Llegint ara
Més rutes per veure el patrimoni de la pedra seca

Més rutes per veure el patrimoni de la pedra seca

Una de les constants al llarg i ample del nostre mediterrani país és la pedra seca, tant sigui en forma de senzill mur, marge o aixart, com si es tracta d’una barraca o qualsevol altra construcció amb més entitat.

Fent treball de camp, tot preparant els itineraris, de pedra seca en veiem molta, la majoria de les vegades ben engolida pel bosc en llocs on abans eren sovint migrades feixes de vinyes, oliveres o ametllers ben esglaonats ocupant els vessants dels turons i de les valls. Però sempre fa goig comprovar com hi ha indrets concrets on, pel que sigui, aquesta realitat és més visible i palpable.
Us n’hem seleccionat uns exemples d’entre tots els itineraris que trobareu a la plataforma Natura Local on hi podreu veure pedra seca bastant ben conservada en la majoria dels casos. Comproveu-ho vosaltres mateixos. Esperem que en pugueu gaudir!

1.RUTA-JOC PATRIMONIAL DEL SAMUNTÀ

Súria

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 11.20 km / DURADA: 3 hores 20 minuts

Us proposem un itinerari per descobrir el patrimoni històric, agrícola i paisatgístic del nord del terme de Súria a la zona del Samuntà.

2.ITINERARI DE LA PEDRA SECA DE CAN ROVIRA

Vallirana

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 3.30 km / DURADA: 2 hores

Us proposem conèixer el passat agrícola del municipi de Vallirana en un curt itinerari pels voltants de poble. Descobrirem el món de la pedra seca i els seus usos per fer possible el conreu de la vinya en un relleu de muntanya com aquest.

3. Itinerari-Joc de la Pedra Seca

Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès)

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 7.00 km / DURADA: 2 hores 45 minuts

El primer poble del Penedès havent pujat la costa de Bruguers, tot passant per Begues, és Olesa de Bonesvalls, una raconada per on, tot i no ser un cul de sac, tampoc s’hi passa massa. Un racó entre l’àrea metropolitana de Barcelona i el Penedès, al bell mig del massís del Garraf i de l’Ordal, on s’hi ha conservat bona part de la pedra seca gràcies a l’empenta de persones que dediquen esforços i temps a fer-ho.

Aquest itinerari, tot vorejant el pla de l’Hospital i enfilant-se fins el pla de les Basses, ens permet veure alguns d’aquests elements de pedra seca que s’han pogut salvar dels pas del temps i l’oblit: un forn, un pou, un corral, alguna barraca, marges… Tot escampat per aquí i per allà.I més enllà de seguir l’estricte traçat, sempre podreu fer petites incursions per anar a veure més coses. Tot depèn dependrà del vostre esperit aventurer, ja que pedra seca a Olesa de Bonesvalls, no us l’acabareu!

4. DESCOBRINT LA PEDRA SECA

Riera de Carme

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 8.70 km / DURADA: 2 hores 30 minuts

Sortim de Vilanova d’Espoia per veure i gaudir de les construccions de pedra seca en un entorn de boscos i planes agrícoles. Sense grans desnivells, al nostre ritme, tot caminant anirem descobrint i prenent consciència de la riquesa del patrimoni i del valor dels seus paisatges.

5. RUTA DE LA PEDRA SECA

Pradell de la Teixeta

See Also


DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 5.72 km / DURADA: 1 hora 40 minuts

La “Ruta de la Pedra Seca” del Pradell de la Teixeta és un viatge interessant al passat proper de l’entorn rural d’aquest municipi del Priorat. Gaudirem d’un paisatge singular, modelat per l’home pedra a pedra, a on natura i construccions de pedra seca es mimetitzen a la perfecció.

Un laberint de murs, boniques barraques i aljubs entre camps d’ametllers i avellaners, conformen el que semblaria un autèntic parc temàtic de la pedra seca.

6. LES CABANES DE PEDRA SECA

Sant Quintí de Mediona

RUTA A PEU / EN BICI
DIFICULTAT: Familiar
DISTÀNCIA: 7.80 km / DURADA: 2 hores 30 minuts

El reguard del pagès
Us proposem una ruta que tant es pot fer a peu com en BTT per a tota la família, en la que recorrereu els camps de conreu de secà descobrint una gran quantitat de cabanes de pedra seca. Quantes penseu trobar-ne? Durant la ruta, l’horitzó el veureu retallat per la preciosa silueta de Montserrat. Deixeu-vos sorprendre i gaudiu.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt