Llegint ara
Osona, a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava

Osona, a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava

La comarca d’Osona està ubicada en una situació estratègica a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava, i a una hora en cotxe de Barcelona i Girona. El paisatge i el territori osonencs són idonis per activitats a la natura i la gran oferta de fires i mercats, festes i tradicions populars contribueixen, juntament amb la seva gastronomia, a ampliar les possibilitats de convertir una visita en una gran experiència

Hem fet una selecció de pobles amb encant on podreu triar alguna de les moltes rutes autoguiades i especialment recomanem les Noves Rutes-Joc que hem creat per convertir la ruta en un joc de recerca, per tal que, des dels més petits als més grans de la casa, s’ho passin bé esbrinant nous continguts, com la descoberta dels ocells que ens envolten, conèixer llegendes… tot això i molt més.

Salut, Bona Ruta!

1.SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER

Osona

Aquest petit municipi de la comarca d’Osona està situat a ponent de la plana de Vic, i troba els seus límits naturals en direcció oest, amb els contraforts dels altiplans del Lluçanès i el Moianès…El municipi és drenat per dos cursos fluvials tributaris del riu Ter, es tracta del riu Mèder, o riera de Santa Eulàlia, i de la riera de Muntanyola (també anomenada el Rieral).
El terme ocupa gairebé 14 km2, i tan sols conté un nucli urbà, el poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, on viuen 1.450 habitants…Hi ha força curiositats per donar a conèixer de Santa Eulàlia de Riuprimer, com el fet que a prop del Roure Gros, s’hi van trobar diverses destrals de mà prehistòriques.

2. L’ESQUIROL

La porta del Collsacabra

L’Esquirol és un extens municipi de la comarca d’Osona, a l’antiga zona del Cabrerès, amb el territori estès entre el final de la plana de Vic i els primers contraforts de la muntanyosa zona del Collsacabra. El nucli principal, que dóna nom al municipi, es troba enclavat a la zona de transició entre la plana i la muntanya, al peu de l’antic camí ral de Vic a Olot…El paisatge de la zona és profusament agrícola i ramader, amb camps de cereals com més a prop de la plana i més de farratge i pastures, intercalats entre els extensos boscos d’alzines, roures i altres caducifolis a les zones més obagues, com més ens endinsem cap al Collsacabra i el Cabrerès. El terme va dels gairebé 500 metres d’altitud de la part més baixa vora el Ter fins als gairebé 1.300 del capdamunt de la serra de Cabrera.

3. TAVERTET

El poble encinglerat

El municipi de Tavertet està situat a l’est de la comarca d’Osona, a la zona del Collsacabra, vorejant la llarga cinglera que es precipita cap a l’embassament de Sau, limitant amb els termes de Rupit i Pruit, Vilanova de Sau, l’Esquirol i les Masies de Roda. El poble de Tavertet, el nucli principal del municipi, situat a 870 m d’altitud, ha sabut conservar admirablement el seu aspecte antic i tradicional ja que va romandre aïllat i sense pràcticament carretera fins ben entrada la segona meitat del segle XX…

4. SANT PERE DE TORELLÓ

Als peus de Bellmunt

El municipi de Sant Pere de Torelló es troba a la comarca d’Osona, al límit amb el Ripollès i la Garrotxa, a uns 620 m d’altitud, a la zona de confluència entre la plana de Vic i les valls dels rius Ges i Fornès i als peus dels primers contraforts de la serra de Bellmunt. La població, actualment vora els 2.500 habitants es troba repartida entre el principal nucli urbà i una gran quantitat de masies disseminades pel terme, així com pels veïnats disseminats de Sant Andreu de la Vola i el Veïnat de Dalt. El relleu és més pla al sud, a l’oest força accidentat i al nord i a l’est topa amb els vessants de la serra de Bellmunt, de Curull i de Llancers…

5. EL BRULL

Veïnats escampats des de la plana a ple Montseny

See Also


El terme del municipi del Brull està situat al sud-est de la comarca d’Osona, a les faldes del Montseny. La seva principal característica és la disseminació dels seus pocs més de 250 habitants repartits entre els tres veïnats històrics de masies: el Brull, centre del municipi, on trobarem l’ajuntament i l’església de Sant Martí del Brull presidint el lloc; Sant Jaume de Viladrover i Sant Cristòfol de la Castanya, a més de la moderna urbanització de l’Estanyol.

6. GURB

La plana de població disseminada

Gurb és un municipi de la comarca d’Osona que, amb un gran terme municipal, inclou una gran part de la Plana de Vic, entre pràcticament Manlleu, Roda de Ter i el Voltreganès i els primers contraforts del relleus que acabaran formant l’altiplà del Lluçanès i la zona dels turons de la Plana Ausetana, al límit amb Sant Bartomeu del Grau i el terme més occidental de Vic… Gran part del terme, sobretot el més oriental, és ocupat per la plana cerealística i farratgera i alguna franja de bosc de ribera al llarg de la riera de Rimentol i el riu Gurri, en el sector més oriental del terme. En la seva part occidental el terme és més accidentat i boscós, amb gran profusió de pinedes i travessat per cursos d’aigua que baixen de la zona de l’altiplà de la Noguera i pla Guinard, més amunt de Gurb i Vespella, respectivament.

7. LES MASIES DE VOLTREGÀ

Entre el Ter i el primers contraforts de l’altiplà del Lluçanès

El terme municipal de les Masies de Voltregà el trobem al nord-oest de la plana de Vic, entre el curs del riu Ter, en una zona de forts meandres, i els primers relleus que acabaran per formar les terres altes del Lluçanès…El paisatge és format bàsicament per un paisatge agroforestal amb roure martinenc, que trobem per la inversió tèrmica típica de la plana, i clapes d’alzines en indrets més assolellats i altívols. Hi ha també alguna zona de pi roig i boscos de ribera, sobretot a la vora del Ter. Els principals conreus són l’ordi i farratges per a la ramaderia, que hi té un cert pes econòmic, tot i que també hi trobem un cert sector industrial.

8. SEVA

On el Montseny llepa la plana d’Osona

Seva és un municipi del sud-est de la comarca d’Osona, dividit pel terme del Brull en dos sectors, a la falda dels vessants nord-oest del massís del Montseny. El paisatge que el conforma és majoritàriament agroforestal en una successió de menys a més massa boscosa segons anem ascendit pels primers vessants montsenyencs. Hi abunden les alzines i, en menor mesura, el roures i els pins…No deixeu de fer una breu passejada pel nucli antic de Seva, petit però potent, ja que conserva moltes de les antigues cases del segle XVI i XVII, algunes amb elements gòtics anteriors.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt