Llegint ara
Rutes amb romànic

Rutes amb romànic

Cristòfol de la Castanya
Rupit
+1
Veure Galeria
Cristòfol de la Castanya

Quan anem a caminar i a conèixer país, fa certa il·lusió trobar-se cara a cara a una volta del camí una petita o gran perla del romànic, aquell art vetust, potser una mica mitificat a partir dels postulats de la Renaixença, tan característic, de línies senzilles i traç auster però que omple estèticament, potser precisament per la seva austera bellesa. O, almenys, així és com ens ha arribat el que ens ha arribat, ja que es veu que, segons les possibilitats econòmiques i recursos a disposició, la cosa es podia complicar tant com hom desitgés: la pedra vista es tapava tant com es podia, tant per dins com per fora, i les pintures murals de bells i variats colors omplien els temples fins als més recòndits racons.

Però bé, anem al gra. Us oferim una breu selecció de rutes molt complertes però que tenen la petita dosi de romànic que sempre les acaba de fer millors. Si hi anem amb els ulls ben oberts, n’aprendrem moltes coses!.

1. Sant Cristòfol de la Castanya

El Brull

Itinerari circular que, sortint des de Collformic pel camí de la Cortada, ens duu fins al veïnat de la Castanya, amb l’església d’origen romànic de Sant Cristòfol presidint l’indret.

Enmig de boscos d’alzines anirem a voltar i pujarem per la capçalera de la vall de la Castanya fins al capdamunt del pla de la Calma, just en el lloc on es troben les runes del Cafè. Només ens caldrà recórrer ben enlairats i amb bones vistes el tram més septentrional del pla de la Calma i la pujada de la Mel fins al pla de l’Ase Mort per tornar al nostre punt d’inici a Collformic.

2. Sant Jaume de Viladrover

El Brull

No ens movem massa de lloc, i ara anem a la part baixa del municipi del Brull, al veïnat de Viladrover.

Aquest és un itinerari circular en què tastarem el romànic des d’un bon principi, ja que començarem a Sant Jaume de Viladrover, lloc d’un bon preuat descans posterior a redors de la gespa que la rodeja.

La ruta ens duu a rodejar el paisatge agroforestal limítrof del municipi del Brull, a la zona de l’Alt Congost. El mosaic de camps i clapes de bosquets, s’enriqueix amb recs i rieres que faran créixer a poc a poc el riu Congost, mínims boscos de galeria, timonedes, extenses lloseres, i antics masos actualment considerats eixos del patrimoni etnològic d’aquest veïnat allunyat del Brull.

El contrast entre ambients i vegetació en distàncies curtes el fan un recorregut molt interessant i entretingut.

3. Sant Joan de Fàbregues

Rupit

Aquesta volta de Rupit fins al salt de Sallent és una proposta alternativa a la clàssica baixada i pujada pel camí de la riera.

Podrem gaudir de les vistes espectaculars de totes les solanes i cingles orientals del Collsacabra fins a la cinglera del Far, per sobre el pantà de Susqueda.

I, com no, també visitarem romànic, aquesta vegada molt ben representat amb Sant Joan de Fàbregues, just abans d’arribar al salt de Sallent.

De tornada, per la riera de Rupit, coneixerem la vegetació i veurem les empremtes del molí del Rodor i el seu salt.

4. Santa Maria de Lluçà

Lluçà

See Also


Un altre itinerari circular que, només començar, ja tenim romànic. I quin romànic: Santa Maria de Lluçà, la joia del Lluçanès! S’hi poden fer visites guiades gairebé cada dia, no badeu!

La ruta, molt recomanable, ens duu a pujar fins a la talaia contemplativa del serrat i del castell de Lluçà, origen del nom i de la identitat comarcal, entre un paisatge agroforestal de bosquets d’alzines, roures i pins roigs, passant per l’espectacular balma dels Bous. Aquí dalt, també tastarem una mica de romànic: la capella de Sant Vicenç del Castell, petita però de planta rodona, bonica com poques en queden

A la tornada, ens endinsarem fins a la petita vall de Garet i l’oasi del seu pantà, símbol de la custòdia del territori a la comarca, punt naturalístic per excel·lència.

5. Santa Maria del Priorat

Castellfollit de Riubregós

Interessant itinerari pels voltants de Castellfollit de Riubregós, un territori amb una convulsa història, part de la qual coneixerem caminant.

Aquesta vegada l’herència romànica que podrem veure és Santa Maria del Priorat, quan no farà gaire que haurem sortit del poble.

El recorregut és curt, tot just per obrir la gana, un punt exigent en alguns trams i divers en temàtiques. I tindrem panoràmiques força àmplies fins als Pirineus així com de la Vall del Llobregós, un enclavament estratègic per controlar l’accés a la Segarra i el Solsonès.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt