Llegint ara
Rutes i Destins pel pont de Tots Sants

Rutes i Destins pel pont de Tots Sants

Canet de Mar, Lloret de Mar, Cabrera de Mar, L’Argentera, Sentmenat  i Sanaüja

Arriba un llarg cap de setmana on molta gent segueix la tradició de Tots Sants i s’apropa als cementiris. Nosaltres, aprofitant la data us volem recomanar la visita a pobles que tenen cementiris que destaquen pel seu valor arquitectònic i que alhora ofereixen rutes molt atractives de manera que podreu organitzar una jornada, com sempre ens agrada recomanar, combinada de descoberta cultural i gaudi de la natura.

Salut i Bona Ruta!

UN TOMB PER CANET DE MAR

CANET
Ruta Autoguiada a peu
Durada: 1 hora 55 minuts
Distància: 3.60 km
Dificultat: Familiar

Del modernisme a la natura:
Us proposem fer un tastet de Canet de Mar, mitjançant un recorregut circular, on descobrirem el modernisme urbà, l’arquitectura de les cases dels Indians i, de tornada, ens endinsarem en el paisatge rural biaxant un rial que, de manera natural, ens porta fins a la platja. Acabarem passejant pel passeig de mar fins a arribar de nou al centre urbà. Apart de panteons de gran qualitat artística, al cementiri trobem un conjunt de nínxols profusament decorats amb elements classicistes, simbolistes i evidentment modernistes. Una passejada aproximada d’una hora ens permetrà conèixer a fons els panteons més rellevants.

RUTA DE LES ERMITES

LLORET DE MAR
Ruta Autoguiada a peu o en bici
Durada:3 hores 10 minuts
Distància: 11.30 km
Dificultat: Fàcil

Un museu a cel obert:
Proposta original que combina un entorn natural ben conservat, amb l’observació d’elements culturals. Trobarem ermites i altres elements relacionats amb la devoció, fets amb la intenció d’aportar quelcom bell i durador. Si us agrada la natura, en trobareu, però sobretot veureu béns patrimonials relacionats amb aquesta, doncs la natura era la principal font d’inspiració dels artistes que van formar part del modernisme.

El seu cementiri va ser reformat per la voluntat d’un poble amb un sector d’habitants especialment benestants, els indians, que van retornar a les seves terres natals després d’haver fet grans fortunes a Amèrica i amb el comerç d’ultramar. La reforma va ser finançada sobretot per aquest sector privat i es va inaugurar l’any 1901.

És un exemple destacable a Catalunya pel que fa a l’art funerari modernista, i podem trobar-hi obres d’arquitectes i escultors com Josep Puig i Cadafalch, Antoni M. Gallissà i Soqué, Bonaventura Conill i Montobbio, Lluís Llimona, Eusebi Arnau… i deixebles de Gaudí.

El cementiri forma part de la Ruta dels Cementiris Europeus.

Cabrera de Mar,

El contrast de la calma al costat de la capital maresmenca

See Also


Cabrera de Mar és un municipi situat al centre de la comarca del Maresme. Destaca per la seva especial cura en la dinamització del seu patrimoni cultural. El Cementeri Municipal construït durant la segona meitat del segle XIX per acollir els difunts de l’antic fossar, és un bon exemple d’arquitectura neoclàssica.  La imponent portalada d’accés al recinte s’obre a la façana que dóna al camí d’Agell…

L’Argentera

Bell racó emboscat

L’Argentera és un petit municipi situat a la zona interior i muntanyosa de la comarca del Baix Camp, limítrof amb el Priorat, sota l’ombra de l’imponent castell d’Escornalbou.
El cementiri es la reproducció a escala i amb exactitud del cementiri d’una població del sud de París. Els terrenys pertanyien a Eduard Mason i els va cedir al poble, i és per això que quan una persona mor a l’Argentera es diu que se n’ha anat cap al collet del Mason.

Sentmenat

A llevant del Vallès Occidental

Sentmenat és un municipi situat al nord-est del Vallès Occidental, tocant amb el Vallès oriental, a la província de Barcelona. Es troba als contraforts meridionals de Sant Llorenç del Munt.L’any 1909 es va decidir aixecar un nou cementiri fora del poble, es va encarregar el projecte a l’arquitecte Antoni de Falguera i Sivilla, que ja havia fet el de Castellar del Vallès.
Trobem elements modernistes com les gàrgoles de la façana decorades amb trencadís, o el coronament d’alguns nínxols i murs, també l’estil dels nínxols és modernista…

Sanaüja

A la vall mitjana del riu Llobregós

Sanaüja és un municipi situat al nord-oest de la comarca de la Segarra, es troba a uns 400 m d’altitud, i ocupa gairebé 33 km². Durant el segle XVI, la vila tenia molts menestrals i treballadors amb ofici, fins i tot hi havia un hospital. El conjunt del cementiri de Sanaüja és considerat amb la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i possiblement té d’origen romànic. Des de fa poc temps a l’interior de la capella de Santa Magdalena, annexa al cementiri, es pot admirar la una exposició permanent, que compta amb la tercera col·lecció en nombre (68), d’esteles funeràries de tot Catalunya.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt