del parc, i seguirem fins a trobar el camí de les Llúdrigues, tocant la vora del riu Fluvià.

6. GRAVEL ROSES – L’ALBERA

Pedalant entre la plana de l’Empordà i l’Albera
Ruta autoguiada en bici
9 hores / 102.40 km / Dificultat Difícil

Aquesta és la proposta més llarga i diversa en bicicleta gravel de les tres proposades des de Roses. La ruta recorre una gran àrea de l’Alt Empordà: puja cap al nord, per la plana, a través de paisatges agrícoles i alguns pobles fins a arribar als contraforts dels Pirineus, al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

Allà veurem el majestuós monestir romànic de Sant Quirze de Colera, i el bonic castell de Requesens, enfilat dalt d’una muntanya. Farem un ràpid descens cap a la plana i el camí de tornada ens sorprendrà passant encara per punts de gran interès com Castelló d’Empúries.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt