Llegint ara
Rutes pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (II)

Rutes pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (II)

Seguiu els camins de mar, els camins del Montgrí, els camins de la plana i els camins històrics, i gaudiu del ric patrimoni dels pobles de l’entorn del Parc i de la gastronomia.

Aquesta setmana us recomanem la visita a un dels parcs naturals més bells de Catalunya on podreu gaudir d’una extensa diversitat de paisatges, visites d’interès i activitats a realitzar. Us hem preparat una selecció de les rutes autoguiades Natura Local més ben valorades per vosaltres. Trieu la que més us agradi, protegiu-vos força del calor i recordeu que sou a un espai protegit i cal tenir molta cura de l’entorn i especialment en aquesta època d’alt risc d’incendis.

El Parc Natural Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, és una figura legal de protecció dels valors naturals i culturals d’aquesta zona litoral, situada a cavall del Baix i l’Alt Empordà, que pretén fer compatible aquesta protecció amb el desenvolupament socioeconòmic harmònic i sostenible de la zona.

Tres paisatges en un parc que, en realitat, en són uns quants mes. El massís del Montgrí, les illes Medes i la plana del Baix Ter ens serveixen per introduir una constant d’aquest pare natural: la diversitat. De paisatges, d’espècies, d’habitats, de pobles, de possibilitats, de formes de conèixer el parc i d’estimar-lo.

Descobriu la costa del Montgrí de l’Escala a l’Estartit; camineu per les platges de sorra fina entre l’Estartit i Pals, que separen el mar dels aiguamolls, les maresmes i els salancs que hi ha just a tocar. Gaudiu també d’una duna continental, rara, única, que posa una illa de bosc enmig del massís calcari que presenta singularitats geològiques i biològiques remarcables. No deixeu de fer immersió a les illes Medes i a la costa del Montgrí i aprofiteu els miradors naturals que ens ofereix el Parc, especialment el castell del Montgrí i la Roca Maura, per gaudir del paisatge en mosaic agrícola que envolta el Parc i el tram final del riu Ter.

Al parc hi ha 38 hàbitats naturals, 17 d’interès europeu i quatre de prioritaris per conservar. El Parc inclou 32 elements patrimonials declarats corn a BCIN (Be Cultural d’lnterès Nacional). Us recomanem visitar Can Quintana Museu de la Mediterrània, seu del Centre d’lnterpretació del Parc Natural, i que us endinseu al Parc aprofitant els gairebé 180 quilòmetres en itineraris senyalitzats per fer a peu o en bicicleta.

Gaudiu-lo i estimeu-lo.

1. LA DESCOBERTA DE LES SORRES

La muntanya ondulant

Ruta autoguiada en bici
2 hores 30 minuts / 28.00 km / Dificultat Difícil

Ruta que comença a Torroella de Montgrí s’enfila per la falda del Montgrí, seguint pistes i camins que ens ofereixen unes àmplies panoràmiques de l’Empordà, de la costa i de les Illes Medes.

Ruta de descoberta, passem per dunes amagades sota pins altíssims, per afloraments de carst de que dificulten la ciclabilitat de la ruta i pel pacífic camí de la mota del Ter.

2.LA RUTA DEL VENT

Aixarts, pedra seca i garrigues del Montgrí

Ruta autoguiada a peu
2 hores / 6.50 km / Dificultat Fàcil

Aquest itinerari permet veure el vell entramat agrícola de l’interior del massís del Montgrí. Entre pinedes i garrigues, passarem per antics aixarts, és a dir, segons la parla local, els murets de pedra amuntegades com a resultat d’artigar i de despedregar un terreny boscós per fer-ne espais aptes per al conreu, el que en altres bandes del país es coneix com a clapers. Per extensió, en aquesta zona de l’Empordà, un aixart és el total de l’espai agrícola delimitat per aquest tipus de murs. També podrem veure una dolina, els cisternons, barraques de pedra seca, un pou i antics forns de calç.

3. ITINERARI DE LA PLETERA

Per la maresma litoral ressuscitada fins a la Gola del Ter

Ruta autoguiada a peu / en bici
2 hores 25 minuts / 9.60 km / Dificultat Familiar

See Also


La ruta per la maresma de la Pletera fins a la Gola del Ter, us proposa recórrer còmodament els espais d’interès ecològic del litoral del Baix Ter. Us convida a conèixer les maresmes de la Pletera, havent revertit un procés urbanístic i recuperant l’espai amb l’ajut del Projecte Life Pletera (2014-2018), tan mediamental com socialment.
Aquest itinerari ens portarà a conèixer la geologia, fauna i flora de racons com el Vell Ter (antic curs del riu Ter); les Closes de tamarius; les basses i llacunes de la maresma de la Pletera amb les dunes al costat de mar, i la Gola del Ter al final del recorregut.

4. RUTA DE LES CORTS A EMPÚRIES

Masos fortificats, la Costa Brava i la plana de l’Empordà

Ruta autoguiada a peu
1 hora 33 minuts / 9.60 km / Dificultat Familiar

D’aquesta ruta familiar dins del municipi de l’Escala destaquem; el Molí de l’Escala, els masos fortificats a la zona de les Corts (Mas Feliu i Mas Torreportes), les vistes a la plana de l’Empordà, les platges d’Empúries a on caminarem entre dunes i boscos de pins, les vistes al Cap de Creus i al massís del Canigó, i el curs del rec del Molí que desemboca al mar.

5. RUTA A CALA FERRIOL

Masos fortificats, la Costa Brava i la plana de l’Empordà

Ruta autoguiada a peu
3 hores 31 minuts / 12.33 km / Dificultat Mitjana

La “Ruta a Cala Ferriol” ens permetrà visitar gran part de la Muntanya Gran a l’anada del recorregut i conèixer tres boniques cales de la banda nord de l’Estartit. Caminarem entre pinedes de pi blanc i garrigars i coneixerem la seva fauna i flora. Gaudirem de la tranquil•litat de cales d’aigües calmades i cristal•lines mentre coneixem algunes curiositats geològiques i naturals d’aquesta part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

6. RUTA DE BELLCAIRE A SANTA CATERINA

Patrimoni etnològic a la vall de Sta Caterina.

Ruta autoguiada a peu
4 hores / 11.00 km / Dificultat Mitjana

Aquesta ruta ens endinsa al Massís del Montgrí a través de la Vall de Santa Caterina i ens descobreix el seu patrimoni natural i arquitectònic. Enmig d’una vegetació mediterrània, podrem observar nombroses construccions de pedra seca, testimonis d’un aprofitament dels recursos naturals del Massís del Montgrí en el passat. També podrem visitar l’ermita de Santa Caterina i gaudir de les àmplies vistes que ens ofereix el Puig de Carroig.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt