Llegint ara
Redescobrint el Montseny

Redescobrint el Montseny

Sant Celoni, Vallgorguina, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera

Tots en major o menor mesura hem estat alguna vegada al Montseny, un parc natural, reserva de la biosfera amb un ric passat històric. És cert que en ser un destí relativament a prop de Barcelona, molt sovint, s’ha vist afectat per una afluència massiva de visitants. Natura Local us proposa redescobrir aquest bell indret a través d’algunes de les seves rutes potser no tan conegudes i que en aquesta època solen ser especialment boniques de caminar. El clima ens acompanya i és un goig passejar entre castanyers. També, si sou afeccionats als bolets, amb una mica… o molta sort, podríeu omplir el cistell. Podeu consultar i triar entre les moltes visites d’interès cultural que ofereixen aquests 4 petits pobles que formen part d’una de les joies naturals i paisatgístiques del nostre territori.

Salut i Bona Ruta!

1. SANT CELONI

El cor del Baix Montseny

Sant Celoni és el municipi més situat l’est de la comarca del Vallès Oriental, a la zona del Baix Montseny, als peus del massís, limítrof ja amb les terres de la Selva, ocupant un privilegiat espai geogràfic al bell mig de la conca del riu Tordera, entre els parcs naturals del Montseny i del Montnegre i el Corredor. El terme, força gran, s’allarga des de la vall d’Olzinelles fins més enllà del nucli de la Batllòria, seguint la vall de la Tordera. Pel nord-oest, s’enfila tímidament pels primers contraforts del Montseny, i pel sud abraça gran part dels replecs del Montnegre fins, en alguna part, la mateixa carena de partió amb el Maresme, fins al turó d’en Vives, el turó Gros i Santa Maria de Montnegre.

Des de principis de segle XXI, però, ha anat creixent el turisme de proximitat centrat en el seu entorn immediat, sobretot el Montseny, i la restauració i dinamització del seu patrimoni arquitectònic i natural. Sant Celoni és actualment, una població amb una rica vida associativa i cultural, cosa que també hi ajuda.

El paisatge actual del terme no urbanitzat és el resultat de l’alternança de boscos i de conreus, i en la multitud de masos que l’esquitxen. No obstant, la superfície forestal ha anat en augment, a causa sobretot de l’abandó d’antics conreus, com la vinya i altres de secà, formant pinedes mixtes i alzinars de rebrot. A les ribes de la Tordera i alguns dels seus principals afluents, com la riera d’Olzinelles i de Fuirosos, podem trobar clapes de vegetació de ribera més enllà de les antigues plantacions de pollancres o plàtans.

2. VALLGORGUINA

Entre el Montnegre i el Corredor

Vallgorguina és un municipi situat a l’oest de la comarca del Vallès Oriental, a la zona de contacte amb el Maresme i bàsicament ocupant la vall i la conca de la riera de Vallgorguina, i la seva principal afluent riera de Tapioles, abraçant l’obaga de la carena de contacte entre les muntanyes del Montnegre i el Corredor, pel punt de Collsacreu, entre pràcticament el santuari del Corredor i les carenes divisòries amb la vall d’Olzinelles. Tot el terme és, doncs, un ampli conjunt de sots i petites valls que van formant lentament la més grossa i central, on trobem el principal nucli de població.

Tot i que les activitats del sector primari són ara minoritàries, el municipi segueix tenint un caire bosquetà, ja que es troba en un punt geogràfic d’elevat valor natural. L’orientació obaga atorga a l’entorn lleugeres influències medioeuropees i atlàntiques, propiciant la presència de plantes o bosquets caducifolis. Podem trobar el roure africà o el roure de fulla gran amb gatsaules i bedolls a les parts més altes i ombrívoles. El bosc domina la major part de la superfície, representat per alzinars de sureres i alzines, alternats amb plantacions de pi insigne i pi pinyer.

3. SANTA MARIA DE PALAUTORDERA

La plana fluvial de la Tordera

Santa Maria de Palautordera és un municipi situat a l’est de la comarca del Vallès Oriental, a la zona del Baix Montseny, ocupant la vall i la plana fluvial del riu la Tordera, zona de transició entre les masses boscoses dels vessants del massís del Montseny i de la serra del Montnegre.

See Also


El medi físic forma el típic mosaic agroforestal amb conreus i clapes de bosc o franges de vegetació en alternança, de més a menys a mesura que ens allunyem de la plana estricte vessants amunt, a banda i banda d’aquesta, on creixen els boscos densos, matollars i prats i herbassars, donant continuïtat a les masses forestals del Montseny, a més del fil conductor dels boscos, plantats i autòctons, de vegetació de ribera que ressegueixen els principals cursos d’aigua. El paisatge vegetal d’avui amb formacions arbustives de diferent mida o boscos mixtos de pins, alzines i roures, són el resultat de la degradació i explotació del bosc original al llarg dels anys. El territori és ric en aigües, ja que la xarxa hidrogràfica del municipi es troba dins la conca de la Tordera. Al municipi hi trobem aigües subterrànies diferenciades en dos aqüífers i 26 fonts inventariades, a més d’una major pluviositat provocada per l’originalitat orogràfica i la situació respecte el Montseny.

4. SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA

On la Tordera entra a la plana

Sant Esteve de Palautordera és un municipi situat a l’est de la comarca del Vallès Oriental a la zona del Baix Montseny. El terme està bàsicament format per la vall del riu la Tordera, quan tot just arriba a la plana després de baixar ben encaixat per tancades valls del massís del Montseny, enlairant lleugerament els seus límits a banda i banda de la vall, cap als primers contraforts del Montseny.

Sant Esteve, que està dominat per la presència altiva del massís del Montseny com a quadre de fons, compta amb un paisatge agrícola i un ecosistema mediterrani amb diversos estats de transició. S’alternen boscos d’alzines i pins amb amplis camps oberts, i és destacable la presència de nombrosos recursos hídrics, destacant el riu la Tordera, el torrent del Reguissol i la riera de Vallmanya. Al voltant d’aquests rius i torrents, encara es conserva bé el bosc de ribera en galeria.

Fira del Bosc a Sant Celoni­

On la Tordera entra a la plana

Aquest cap de setmana se celebra a Sant Celoni la tradicional Fira del Bosc, en el marc de la Setmana del Bosc. Hi haurà fira de productes, espai gastronòmic i un bon nombre d’activitats (Gimcana, jocs de fusta gegants, concurs de tala amb motoserra, campaments, sortides de natura, xerrades, exhibicions, cinema, arts escèniques) i un seguit de Tallers (manualitats, cosmètica natural, begudes orgàniques, creació amb fang, creació de joguines de fusta, etc.).

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt