Llegint ara
Les Gavarres, entre les planes interiors i la Costa Brava

Les Gavarres, entre les planes interiors i la Costa Brava

Les Gavarres, un extens massís a cavall de la plana de la Selva, el Gironès i l’Empordà, ens ofereix multitud d’indrets desconeguts on podrem impregnar-nos de l’exuberant natura i gaudir d’una calma excepcional, molt a prop de Girona i de la voràgine turística de la Costa Brava.

El principal llegat patrimonial i valors paisatgístics de la zona se centren sobretot, més enllà dels seus valors naturals, en l’immens patrimoni etnològic que s’ha pogut conservar i restaurar, declarada Zona d’Interès Etnològic. Entre el conjunt d’elements conservats, podem trobar molins, pous de glaç, mines, una rajoleria, una font d’aigua picant antigament comercialitzada i tot un sistema hidràulic, el de Can Vilallonga.

Us n’hem seleccionat 6 de mostra que s’endinsen en els seu interior.

Salut i Bona Ruta!

1.RUTA DE SANT MIQUEL

Gavarres Girona
Ruta Autoguiada a peu / en bici
Durada: 2 hores
Distància: 4.80 km
Dificultat: Mitjana

Les Gavarres nostres.
Aquest itinerari permet conèixer una Girona desconeguda, a tocar del centre històric de la ciutat, i descobrir una bona mostra del patrimoni natural, cultural i de tot allò que ha format part dels costums i tradicions de les Gavarres.

2. SUROS I MOLINS A LA CAPÇALERA DEL RIDAURA

Gavarres Llagostera
Ruta Autoguiada a peu o en bici
Durada: 3 hores 30 minuts
Distància: 12.20 km
Dificultat: Mitjana

Pel pla de Sant Llorenç i el Ridaura
Itinerari circular que ens descobreix el veïnat agrícola del Pla de Sant Llorenç i, endinsant-nos als boscos dels massís de Cadiretes, l’ambient humit de la capçalera del Ridaura, indret de vegetació esponerosa, on trobarem els vestigis d’antics molins fariners.

3. VOLTA PER MILLÀS I PEDRINYÀ

Gavarres Madremanya
Ruta Autoguiada a peu o en bici
Durada: 2 hores 30 minuts
Distància: 8.50 km
Dificultat: Fàcil

La plana agrícola
Itinerari que, sortint del poble de Madremanya, fa una volta circular pels contraforts de les Gavarres, al costat de pinedes, alzines i camps de conreu, passant pel bonic veïnat de Millàs i l’interessant llogarret de Pedrinyà.

4. ITINERARI DE L’AIGUA DE CAN VILALLONGA

Gavarres Cassà de la Selva
Ruta Autoguiada a peu
Durada: 50 minuts
Distància: 3.00 km
Dificultat: Familiar

See Also


L’aprofitament de l’aigua
Aquest còmode itinerari dissenyat pel Consorci de les Gavarres, de tant sols 3 km, i assequible per famílies, ressegueix de forma complerta les construccions relacionades amb l’antic aprofitament de l’aigua de la finca de Can Villalonga. La resclosa, la canonada soterrada de 1600 m, cinc aqüeductes i la bassa de rec, construïts probablement al s.XVIII. són un exemple rellevant d’aquest espai, actualment declarat Zona d’Interès Etnològic (ZIE). Can Vilallonga, és una finca forestal, propietat de l’INCASOL, gestionada des de l’any 2002 pel Consorci de les Gavarres.

La ruta està dedicada a la memòria d’en Jaume Abel Planagumà, que va ser els últims anys de la seva vida masover i treballador forestal de la finca.

5. LES MINES DEL NEN JESÚS

Gavarres Celrà
Ruta Autoguiada a peu
Durada: 2 hores 30 minuts
Distància: 9.20 km
Dificultat: Mitjana

Boscos i mines de Celrà
Aquest itinerari ens descobreix l’aprofitament intens que a començaments del segle passat s’havia fet de les muntanyes de Celrà per extreure mineral de ferro. Les denses i tranquil·les boscúries d’alzines, suros i castanyers que ara tenim eren en aquells temps un espai amb una activitat frenètica per baixar el mineral de ferro fins al poble de Celrà.
La ruta està dedicada a la memòria d’en Jaume Abel Planagumà, que va ser els últims anys de la seva vida masover i treballador forestal de la finca.

6. ELS POUS DE GLAÇ I LA MARQUETA

Gavarres La Bisbal d’Empordà
Ruta Autoguiada a peu / en bici
Durada: 2 hores 40 minuts
Distància: 10.20 km
Dificultat: Mitjana

De la riera de la Maqueta al puig de les Forques
Amb la realització d’aquest itinerari gaudirem de patrimoni natural poc comú al massís, com és el cas de la Roureda d’en Ronsard, un pi de mesures monumentals, i bosc de ribera, que ha pogut créixer gràcies al reg constant de la riera de la Marqueta. El punt àlgid serà quan arribem al Puig de les Forques, on tindrem unes vistes privilegiades.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt