Llegint ara
5 rutes per viure els colors de la tardor

5 rutes per viure els colors de la tardor

+1
Veure Galeria

Us convidem a percebre les noves llums, colors i olors dels nostres paisatges, que en aquesta època comencen ja a lluir com mai.
Trieu una d’aquestes rutes, gaudireu dels colors de la natura i alhora fugireu de destins tradicionals massificats aquests darrers dies.
Bona ruta!

1. Itinerari pel Batlliu de Sort

Sort (Pallars Sobirà)

RUTA A PEU
DIFICULTAT: DIFICIL
DISTÀNCIA: 13.00 km km / DURADA: 3 hores 20 minuts

L’itinerari pel Batlliu de Sort, volta tota la solana enllaçant alguns dels seus pobles penjats. Olp primer, seguit de Pujalt, Enviny i Bressui. Aquests pobles en pendent, amb les cases orientades al sol i lliures de les boires del fons de la vall, són un exemple de sostenibilitat i adaptació al medi.

Domina un paisatge en mosaic de camps de dall i de pastura alternats amb taques i retalls més o menys grans de boscos caducifolis. La primavera i la tardor són moments màgics. Als solells més eixuts i pedregosos a sota d’Enviny, prop Bressui, l’alzinar es fa present i el bosquet caducifoli minva. Allà on la fondària del sol, el relleu o la proximitat d’humitat d’un torrent, ho fan possible, aquest bosquet de fulla caduca torna a reaparèixer.

2. Montnegre carener

Sant Celoni (Vallès Oriental)

RUTA A PEU
DIFICULTAT: FÀCIL
DISTÀNCIA: 8.50 km / DURADA: 2 hores 50 minuts

Sortim de l’encisador nucli de Sant Martí de Montnegre, penjat a mig vessant de l’obaga del massís, per guanyar alçada ràpidament entre boscos d’alzines i plantacions de castanyers, direcció el punt culminant del turó Gros.

Anirem passant pel costat d’exemplars de roures i alzines de gran port. En creuar els sots (torrents secs que baixen) l’ambient encara més humit afavoreix els roures i els trèmols. Però, és en arribar dalt la carena, al coll de les Basses, quan ens adonem que la vegetació es transforma.

Després del vaivé de la Casanova, el camí planeja per la carena més alta del massís del Montnegre. El bosc no ens deixa veure, ni la vall de la Tordera ni la mar mediterrània a l’altre costat. La veritat, és que no cal. Només hem de gaudir del camí envoltat de roures de grans fulles, faigs i avellaners. Som en un bosc caducifoli propi de la muntanya mitja humida, de colors de tardor, de sons d’ocells i olors de fullaraca i bolets.

3. El Solans i el Catllar

Setcases (Ripollès)

RUTA A PEU
DIFICULTAT: MITJANA
DISTÀNCIA: 7.30 km / DURADA: 3 hores 30 minuts

És un itinerari circular que ressegueix el camí que porta als Solans, zona propera a Setcases on antigament s’hi conreava, per continuar per l’antic camí de Tregurà, passant per boscos caducifolis amb vistes a la vall del Ter, fins a arribar a la ribera del Catllar, tributari del Ter.

Baixarem paral·lels al riberal del Catllar gaudint de l’ombrívol bosc i de petits salts d’aigua fins al llogaret del Catllar amb l’església de Santa Maria.

El retorn a Setcases el realitzem tot remuntant el marge dret del riu Ter entre prats de dall i retalls de bosc de ribera.

4. Sant Miquel de Castelló i Falgars

Vall d’en Bas (Garrotxa)

RUTA A PEU
DIFICULTAT: MITJANA
DISTÀNCIA: 10.90 km / DURADA: 2 hores 52 minuts

See Also


Des d’Hostalets d’en Bas, el corriol enfila amunt amb força pendent, però en un ambient fresc i agradable, amb una vegetació exuberant que farà de la forta pujada un experiència amena. La varietat d´arbres és remarcable, pujarem envoltats de til·lers, blades, aurons blancs, trèmols, roures, freixes i d´altres, fins a arribar a la fageda abans del petit coll d´el Portell.

Un cop al Portell tenim l´Ermita de Sant Miquel de Castelló a tocar. Les vistes des d´aquesta talaia privilegiada són espectaculars. Als nostres peus la Vall d´en Bas, amb el Pirineu al fons, els cingles del Puigsacalm a la nostra esquerra i amplies vistes a la comarca de la Garrotxa.

5. Santuari de la Salut

Rupit i Pruit (Osona)

RUTA A PEU /EN BICI
DIFICULTAT: MITJANA
DISTÀNCIA: 17.60 km / DURADA: 5 hores

Sortint de Rupit, ens encaminarem cap al santuari de la Salut. En arribar a la Devesa, observem la diferent vegetació a banda i banda. Roures a un costat i faigs a l’altre.

Més endavant, domina una fageda jove amb boix, explotada, alternada amb prats de pastura. És fàcil de sorprendre algun cabirol.

Una pujada lleugera ens portarà a l’estany del Coll. El bosc anirà variant entre roureda, fageda o bedollar en funció de l’exposició solar i la humitat. Els camps oberts de pastura s’alternen amb aquests boscos d’arbre joves. El bedollar del voltant l’estany es pastura per sota.

Però l’explosió de colors de tardor és sensacional!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt