Llegint ara
Matí de ruta a la vora del mar, tarda de visites a castells

Matí de ruta a la vora del mar, tarda de visites a castells

El propòsit de Natura Local és fomentar un turisme sostenible arreu del territori, a través de propostes de rutes autoguiades i alhora promocionar les visites a destins d’interès cultural.
És per això que aquesta setmana us proposem una combinació de natura i cultura. Podeu triar entre aquests 10 destins de platja on podreu realitzar rutes a la vora del mar, aprofitar per fer un banyet, visitar els municipis que us proposem i descobrir els seus fantàstics castells de gran valor cultural.
Què us sembla el pla? Som-hi?

1. CASTELL DE CASTELLDEFELS

Castelldefels

El castell està sobre el punt més alt d’un turó, en posició dominant sobre la franja costanera entre el massís del Garraf i Barcelona. La meitat meridional del castell està constituïda per la capella, originàriament romànica, d’una nau i transsepte, i les dependències annexes: la rectoria, la sagristia, el cementiri i el pati d’accés. Un seguit de camins de passeig pugen a poc a poc cap al castell fins arribar al Parc del Castell, en diferents recorreguts rics en vegetació, amb espècies exòtiques com la “lagunària” i el margalló. El cim del turó és, doncs, un punt òptim per a l’observació del massís del Garraf, la serra de Collserola, el pla de Barcelona, la muntanya de Montjüic, el delta del Llobregat i la línia de costa.

2. CASTELL DE SANTA FLORENTINA

Canet de Mar

Els inicis, com a domus de Canet, apareix documentat ja al segle XI. El segle XVI s’incorpora el llinatge dels Montaner, descendència que es manté fins a l’actualitat. A la fi del segle XIX, Ramón de Montaner i Vila, encarrega al seu nebot, l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, la restauració de la domus i la seva ampliació. L’arquitecte hi projectà un ampli programa d’eclosió modernista: vidrieres, ceràmiques, ferro forjat i escultures.

El castell de Santa Florentina està avui dia habitat i és d’ús privat.

Les visites guiades al castell de Santa Florentina es fan amb reserva i inscripció prèvia, al llarg de tot l’any (de dilluns a dissabte). Tenen una durada aproximada d’una hora i mitja i el preu per adults és de 12 € per persona (nens gratuït fins als 14 anys). Preus especials per a grups i escoles.

Les visites són de dimarts a dissabte!!

Per a més informació consulteu el lloc web.

3. CASTELL DE BENEDORMIENS

Castell-Platja d’Aro

El castell de Benedormiens, origen del poble de Castell d’Aro durant l’edat mitjana, apareix documentat per primera vegada l’any 1041, quan les autoritats religioses, els nobles i cavallers del territori lliuren al Monestir de Sant Feliu de Guíxols la custòdia del castell amb l’obligació de protegir dels atacs dels musulmans la Vall d’Aro. El 1462, durant la guerra dels Remences, el castell és incendiat. Entre els segles XVII i XVIII s’hi fan obres de reforma.

Actualment, el castell de Benedormiens allotja exposicions d’art i manifestacions de la cultura tradicional del municipi a les cinc sales que porten els noms dels personatges històrics relacionats amb la seva història. Ens trobem, doncs, davant d’un conjunt arquitectònic medieval que és de gran interès històric.

Entre els artistes que han passat pel castell destaquen noms com ara Modest Cuixart, Pitxot, Pere Gastó, Lorenzo Quinn, Vicente Romero, Antonio Reverte Oliva o Lars Physant, entre d’altres.

L’ajuntament també compta amb un interessant fons d’art que pròximament s’oferirà en exposició permanent als ciutadans del municipi i a tots aquells que ens visiten.

4. CASTELL DE CAN JAUMAR

Cabrils

El castell de Can Jaumar és un edifici residencial que imita un castell medieval. Va ser construït el 1923 per Manuel Jaumar en el lloc on havia estat l’antiga masia de can Rafart, d’origen medieval.

L’edifici és d’estil historicista i incorpora una col·lecció d’elements propis dels palaus com torres amb merlets, matacans, finestres bilobulades i escuts heràldics.

5. CASTELL DE LA SANTA CREU DE CALAFELL

Calafell

Situat dalt un turó sobre les planes de Calafell, hi ha el castell, amb molt bones vistes panoràmiques. S’hi arriba a través d’un entramat típic medieval de carrers estrets i irregulars, on va créixer el nucli urbà a recer de la protecció de la fortalesa, inicialment construïda per fer front als musulmans. Els seus orígens es remunten a mitjans del segle XI. El conjunt conserva en molt bon estat les muralles, el comunidor, un petit edifici quadrat i obert als quatre vents destinat a foragitar les tempestes i els dimonis, i donar bona sort. També s’hi pot visitar una antiga necròpolis medieval amb tombes excavades directament a la roca.

6. CASTELL D’ALTAFULLA

Altafulla

El castell d’Altafulla apareix esmentat per primer cop l’any 1059 i la parròquia és citada a la butlla papal de 1194. L’edifici actual, bàsicament,del segle XVII està adossat a les muralles de la Vila Closa, és de planta irregular.

La corona de merlets li atorgua l’aspecte de fortificació. L’estil dominant renaixentista és fa palès a les portes i finestres. Durant la primera carlinada va ser caserna de la milícia altafullenca, i durant la Guerra Civil (1936-1939) va allotjar tropes i milicians. És de propietat privada i el seu interior no és visitable.

7. CASTELL DE FERRAN

Baix Gaià

El castell de Ferran apareix citat l’any 1197 en el testament de Guillem de Granada. Citat en documents del rei Jaume I, al segle XIV pertany a l’arquebisbe de Tarragona i l’any 1340 es documenten aldarulls dels veïns de Ferran envers un subsidi de guerra imposat pel rei Pere “El Cerimoniós”.

See Also


El castell s’originà en una torre desapareguda del segle XI i la seva transformació fins esdevenir un castell amb el seu clos emmurallat es deu a posteriors ampliacions. És al s. XVII quan es produeix la gran reforma arquitectònica que es pot veure actualment.

8. CASTELL DE TAMARIT

Baix Gaià

El castell de Tamarit és situat sobre un turó que li dona un imponent aspecte defensiu. El nucli original del segle XI fou malmès al llarg de la Guerra dels Segadors. El seu tancament fou ordenat pel rei Pere El Cerimoniós i es pot seguir el traçat del recinte emmurallat que fou modificat en segles posteriors.

Cal destacar la torre quadrada que queda adossada a l’església romànica de Santa Maria, amb campanar d’espadanya. Davant del clos emmurallat s’hi troba una torre de guaita construïda com a defensa dels freqüents atacs de corsaris que afectaren la costa al llarg del segle XVI.

9. CASTELL DE TORREDEMBARRA

Baix Gaià

El Castell Nou de Torredembarra va pertànyer a la nissaga dels Icart des del s. XVI, sent-ne el membre més destacat, Lluís d’Icart, Batlle General de Catalunya i senyor del castell Nou a Nàpols. Fou aquesta família noble qui feu construir l’únic castell d’estil renaixentista de nova planta que hi ha a Catalunya sent la seva residència habitual fins l’any 1663.

Al segle XIX comprà el castell Josep Safont i s’utilitza com a fortalesa en les guerres carlines, sent el 15 d’abril de 1874 seu d’una batalla entre carlins i liberals.

La dècada dels anys 80 fou adquirit pel municipi esdvenint la seu de l’ajuntament l’any 2000.

10. CASTELL DELS MONTSERRAT

Baix Gaià

El castell d’Altafulla apareix esmentat per primer cop l’any 1059 i la parròquia és citada a la butlla papal de 1194.

L’edifici actual, bàsicament del segle XVII, està adossat a les muralles de la Vila Closa, té planta irregular. La corona de merlets li atorgua l’aspecte de fortificació. L’estil dominant renaixentista és palés a les portes i finestres. En la primera carlinada va ser caserna de la milícia altafullenca, i durant la Guerra Civil (1936-1939) va allotjar tropes i milicians. És de propietat privada i el seu interior no és visitable.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt