Llegint ara
Rutes intrèpides de Natura Local

Rutes intrèpides de Natura Local

Vilanova de la Sal (Noguera)
Setcases (Ripollès)
Vilada (Berguedà)
Àger (Noguera) +1
Veure Galeria
Vilanova de la Sal (Noguera)

Us hem seleccionat alguns dels itineraris més intrèpids que podeu trobar a la plataforma i a l’app de Natura Local. Tots ells tenen la característica d’estar considerats d’un nivell alt de dificultat, sigui pel desnivell que caldrà superar a voltes, sigui per l’abruptesa del terreny, passos exposats o altres circumstàncies especials o de caire personal, com pot ser senzillament la manca de costum a fer rutes llargues i un xic exigents. Ara, totes elles ofereixen uns paisatges i uns racons espectaculars. Mira-te’ls bé abans d’aventurar-t’hi: són només aptes per a gent amb certa habitud a la muntanya!
Som-hi!

1. Per la serra de Mont-roig i Montalegre

Vilanova de la Sal (Noguera)

En aquesta panoràmica ruta, dreturera, un pèl llarga, per terreny pedregós i inestable, a prop de Vilanova de la Sal, recorrerem la serra de Mont-roig d’oest a est per la seva part alta fins a arribar al cim del Mont-roig, mirador immillorable a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa.

Tindrem oportunitat de veure algunes aus rupícoles que hi nien a la banda meridional de la serra, mentre que els suaus pendents boscosos de la banda septentrional són un hàbitat immillorable per espècies com el gat fer.

En dies clars gaudirem de vistes espectaculars a la plana de Lleida, als pantans de Camarasa i Sant Llorenç de Montgai, així com al congost de Terradets i la serra del Montsec.

2. Volta al Gra de Fajol

Setcases (Ripollès)

Excursió exigent per qui no estigui acostumat a l’alta muntanya. De totes maneres, és una bona manera per començar a descobrir els Pirineus, els paisatges alpins i les  seves valls d’origen glacial, valls que són capçaleres en aquest cas d’importants rius com el Ter.

Començarem pujant pel mig dels boscos de pi negre, sempre amunt, ja que en total superarem gairebé 1.000 m de desnivell, fins al refugi d’Ulldeter, emblemàtica icona del muntanyisme català. Amb una bona vista del circ d’Ulldeter, assolirem el coll de la Marrana, obrint-se la panoràmica cap a la conca del Freser. Just a la nostra esquerra tindrem el Gra de Fajol Gran.

Ara és el moment de gaudir dels prats alpins i de la fauna i la flora que de ben segur, si no teniu pressa, anireu descobrint. Isards, muflons, marmotes o ocells com les àligues daurades, les gralles, cercavores, còlits i merles roqueres, tots ells adaptats a aquests ambients de prats i roquissars de l’alta muntanya.

Tort seguit flanquejarem el Gra de Fajol fins al coll de la Coma de l’0rri. A partir d’aquí ja només ens queda tornar a baixar tot el desnivell assolit. I atenció, que les baixades també es pateixen! Però, si us aneu parant de tant en tant a observar la bellesa de paisatge que us envolta, sens dubte l’esforç passa avall amb més alegria.

3. Cap a Sant Miquel de les Canals

Vilada (Berguedà)

Sortint del poble, és una ruta exigent que ens endinsa als clots i canals de l’obac de la serra de Picancel. Assolirem les seves talaies d’àmplies vistes per després tombar cap als encisadors i solells plans de Sant Miquel.

Sortim de Vilada mateix, travessarem el Merdançol i començarem a pujar i pujar pel mig del bosc. Creuem un portell rocós i per la clotada del torrent Fred, indret ombrívol i fresc.

Un cop dalt el collet dels Pins, ens dirigim al punt més alt del serrat del Migdia, balconada on la magnitud del paisatge ens fa perdre les paraules. Al cap de poc, arribarem a l’ermita de Sant Miquel de les Canals, situada en un bonic pla on farà bo de descansar-hi un xic.

La baixada pel rec del Colletons és bonica però forta, passant per clapes de fagedes humides fins al Pont del Doro, on podrem travessar, si el pantà és baix, per tornar a Vilada per un camí més curt.

4. Ermita de la Pedra al Montsec

Àger (Noguera)

Recorregut de llarga durada per la primera graonada del Montsec. Ens caldrà suar de valent, però gaudirem d’una magnífica panoràmica de la vall i un espectacular paisatge de bosc mediterrani d’alzines i pinars. Passarem per l’ermita de Pedra dels segles XI i XVI i el santuari de Colobor del segle XVI, icones del patrimoni cultural i espiritual de la Vall d’Àger.

See Also


Ja només sortir farem una forta i pedregosa pujada, que més valdrà fer a poc a poc, fins arribar a l’ermita de Pedra. El lloc s’ho val, sens dubte. Anirem passant i veient balmes i graonades penjades al mig de les parets del Montsec fins al santuari de Colobor.

Tot que la resta del camí ve de pla i baixada, el terreny pedregós fa el caminar lent i inestable, sobretot la baixada pel torrent de Colobor.

És d’aquelles rutes que reconforten mentalment tot i acabar força cansat. Això sí, amb calma, sempre!

5. Montsant i congost de Fraguerau

Ulldemolins (Priorat)

Ruta llarga i amb un relativament elevat desnivell a superar, però que no per això deixa des er una de les millors rutes i més completes del Montsant.

La ruta és molt variada: es passa per les ermites de Santa Magdalena, Sant Bartomeu i Sant Antoni, es veuen formacions rocoses espectaculars i bones vistes a la serra de Montsant i de la Llena, i passarem, ja de tornada pel tram més espectacular del congost de Fraguerau, seguint el riu Montsant amunt, encaixats al bell mig dels pas que el riu ha anat excavant amb paciència i perseverança.

Sortirem de l’ermita de Santa Magdalena per pujar ràpidament fins al pi de la Carabasseta, a dalt un primer coll de les carenes del Montsant, tot passant per miradors que ens conviden a parar uns moments a calmar l’alè. Després de pujar seguit, ara toca carenejar un tram més, fins arribar a l’inici de l’abrupte baixada que haurem de fer per anar a buscar el riu Montsant, amb bones vistes als barrancs dels Pèlics i del Vidalbar.

Només ens quedarà seguir congost amunt, visitar l’ermita de Sant Bartomeu, una petita joia al mig del no-res i… cap a casa!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt