Llegint ara
9 rutes per escoltar la brama del cérvol a Catalunya

9 rutes per escoltar la brama del cérvol a Catalunya

Malanyeu i el Griell de Cal Pigot
Sant Miquel i les Canals
Cap a la mina de Petroli de Riutort
El Bullidor de la Llet i els Empedrats +1
Veure Galeria
Malanyeu i el Griell de Cal Pigot

Amb l’inici de la tardor, s’escolta un so per les nostres muntanyes. És l’època d’aparellament dels cérvols i els mascles competeixen bramant per tal d’endur-se a les femelles. Les millors hores per escoltar-lo són a primera i última hora del dia. I avui presentem alguns dels millors llocs on, amb una mica de sort, podrem escoltar aquest espectacle que ens regala la natura.
Aquests bramuls són la demostració de poder dels mascles per tal d’atreure a les femelles. Sovint van acompanyats amb moviments del cap amunt i avall o xocs de banyes. Els mascles guanyadors tindran l’oportunitat de fecundar a tot un harem de femelles.

És, per tant, un moment clau en la reproducció d’aquests animals. Així doncs, cal tenir en compte algunes recomanacions com anar amb molt de silenci i no apropar-nos als animals. Qualsevol molèstia que puguem provocar als cérvols podria posar en perill l’aparellament d’unes bestioles molt vulnerables. Cal recordar que a finals del segle XIX, es van extingir a tota Catalunya i no va ser fins als anys 50 del segle XX quan es van tornar a introduir.

El cérvol que trobem actualment a Catalunya és l’ibèric, excepte a la Vall d’Aran, on hi ha el cérvol europeu, una mica més gros.

Però no tot s’acaba en el cérvol! En aquesta mateixa època, també tindreu ocasió de veure altres ungulats. La possibilitat de veure altres espècies de mamífers és molt elevada, pel que potser trobeu daines, cabirols o isards. Pareu l’orella!

Aquí us deixem, doncs, amb un recull de rutes on, si pareu l’orella, podrem escoltar la brama del cérvol. A gaudir-ne!

1. Malanyeu i el Griell de Cal Pigot

(La Nou de Berguedà)

És una ruta llarga i exigent, però molt atractiva. Acompanyada d’un component d’aventura posarà a prova la nostra resistència física en un entorn espectacular que combina aigua, roca i verticalitat.

2. Sant Miquel i les Canals

(Vilada)

Una ruta exigent que ens endinsa als clots i als canals de l’obaga de la serra de Picancel. Podrem aturar-nos en els miradors que ens ofereixen àmplies vistes i baixarem per fagedes humides.

3. Cap a la mina de Petroli de Riutort

(Guardiola de Berguedà)

Itinerari circular al límit sud del Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb diferents opcions de tornada. Arribarem a Riutort, on coneixerem les mines de petroli. Tornant per una roureda amb boniques vistes de l’Alt Berguedà.

4. El Bullidor de la Llet i els Empedrats

(Bagà)

Ruta tant atractiva com exigent. Començarem acompanyats per cursos d’aigua cristal·lina envoltats de boscos ombrívols, passarem pel Bullidor de la Llet i els Empedrats. I més endavant passarem a gaudir d’un entorn salvatge i solitari amb immillorables vistes a la serra de la Boixassa i al massís del Pedraforca. I per acabar, arribarem a l’Adou de Balsareny amb les seves aigües gèlides i transparents.

5. Excursió d’alçada per Espluga de Serra

(Tremp)

See Also


Gaudireu d’unes vistes excepcionals tant del vessant Ribagorçà com del Pallarès, de bonics retalls de fagedes i de la proximitat del vol de grans rapinyaires. Això sí, el terreny de pujada i baixada serà dur, no complicat però sí exigent.

6. Gurp-Santa Engràcia

(Tremp)

Una ruta circular que es enfilarà a les cingleres amb alguna dificultat com ara grimpades. Això sí, la pujada tindrà la seva recompensa en forma d’àmplia vista, des d’on veurem voltors de ben a prop.

7. Les Montserratines

(Odèn)

Espectacular ruta amb unes vistes impressionants a la Serra de Turb, les Roques del Corb i la Serra del l’Aubenç. Caminarem entre formacions rocoses que ens recordaran el massís de Montserrat, les Montserratines o les Encantades, amb formes capritxoses excavades per l’aigua sobre aquest antic fons fluvial. Si parem atenció, tindrem oportunitat de veure voltors i rapinyaires.

8. De la Vall d’Àssua al Batlliu

(Sort)

Una ruta basada en un projecte literari, inspirat en un paisatge de novel·la. Passarem per bells municipis i alternarem amb boscos d’avellaners i prats. Tot per arribar a gaudir d’unes vistes impressionants de tota la comarca. Sempre amb els cims del Montsent de Pallars i el Montorroio de teló de fons.

9. Roques del Corb i Sant Honorat

(Peramola)

Aquesta ruta ens portarà a conèixer unes curioses formacions rocoses, capritx de l’erosió. Visitarem construccions sota les baumes mentre gaudim de les vistes d’un dels paisatges més atractius del Prepirineu català.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt