Llegint ara
Sant Jordi: Regala un llibre, regala natura

Sant Jordi: Regala un llibre, regala natura

Arriba un dels dies més bonics de l’any. Un motiu, tot i que no hauria de ser l’únic, per regalar llibres a les persones més estimades.
Des de Natura Local us volem fer una petita recomanació de lectures que agradaran força a tots aquells que, com nosaltres, senten passió per tot el que envolta el món de la natura.

EL BATEC DEL BOSC
EL VINCLE SECRET ENTRE ELS ÉSSERS HUMANS I LA NATURA
Wohlleben, Peter

Tenim, com alguns animals, una espècie de setè sentit per detectar el perill? És possible que el nostre olfacte superi el bon nas dels gossos? Per què el nostre sistema immunològic reacciona als colors i a les olors del bosc? I a l’inrevés: és possible que els arbres respirin? Que fins i tot se’n pugui mesurar una espècie de batec? Hem de considerar que les plantes són éssers intel·ligents?…

3 NITS DE TORB I 1 CAP D’ANY
CRÒNICA D’UNA TRAGÈDIA AL PIRINEU
Cruz I Serra, Jordi

Un relat intens de l’episodi de torb que assolà el Pirineu, de forma terrible i sobtada, els darrers dies de l’any 2000. El vent, la neu i una baixada brusca de les temperatures provocaren la tragèdia de muntanya més important que es recorda al Pirineu català. Diversos grups d’excursionistes s’hi trobaren atrapats, sobretot al voltant del cim del Balandrau.

PETITA FILOSOFIA DELS OCELLS
22 LLIÇONS PER A UNA VIDA SERENA
Philippe J. Dubois, Élise Rousseau

Per què no aturar un moment el ritme infernal de les nostres vides i escoltar el que els ocells ens diuen i ens ensenyen? Pel seu estil de vida, per la seva forma de ser al món, aquests petits «mestres pensadors» ens mostren una manera de viure més respectuosa amb els nostres propis ritmes, i més profunda. Aquestes 22 lliçons, curtes i senzilles, ens conviden a trobar l’ésser natural que dorm dins nostre.

LA VIDA SECRETA DELS ARBRES
EL DESCOBRIMENT D’UN MÓN OCULT: QUÈ PENSEN?, QUÈ TRANSMETEN?
Peter Wohlleben

El bosc, sinònim de quietud i de natura intacta, és un indret paradisíac per a molta gent. Els arbres es comuniquen, cuiden amb amor els seus fills i es preocupen dels veïns vells i malalts. També tenen memòria, emocions, records i són sensibles, s’intercanvien missatges, senten dolor i, fins i tot, es cremen al sol i els surten arrugues.

CAMINAR
Henry David Thoreau

‘Caminar’ és un dels textos més bells de Thoreau. Hi exposa la seva filosofia del caminar, de l’art de fer camí, com la manera més intensa de revelar els sentits i l’ànima humana. I arrenca amb una declaració contundent: “Vull dir unes paraules a favor de la naturalesa, de la llibertat absoluta i de l’estat salvatge”. Perquè caminar ens permet retrobar la comunió ancestral, cada vegada més perduda, amb la natura. “Caminar és una crida perquè ens deslliurem de tot allò que ens lliga a la societat, la feina, la família, les amistats, les ambicions i ens aboquem a una vida solitària i tan salvatge com sigui possible”.

CANTO JO I LA MUNTANYA BALLA
Irene Solà Saez

Irene Solà s’ha submergit en el paisatge de la vall de Camprodon, i fins a Prats de Molló, per escriure ‘Canto jo i la muntanya balla’. La força de la natura en aquest racó del nord de Catalunya, i les seves històries de fantasmes i de bruixes, l’han inspirada a l’hora de compondre aquest relat polièdric en què parlen els humans, els animals, els vegetals i, fins i tot, els núvols.

MALEIDA
L’AVENTURA DE JACINT VERDAGUER A L’ANETO
Bernat Gasull i Roig

Verdaguer va trepitjar el Pirineu, de cap a cap i a peu, per escriure el que potser seria el seu millor i més admirat poema, Canigó. Al llarg del trajecte va recollir l’experiència en unes llibretes que Bernat Gasull ha exhumat amb paciència de filòleg i excursionista. Ha resseguit, també, altres dietaris i cròniques d’alpi nistes, ha explorat fotografies i mapes des del més antic fins a les imatges de satèl·lit de Google Earth. El resultat és el relat de l’apassionant viatge del poeta en intentar assolir l’Aneto i la proposta per qui avui vulgui fer el cim seguint les instruccions de Gasull.

PIRINEOS GUIA DE LOS 3000 M -SUA
414 ITINERARIOS A LOS 217 TRESMILES
Luis Alejos

La guia consta d’11 capítols que descriuen els itineraris d’ascens als 217 tres mils censats ara a la serralada pirinenca. Cada un d’aquests apartats es divideix en dues seccions: aproximació per les valls i vies que condueixen als cims. Les 93 rutes d’accés a refugis o cabanes i els 414 itineraris dels tres mils principals i secundaris, ofereixen un total de 507 descripcions. Aquesta documentació possibilita, a més d’assolir els cims més rellevants de Pirineu, realitzar magnífiques travesses circulars al voltant dels 11 massissos.

PAPALLONES DIÜRNES DE CATALUNYA QUE CAL CONÈIXER
MÉS DE 100 ESPÈCIES, LES MÉS COMUNES, VISTOSES I REPRESENTATIVES
Toni Llobet, Constantí Stefanescu

Còmoda guia en format de paper plastificat desplegable que inclou més de 100 espècies de papallones diürnes de Catalunya que per la seva abundància, bellesa o singularitat cal conèixer. A cada làmina s’hi troben il·lustrades una desena de papallones, acompanyades d’un petit text i unes icones amb informació complementària per facilitar-ne la localització i identificació. Inclou el nom científic i el nom popular en castellà i anglès.

ALT PIRINEU -FLORA I FAUNA DEL PARC NATURAL
Toni Llobet François

Les primeres guies de parc natural on estan representades les espècies més comunes i singulars d’animals i plantes que trobarem en la nostra visita als espais protegits de Catalunya. Adreçades a un públic ampli, ofereixen la possibilitat de trobar, identificar i conèixer la immensa biodiversitat dels nostres paratges naturals. Aquesta obra, dedicada al Parc Natural de l’Alt Pirineu, reuneix en un sol volum compacte les il·lustracions en color de Toni Llobet, clares i netes, que ens mostren amb detall al voltant de 600 espècies, des de bolets fins a grans ocells, passant per tota mena de plantes, insectes, amfibis, mamífers i altres, uns textos descriptius breus i concisos.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt