Llegint ara
Enamorats d’aquesta Lleida menys coneguda

Enamorats d’aquesta Lleida menys coneguda

El territori ens ofereix un gran ventall d’indrets que enamoren a qui els visita. Des de Natura Local sempre volem proposar-vos destins singulars i de gran valor i interès natural i cultural, a poder ser allunyats de les massificacions de visitants. Avui us volem parlar sobre la Lleida que no apareix tan sovint a les guies turístiques i que estem segur gaudireu, tant com ho hem fet nosaltres.

ESPAIS NATURALS DE PONENT

Una perfecta combinació de zones de secà amb zones d’aigua que formen un valor natural i paisatgístic que cal descobrir.

Presentem cinc d’aquests espais naturals: La Serra de Bellmunt – Almenara, la Vall del Sió – Llobregós, Els Plans de Sió, el Mas de Melons i l’espai Segrià-Utxesa,. Una combinació de zones de secà amb zones d’aigua que formen un valor natural i paisatgístic que cal descobrir.

Hi ha diferents opcions d’activitats turístiques per fer, però una de les més interessants és la pràctica del Birdwatching (observació d’aus) o la fotografia d’ocells, també es pot fer de la mà d’empreses especialitzades en aus estepàries.

Un altre bona opció és anar a conèixer el ric patrimoni arquitectònic d’aquest territori, construccions en pedra seca, castells i pobles medievals, o elements interessants i curiosos que han sorgit de la complexa xarxa hidràulica dels canals d’Urgell.

TORREBESSES

El secà de la pedra seca

És un municipi situat al sud-est de la comarca del Segrià, al límit de l’actual comarca administrativa de les Garrigues, a la zona de les anomenades Garrigues històriques.

El municipi és d’economia clarament agrícola, amb una llarga tradició en l’olivera i la producció d’oli i ametlles, tot i que comencen a despuntar algunes iniciatives innovadores, com el cultiu del festuc, i les vinculades amb el turisme cultural.

Pel poble i pel terme de Torrebesses s’han sabut conservar els principals vestigis històrics i culturals, com el palau renaixentista de Casa Gort; cases pairals; l’església romànica de Sant Salvador, amb un interessant retaule de pedra policromada; la inacabada església nova; el castell palau, així com el santuari de Sant Roc, l’antic molí d’oli del Bep del Canut.

Al llarg i ample del terme municipal de Torrebesses hi ha més de 200 elements catalogats fets mitjançant la pedra seca, un dels vestigis de l’antiga activitat rural del pagesos de la zona, sens dubte un dels millors exemples de bona conservació a nivell de la comarca i del país.

LA GRANADELLA

Capital de les Garrigues Altes
Situat a l’extrem sud-est de la comarca de les Garrigues, al límit amb el sud del Segrià i gairebé amb la Ribera d’Ebre, a la zona coneguda com les Garrigues Altes, en contraposició a la part de la comarca més propera a la plana d’Urgell.

No et perdis els dos miradors panoràmics de la Granadella, el mirador de l’Ebre, que des del coll de Bovera ens allarga la mirada Ebre avall, cap a la Ribera d’Ebre i el Priorat, i el mirador dels Pirineus, que des de l’Ermita de Sant Antoni estén un ampli paisatge cap al nord.

See Also


Sens dubte, cal visitar el Museu de l’Oli de Catalunya, que conté la maquinària original del 1920, comprar oli d’oliva verge extra varietat arbequina i fer un tast guiat d’olis de la mà del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya.

Les restes de l’antic castell formen part del nucli antic, on encara es conserven restes de les muralles i les sitges. A la vila closa hi trobem el convent, la primitiva església de transició del romànic al gòtic i també cases porxades amb decoració barroca i renaixentista.

PERAMOLA

Entre la ribera del Segre i l’extraplom de conglomerat

És un municipi situat pràcticament a l’extrem sud de la comarca de l’Alt Urgell. El medi físic és clarament diferenciat per dos grans zones, la plana, d’aprofitament agrícola bàsicament de secà, i la basta zona muntanyosa, molt accidentada, amb un gran protagonisme de les arrodonides formacions de la roca conglomerada o montserratina i els cingles d’ambients rupícoles, on hi trobem bàsicament pinedes, alzinars de carrasca i garric, tot i que també podem trobar alguna zona de roures de fulla petita i martinencs, en alguna obaga i més amunt.

El nom Peramola ve de petra i mola, i és l’aglutinació de petra (pedra, roca) i moles (voluminosa), cosa que ve a significar pedra voluminosa, massa de pedra…, tal i com podem veure de teló de fons des del poble. Un passeig pel nucli antic de Peramola ens deixarà més que relaxats, amb els seus tranquils i bonics racons.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt