Les orquídies: una bellesa subtil
Què fan tan especials aquestes flors? Ens endinsem al món de les orquídies per saber més sobre unes plantes fascinants…
Ja és primavera i tot tipus de flors cobreixen el paisatge. Roselles, margarides, narcisos, ginestes, ametllers, cirerers… El llistat és molt extens. Tot i així, n’hi ha una que la podem trobar per tot el territori. Estem parlant de les orquídies.
Quan pensem en aquesta planta ens ve al cap una de les protagonistes dels aparadors de totes les floristeries. Normalment són espècies estrangeres i molt delicades, sobretot quan viuen plantades en un test. Ara bé, es tracta d’una planta que, a excepció dels climes extrems dels deserts, en podem trobar fins a 20.000 varietats diferents per tot el planeta. De fet, després de les gramínies són la família amb més espècies del planeta. Curiosament, el nom d’orquídia prové del llatí orchis, que es tradueix com a “testicle”, per la forma que tenen els seus tubercles.
En concret, a Catalunya se’n poden veure fins a 80 espècies diferents. La trobem a tot tipus d’ambients. Des de les pinedes litorals damunt antigues dunes del delta del Llobregat, fins a l’alta muntanya de la Vall Fosca o Setcases.
Si bé hi ha algun cas rar d’orquídies que floreixen a la tardor, com ara les campanetes de tardor, o Spiranthes spiralis, que floreix entre setembre i octubre, la majoria floreixen a la primavera. De vegades, també si l’estiu és plujós i de temperatures moderades, viuen una segona primavera. Així doncs, pot ser un bon entreteniment buscar-ne quan anem de ruta amb la família.
Generalment, les flors són ben curioses, amb una gran varietat de colors i formes. Es tracta d’una forma que facilita que els insectes puguin entrar a pol·linitzar, una mena de camp d’aterratge. N’hi ha que imiten en formes, textures, colors i fins i tot olors (feromones) a les abelles. D’aquestes se’n diuen orquídies abelleres. També arriben a sincronitzar la seva floració amb el període de reproducció dels insectes, que es posen sobre el label de la flor (pètal inferior que fa de camp d’aterratge) pensant que estan fecundant una femella. Si decidim anar a observar-les, no serà fàcil trobar-les ja que les orquídies del nostre territori passen desapercebudes pel fet de tenir una mida petita.
No obstant això, us volem donar alguns consells per fer-vos més fàcil la recerca. Així, cal que tingueu en compte que a les orquídies no els hi agrada l’ombra, pel que les trobareu més aviat a les clarianes i prats solells de les muntanyes.
Malgrat tot, s’ha de tenir en compte que el paisatge és molt fràgil i que una flor sempre llueix més al seu entorn que no pas si l’arrenquem. Les orquídies poden arribar a trigar fins a 30 anys en colonitzar un terreny. En conseqüència, podeu fer les fotografies que vulgueu, però no us les emporteu a casa. Deixeu que creixin lliures per a que tothom les pugui gaudir. A tots ens agrada la primavera i al capdavall, una flor… no fa primavera.