Llegint ara
De ruta per Ponent

De ruta per Ponent

Seròs, La Granadella, Torrebesses i Butsènit. Arbres en flor, runes, pedra seca i una gran varietat d’ocells.
Aquesta primavera, us proposem visitar algun d’aquests petits municipis plens dencant, on podreu realitzar les rutes en la millor època de l’any per fer-ho i acabar el dia passejant entre els seus tranquils carrers. Consulteu l’App de Natura Local per descobrir les seves rutes i visites d’interès.

Gaudiu de l’experiència. Salut i Bona Ruta!

SERÒS

Entre els rius Cinca i el Segre

Seròs compta amb dos espais naturals inclosos dins la xarxa Natura 2000, el de l’Aiguabarreig Segre-Cinca, on es poden veure animals d’ambients aquàtics, sobretot aus migratòries, i els tossals de Seròs-Montmeneu. Val molt la pena apropar-se a conèixer i gaudir de la natura i els seus paisatges i ambients. A Serós pots trobar l’antic monestir trinitari de la Mare de Déu dels Àngels de Vinganya, que va ser el primer monestir de l’orde en terres hispàniques, fundat el 1201 i i les restes de Basílica Paleocristiana de Bolavar del s IV aprox. Hi ha l’opció de fer una ruta a peu pels voltants del poble i gaudir de l’espectacle visual i olfactiu que ofereixen la gran varietat de camps de fruiters florits. La ruta no està senyalitzada actualment, però val la pena passejar i buscar els millors punts on gaudir de vistes panoràmiques de la vall del Segre.

LA GRANADELLA

Capital de les Garrigues Altes

La Granadella és un municipi situat a l’extrem sud-est de la comarca de les Garrigues. El medi físic ve marcat per un terreny semiàrid clarament de secà, de clima continental, moderadament ondulat per una gran munió de torrenteres i petites valls, més accidentades a la part nord, cobert profusament d’extensions d’oliveres guanyades a base de bancals enfeixats amb murs de pedra seca, formant un cert mosaic alternat amb clapes i franges de pinedes, matollars clars de vegetació xerofítica i timonedes, formant un paisatge cultural de gran bellesa i austeritat rural. A prop de la Granadella podem gaudir dels cims i carena de la serra de la Llena, que separa les Garrigues del Priorat, el Monsant i les Muntanyes de Prades, amb unes panoràmiques excepcionals.

TORREBESSES

El secà de la pedra seca

Torrebesses és un municipi situat al sud-est de la comarca del Segrià. Pel poble i pel terme de Torrebesses s’han sabut conservar els principals vestigis històrics i culturals, com el palau renaixentista de Casa Gort; cases pairals; l’església romànica de Sant Salvador, amb un interessant retaule de pedra policromada; la inacabada església nova; el castell palau, així com el santuari de Sant Roc, l’antic molí d’oli del Bep del Canut i preuats elements de pedra seca, als afores del poble. Al llarg i ample del terme municipal de Torrebesses hi ha més de 200 elements catalogats fets mitjançant la pedra seca, un dels vestigis de l’antiga activitat rural del pagesos de la zona, sens dubte un dels millors exemples de bona conservació a nivell de la comarca i del país.

BUTSÈNIT

Entre Sènies i el riu Sió

Butsènit d’Urgell és un poble que forma part del terme municipal de Montgai. Passejar pel nucli urbà ens permetrà anar descobrint els encants del poble. Encara podem veure els antics portals d’accés a al vila, les sitges excavades al terra, la muralla dels s. XIII-XIV (sobretot a la plaça dels Boixadors es pot observar bé tot ique l’eixample que estaria tancat per les muralles no seria anterior al segle XVII o XVIII). Tanmateix encara es conserven les restes d’una possible torre andalusí. Proposem que sortiu a explorar el territori més proper tot seguint les rutes suggerides per Natura Local. Una surt des de Montgai, i està molt relacionada amb una fauna local molt especial, els ocells de zones estepàries i terres de secà, que difícilment és possible trobar en altres indrets de Catalunya. L’altra comença a Butsènit mateix, i presenta un itinerari fàcil per saber i entendre millor algunes particularitats de la geologia, els paisatges i la vegetació dels voltants.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt