Llegint ara
Rutes pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (III)

Rutes pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (III)

Seguiu els camins de mar, els camins del Montgrí, els camins de la plana i els camins històrics, i gaudiu del ric patrimoni dels pobles de l’entorn del Parc i de la gastronomia.

Aquesta setmana us recomanem la visita a un dels parcs naturals més bells de Catalunya on podreu gaudir d’una extensa diversitat de paisatges, visites d’interès i activitats a realitzar. Us hem preparat una selecció de les rutes autoguiades Natura Local més ben valorades per vosaltres. Trieu la que més us agradi, protegiu-vos força del calor i recordeu que sou a un espai protegit i cal tenir molta cura de l’entorn i especialment en aquesta època d’alt risc d’incendis.

El Parc Natural Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, és una figura legal de protecció dels valors naturals i culturals d’aquesta zona litoral, situada a cavall del Baix i l’Alt Empordà, que pretén fer compatible aquesta protecció amb el desenvolupament socioeconòmic harmònic i sostenible de la zona.

Tres paisatges en un parc que, en realitat, en són uns quants mes. El massís del Montgrí, les illes Medes i la plana del Baix Ter ens serveixen per introduir una constant d’aquest pare natural: la diversitat. De paisatges, d’espècies, d’habitats, de pobles, de possibilitats, de formes de conèixer el parc i d’estimar-lo.

Descobriu la costa del Montgrí de l’Escala a l’Estartit; camineu per les platges de sorra fina entre l’Estartit i Pals, que separen el mar dels aiguamolls, les maresmes i els salancs que hi ha just a tocar. Gaudiu també d’una duna continental, rara, única, que posa una illa de bosc enmig del massís calcari que presenta singularitats geològiques i biològiques remarcables. No deixeu de fer immersió a les illes Medes i a la costa del Montgrí i aprofiteu els miradors naturals que ens ofereix el Parc, especialment el castell del Montgrí i la Roca Maura, per gaudir del paisatge en mosaic agrícola que envolta el Parc i el tram final del riu Ter.

Al parc hi ha 38 hàbitats naturals, 17 d’interès europeu i quatre de prioritaris per conservar. El Parc inclou 32 elements patrimonials declarats corn a BCIN (Be Cultural d’lnterès Nacional). Us recomanem visitar Can Quintana Museu de la Mediterrània, seu del Centre d’lnterpretació del Parc Natural, i que us endinseu al Parc aprofitant els gairebé 180 quilòmetres en itineraris senyalitzats per fer a peu o en bicicleta.

Gaudiu-lo i estimeu-lo.

1. RUTA DE BELLCAIRE A SANTA CATERINA

Patrimonio etnológico en el valle de Santa Caterina

Ruta autoguiada a peu
4 hores / 11km / Dificultat Mitjana

Esta ruta nos adentra en el macizo del Montgrí a través del valle de Santa Caterina, y nos descubre su patrimonio natural y arquitectónico. En medio de una vegetación mediterránea, podremos observar numerosas construcciones de piedra seca como antiguas terrazas, barracas y diversos hornos de cal, testimonio del aprovechamiento de los recursos naturales del macizo del Montgrí en el pasado. También podremos visitar la ermita de Santa Caterina y disfrutar de las amplias vistas que nos ofrece el monte Puig de Carroig.

2.LES MAURES

Cingles amb vistes a l’Alt i al Baix Empordà

Ruta autoguiada a peu
1 hora 37 minuts / 4.86 km / Dificultat Mitjana

Aquesta ruta curta però intensa ens donarà a conèixer l’entorn muntanyenc més pròxim a
l’Estartit. Els trams d’inclinació pronunciada ens seran recompensats amb unes vistes immillorables a les illes Medes, l’Estartit i gran part del Baix i l’Alt Empordà.
Coronarem la Roca Maura, visitarem i coneixerem la història de la Torre Moratxa i, de tornada a l’Estartit, aprendrem alguna cosa sobre les espècies de fauna que hi viuen.

3. EL BAIX TER: TERRA DE PIRATES

Els conreus, el Ter Vell i les torres de defensa

Ruta autoguiada en bici
1 hora 35 minuts / 20.77 km / Dificultat Familiar

Aquesta ruta plana per fer en bicicleta, transcorre majoritàriament entre camps de conreu de fruiters, cereals i arrossars. La ruta ens portarà fins a la desembocadura del riu Ter primer, i en direcció a l’antic curs del riu Ter després, lloc privilegiat a on ens podrem aturar per observar aus des d’un preciós mirador. Deixarem el mirador per dirigir-nos cap a la platja de l’Estartit a on tindrem les Illes Medes ben bé a tocar.

Ja de tornada cap a Torroella de Montgrí, podrem admirar alguns masos fortificats com el de Torre Begura, testimoni d’un passat a on els perills invasors eren patents.

4. ULLÀ I LA MUNTANYA GRAN

Plana i muntanya del Montgrí

Ruta autoguiada en bici
2 hores 27 minuts / 32.60 km / Dificultat Mitjana

Es tracta d’una ruta molt completa per fer en btt, amb ambients diversos i dificultats variades. Transitarem còmodament per la plana de l’Empordà, resseguint còmodes pistes, algunes de sorra i altres d’asfaltades entre els nuclis d’Ullà, Bellcaire d’Empordà i Sobrestany, recorrent camps de conreu i arrossars amb un ambient plàcid i tranquil.

See Also


L’altra part de la ruta, molt més treballosa i amb certa dificultat tècnica, transita per les diferents vessants de la muntanya Gran, entre antigues dunes ara fixades per boscos de xiprer i pi blanc, a on podrem observar diferents construccions de pedra seca, com murs, barraques de vinya i forns de calç.

Ruta amb punts sense cobertura. FER LA RUTA OFF-LINE.

5. RUTA A CALA MONTGÓ

Travessant la muntanya Gran. Cales i penya segats

Ruta autoguiada a peu
2 hores 58 minuts / 8.94 km / Dificultat Mitjana

Ruta lineal que uneix el passeig marítim de l’Estartit amb Cala Montgó. La ruta transcorre per dos ambients ben diferenciats, per una banda caminarem entre garrigars i joves boscos de pi blanc, i per altra banda, com a colofó final i per amanir la jornada, caminarem a tocar dimpresionants penya segats amb vistes al Cap de Creus, a prop de Cala Montgó.

IMPORTANT: Els temps i distàncies són només d’anada. Si penseu tornar pel mateix camí, penseu en el doble de temps i distància. Recomanem deixar un segon cotxe a l’altra banda de la ruta o tenir previst un transport fins al punt d’inici.

Ruta amb punts sense cobertura. FER LA RUTA OFF-LINE.

6. RUTA A LES PLANASSES I SALPATX

Caminant entre dunes i penya-segats

Ruta autoguiada a peu
1 hora 16 minuts / 4.42 km / Dificultat Familiar

Aquesta ruta familiar ens portarà un dels racons més atractius i amb un paisatge més espectacular del municipi de l’Escala.

Penya-segats espectaculars, plantes singulars, dunes litorals i pinedes variades, són els escenaris que ens oferirà aquesta interessant excursió familiar.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt