Llegint ara
Rutes en companyia d’ocells

Rutes en companyia d’ocells

És un bon moment per relaxar-se, seure i sense fer soroll estar atents a la vida natural. Amb uns binocles observem els ocells que hi viuen.

Els ocells són el grup faunístic més representat i fàcil de veure. Heu de saber que segons el moment de l’any i, si és temps de migració, en podem veure uns o altres. També seran diferents segons on mirem o per on passem: a la sorra, als prats d’herba, als prats inundats, vora les llacunes o sobrevolant-nos. Cada petit grup s’especialitza a cercar l’aliment a llocs i de manera diferent.

Recordeu que

1. Calen uns prismàtics. De 8 augments (estàndard) o de 10 si anem a llocs oberts com estepes, aiguamolls, prats alpins, etc. Com més bons siguin, millor qualitat d’imatge i colors, millor definició en condicions de poca llum (matinada i capvespre) i menys es cansaran els nostres ulls.
2. Roba de colors discrets i que no faci soroll.
3. És molt important l’actitud de quietud i saber passar desapercebut.
4. Per la resta, igual que quan anem a fer una sortida: protecció, menjar aigua, etc.

1.MONTGAI

Espais Naturals de Ponent / Espai natural Serra de Bellmunt-Almenara

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 11.16 km / DURADA: 3 hores 12 minuts

La nostra ruta preferida està a l’Espai natural Serra de Bellmunt-Almenara. A les hores del dia més propícies (primera o última hora del dia) quedareu gratament sorpresos per la gran quantitat d’ocells, molts d’ells difícils de veure a altres parts del territori, que podreu observar.
Destaquem entre altres espècies l’esparver cendrós, el milà negre, el gaig blau, el falcó mostatxut, el sisó i el mussol banyut.

2. PER LA MARESMA DE LA PALETERA FINS A LA GOLA DEL TER

Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 9.60 km / DURADA: 2 hores 25 minuts

Aquest itinerari ens portarà a conèixer la geologia, fauna i flora de racons com el Vell Ter (antic curs del riu Ter); les Closes de tamarius; les basses i llacunes de la maresma de la Pletera amb les dunes al costat de mar, i la Gola del Ter al final del recorregut.
Un dels ocells mes freqüent és el martinet blanc del grup de potes llargues, com els bernats o els cama-llargues, el trobareu vora les llacunes o zones inundades, caçant petits peixets o granotes.
A la platja, altres ocells com els corriols o els pigres, caminen de pressa per la sorra cercant insectes. Crien a la sorra de les dunes i per tant són molt sensibles a la nostra presència.
L’arpella vulgar, rapinyaires de les maresmes (tant litorals com interiors) que sobrevola els senissos i salicornars cercant les seves preses: petits rosegadors, amfibis i ocellets.

3. ESTANY D’IVARS

Vila-sana Ivars d’Urgell i Vallverd Espais Naturals de Ponent

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 4.60 km / DURADA: 1 hora 20 minuts

Un dels llocs més encantadors i singulars de la Plana d’Urgell. Es troba just al centre de la plana cerealista de Lleida. Es tracta d’una llacuna recuperada artificialment fa pocs anys, on trobareu una representació d’espècies de zones humides del sud d’Europa. A l’estany d’Ivars podem veure alguns ardeids com ara la cigonya, el bernat pescaire (foto), l’agró roig, el grons blanc, el martinet de nit, el capó reial, la grua i sobretot l’esplugabous.

4. CAP DE CREUS

Cadaqués

RUTA A PEU
DIFICULTAT: MITJANA
DISTÀNCIA: 6,89 km / DURADA: 2 hores 20 minuts

La ruta que ara us proposem és potser la millor proposta per accedir al Cap de Creus. La seva situació endinsada al mar fa que sigui un punt excel·lent per observar aus marines, sobretot de pas, així com el fenomen global de la migració. De la mitja dotzena d’espècies de falcó que es poden veure en el Parc Natural del Cap de Creus, el xoriguer comú és el més comú i fàcil d’identificar per la seva manera de volar quan caça, quedant gairebé parat de cara al vent, a poca alçada i batent les ales (fent l’aleta) en llocs oberts mentre observa a terra buscant preses petites que captura llençant-s’hi en picat.

5. MONTSERRAT

El Bruc

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 9.85 km km / DURADA: 3 hores 15 minuts

Els paisatges i les vistes al Parc Natural de Montserrat i en concret a la regió d’Agulles són uns dels més impressionants de Catalunya i ens tindran amb la boca oberta durant tot el recorregut. La combinació de les formacions verticals, els alzinars i pinedes a les canals i els camps de cultiu a la plana circumdant, fa que l’ornitòleg pugui gaudir aquí d’espècies rapinyaires i d’ocells rupícoles al mateix temps.

6. PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ

Bagà

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Difícil
DISTÀNCIA: 14.56 km / DURADA: 6 hores 9 minuts

Una ruta tant atractiva com exigent. La major part del recorregut inicial el farem agradablement acompanyats per cursos d’aigua cristal·lina envoltats de boscos ombrívols. Entre els rapinyaires diürns que habiten el Parc Natural del Cadí-Moixeró destaquem l’emblemàtic trencalòs. Es tracta d’un voltor de grans dimensions que s’alimenta d’ossos, i pot sobrepassar els 2,5 m d’envergadura.

7. MONT-REBEI I LA TERRETA

Àger

See Also


RUTA A PEU
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 7.90 km / DURADA: 2 hores 5 minuts

Sens dubte, un dels llocs més impressionants de Catalunya. Aquesta espectacular ruta ens acostarà fins al congost de Mont-rebei, amb vista a les parets de Catalunya i d’Aragó on viu l’avifauna rupícola típica dels ambients pirinencs: gralles de bec vermell, pela-roques i rapinyaires rupícoles.

8. CAMÍ VELL DE NÚRIA

Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Difícil
DISTÀNCIA: 7.30 km / DURADA: 4 hores 38 minuts

En aquesta ruta podrem gaudir de boscos de caducifolis i coníferes, tarteres, cingleres, atractius salts d’aigua al riu de Núria, però també de llocs bucòlics com ara l’estany i el Santuari de Núria. Podrem observar, entre d’altres, el pela-roques adherit a la roca. Crida l’atenció la coloració contrastada de les seves ales, amb tonalitat negra i vermella amb taques blanques. S’alimenta de mol·luscs, aranyes i altres artròpodes que caça a les parets rocoses, inaccessibles per a altres depredadors.

9. SERRA DE COMILLINI

Senterada

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 8.30 km / DURADA: 5 hores 10 minuts

Per als més aficionats a trobar monuments funeraris: dòlmens i menhirs. Per sobre podem veure fàcilment sobrevolar-nos grans rapinyaires com el voltor o l’escàs trencalòs que diferenciareu perquè la cua acaba en forma romboidal. Sabíeu que el trencalòs ingereix ossos sencers per tal d’aprofitar-ne només el moll?
Nosaltres vam veure una àliga marcenca.

10. PANTÀ DE SALLENTE

La Vall Fosca

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 9 km / DURADA: 4 hores

Un paisatge d’alta muntanya sorprenent. Un camí tradicional entre murs de pedra al costat del Flamisell. No seria estrany observar l’àliga daurada, el voltor (foto) o el trencalòs. Tots ells fan niu als escarpats rocosos de les parts més altes de Filià. Aquí baix als prats, altres espècies d’aus rapinyaires com el petit xoriguer

MÉS CONSELLS I RECOMANACIONS SOBRE EL TURISME ORNITOLÒGIC

Lleure actiu i activitat terapèutica. Una nova manera de fer natura, de cercar destins, de caminar amb un objectiu concret: veure ocells! En aquest article trobareu tot el que cal saber per iniciar-vos en aquesta activitat que per a molts es converteix en passió.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt