Llegint ara
Agramunt, enmig de la Ribera del Sió

Agramunt, enmig de la Ribera del Sió

Agramunt és un municipi situat al nord de la comarca de l’Urgell, on conflueix amb les comarques de la Segarra i la Noguera. Agramunt és la població més important de la Ribera del Sió, que travessa el terme en direcció est-oest, i és la segona vila en importància dins la comarca.

La vila d’Agramunt, d’origen medieval, es troba a 337 m d’altitud, enmig de terres planes. Inicialment la població es trobava al turó del castell, però poc després va començar a urbanitzar-se el peu del turó, on hi ha el nucli antic actual. El poble va estar sis-cents anys dins de la muralla del s. XII, fins a la fi del segle XVIII, que es començà a construir fora. Avui en dia s’expandeix en totes direccions, al llarg de camins i carreteres que porten a la vila.

Dins la vila destaca l’església arxiprestal de Santa Maria, un edifici romànic declarat monument nacional. També hi ha bons exemples d’arquitectura civil, com la plaça de Mercadal del segle XV i XVI, l’ajuntament barroc, o el gran pou de gel, entre altres. Fora el nucli repartit pel terme, trobem nombroses masies, així com el jaciment arqueològic de la serra d’Almenara, amb una necròpoli propera a tres nuclis prehistòrics de l’edat del ferro.

A octubre se celebra la Fira del Torró d’Agramunt des de l’any 1989, i cada any té més èxit. A més de ser dedicada especialment als tradicionals torrons, s’hi troben altres productes alimentaris de la terra.


Salut i Bona Ruta!

1. RUTA DEL CAMÍ RAL

La Sentiu de Sió Bellmunt d’Urgell Castellserà Agramunt Espais Naturals de Ponent

Ruta autoguiada a peu / en bici
11 hores / 41.50 km / Dificultat Mitjana

Aquest recorregut circular de 42 km de llargada ens permetrà conèixer i gaudir d’un paisatge agrícola i estepari, de marcada personalitat.
Veurem com l’home s’hi ha establert en els diferents pobles que envolten la ruta; l’enginy per fer-lo més dòcil ajudant-se de la pedra; l’adaptació de les plantes a les condicions ambientals i de sòl o l’especialització d’ocells exclusius d’aquests paratges entre d’altres, i per acabar, la bellesa paisatgística i la seva variació estacional.

2. RUTA DEL PILAR D’ALMENARA A AGRAMUNT

Espai Natural de la Serra de Bellmunt-Almenara

See Also


Ruta autoguiada a peu / en bici
3 hores / 11.20 km / Dificultat Mitjana

Us proposem aquesta ruta pels Espais Naturals de les Serres de Ponent per fer un tastet de la Serra d’Almenara, la part de llevant de les Serres de Bellmunt. Descobrirem el medi agrícola i el seu patrimoni arquitectònic, paisatges transformats per l’home i vistes als contraforts rocosos septentrionals.

El Castell d’Almenara o Pilar d’Almenara com es coneix popularment, és una torre de guaita que data del 1139. Aquest presideix el punt més alt de tot l’espai natural la Serra de Bellmunt –Almenara. Això fa que tingui una de les millors vistes de tota la plana de Lleida.

Es converteix també en un espai únic per observar el canvi de paisatge entre la zona de regadiu i el secà. Dos paisatges sovint relacionats però ben diferenciats.

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra és un certamen de referència en el calendari firal català, que se celebra el segon cap de setmana d’octubre. Nascuda l’any 1988, a redós d’un mercat del torró, ha evolucionat fins a convertir-se en un punt de trobada del món del dolç i del producte agroalimentari de qualitat, on el torró i la xocolata a la pedra, dos productes puntals de l’economia d’Agramunt, en segueixen sent l’emblema.

Més enllà dels pavellons la fira es viu al carrer. Al llarg de tot el cap de setmana, hi ha parades d’artesania i agroalimentació pels carrers que porten al centre històric, portes obertes al patrimoni històric i cultural, activitats per als més petits a l’Espai Cuinetes i música en viu a les Foodgonetes. És en aquest darrer espai on el visitant trobarà un moment de distensió, per seure, menjar o beure, tot gaudint de músics emergents de l’escena catalana.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt