Llegint ara
La Vall Fosca

La Vall Fosca

La Vall Fosca, situada als Pirineus, al nord de la comarca del Pallars Jussà, és un escenari suggeridor en el qual conviuen harmònicament l’aigua, la muntanya, la més variada vegetació i diferents espècies d’animals.

La Vall comença a 800 m i el poble més alt és Capdella que es troba a 1420 metres d’altitud i que tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut podrem gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens portarà fins al capdamunt de la Vall Fosca on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on hi podem visitar més de 30 estanys.

1. D’ESTANY GENTO FINS A LA CAMBRA D’AIGÜES

Via verda del Carrilet

Ruta autoguiada a peu
4 hores / 13.00 km / Dificultat Fàcil

Pujarem allà on es troben els llacs i ens convertirem en espectadors d’una vall on es fusiona l’historia amb un paisatge d’alta muntanya meravellós. Recorrent l’antiga via del carrilet, perfectament conservada i, sense gaire dificultat, gaudirem d’un horitzó idíl·lic a les diferents valls que conformen la Vall Fosca; Vall de Riqüerna, de Filià i de Rus.

2.DE LA TORRE DE CAPDELLA A MONT-ROS

Roureda al barranc de les Espones

Ruta autoguiada a peu
2 hores 40 minuts/ 7.00 km / Dificultat Fàcil

Us proposem un itinerari circular ideal per fer amb família que connecta els pobles de la Torre de Capdella i Mont-ros. Aquest recorregut ens permetrà conèixer el patrimoni arquitectònic dels pobles i els valors naturals i culturals que els envolten. Ens endinsarem en rouredes, prats de muntanya i boscos de ribera; observarem les empremtes de la pagesia i la mineria tot gaudint dels seus paisatges i la tranquil·litat que s’hi respira.

3. DE CAPDELLA A LA CABANA DE FILIÀ

Valls que desemboquen a la Vall Fosca

Ruta autoguiada a peu 
3 hores / 9.20 km / Dificultat Mitjana

Us proposem un itinerari fàcil, amb cert desnivell, que ens conduirà fins a la cabana de Pastor a Filià. Sortirem del poble de Capdella i resseguirem el riu de Filià passant per antics camps de conreu, camins de pedra seca, camins de pastors, tarteres i pastures de muntanya. Una gran diversitat de paisatges que ens permetran fer un tast del patrimoni cultural i natural de la Vall Fosca gaudint de vistes espectaculars.

4. CANAL XIC I FORAT DE LA GUINEU

Capdella i la Central de Capdella

See Also


Ruta autoguiada a peu
1 hora 20 minuts / 2.40 km / Dificultat Fàcil

Aquesta excursió familiar per Capdella, és una frescal i còmoda passejada per entrar en contacte amb la natura del fons de la vall i l’energia hidroelèctrica. La podeu començar a la Central de Capdella (com nosaltres) o bé del bonic mirador i alhora punt d’informació del nucli de Capdella. En aquest segon cas haureu de fer un petit tram de carretera. Sigui com sigui, sempre aigües amunt pel camí del Canal Xic i de baixada pel camí del forat de la Guineu.

5. VOLTA BTT ESPUI-FA-VALL DE FILIÀ

Els límits alpins de la Vall Fosca

Ruta autoguiada a peu
2 hores 30 minuts / 20.00 km / Dificultat Mitjana

Ruta en BTT per pista fàcil però amb una primera meitat amb pujada considerable i una segona amb baixada constant, a partir del mirador d’Escobets. Gaudirem de fantàstiques vistes de les altes valls subalpines i cims que tanquen el sector de ponent de la Vall Fosca així com dels fons de la Vall des del mirador de la Mare de Déu de Fa.

6. DE CAPDELLA AL PANTÀ DE SALLENTE

Ruta autoguiada a peu
4 hores / 9.00 km / Dificultat Fàcil

Us proposem una passejada per gaudir d’un paisatge d’alta muntanya sorprenent. Una camí tradicional entre murs de pedra al costat del Flamisell; creuarem prats florits als fons de la vall entre els pics de l’Espada i el Montsent de Pallars. Travessarem la presa de Sallente, la capçalera de la vall, tot gaudint de l’embassament envoltat de contraforts rocosos. De baixada, creuarem els plans pasturats de Tuberia, per anar a buscar de nou, el camí de pujada, que ens retornarà a Capdella.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt