Llegint ara
Vall del Ges Orís i Bisaura

Vall del Ges Orís i Bisaura

Situat al cor de la comarca d’Osona, s’amaga El Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura el qual està format per nou petits i idíl·lics pobles. El paisatge és força heterogeni. Mentre a la zona més propera a la plana abunden els camps de cereals i farratges convivint amb els vessants aixaragallats característics de la plana de Vic i les clapes d’alzina i roure; a la zona més accidentada de muntanya de la serra de Bellmunt, Bracons i Llancers, trobem grans extensions d’alzinar muntanyenc, primer, i la roureda i la fageda, més amunt, que en caracteritzen principalment els inclinats vessants, amb algunes zones de pastura de muntanya entremig.

Enmig d’aquesta exuberant natura hi destaquen pobles amb encant que conserven arquitectura medieval i on, entre altres coses, podreu gaudir de la seva gastronomia tradicional local.

Us suggerim també visitar el santuari de Bellmunt. Està situat a 1.246 metres d’altitud i ofereix una de les panoràmiques més extenses de la comarca d’Osona i del sud del Ripollès. En dies molt clars es poden veure fins i tot les muntanyes de Montserrat i el cim del Pedraforca.

See Also


Són força les rutes de Natura Local que podeu triar en aquest destí perfecte per l’excursionisme i pel qui busquen allunyar-se del soroll de les ciutats i submergir-se en la tranquil·litat de la natura.

1.Sant Pere de Torelló

Als peus de Bellmunt

El municipi de Sant Pere de Torelló es troba a la comarca d’Osona, al límit amb el Ripollès i la Garrotxa, a uns 620 m d’altitud, a la zona de confluència entre la plana de Vic i les valls dels rius Ges i Fornès i als peus dels primers contraforts de la serra de Bellmunt. La població, actualment vora els 2.500 habitants es troba repartida entre el principal nucli urbà i una gran quantitat de masies disseminades pel terme, així com pels veïnats disseminats de Sant Andreu de la Vola i el Veïnat de Dalt. El relleu és més pla al sud, a l’oest força accidentat i al nord i a l’est topa amb els vessants de la serra de Bellmunt, de Curull i de Llancers.

2.Orís

Als confins de la plana de Vic

Orís és un municipi de caire disseminat situat al sector septentrional de la plana de Vic. L’indret es comença a repoblar de masies, sempre tímidament, a partir del segle IX a l’empara del domini exercit des del castell d’Orís, mantenint fins al dia d’avui una certa autonomia com a municipi, sempre dedicat majoritàriament a la ramaderia i a l’agricultura,

3. Montesquiu

Al cor del Bisaura

Montesquiu és un municipi situat al nord d’Osona al límit amb el Ripollès (hi pertanyia fins al 1990) situat a la vegada a la comarca natural del Bisaura, ocupant un terme força petit entre el riu Ter i el serrat de la Rovira.

El paisatge del terme és en general de caire fluvial, ja que el riu Ter el vertebra de nord a sud no expandint-se massa més enllà d’aquest. El terme fa un entrant muntanyós cap a l’est i nord-est, on trobem el serrat de la Rovira i el curs baix de la riera de la Solana, que baixa de més enllà de Santa Maria de Besora. Els pins rojos i el roures, així com els boscos de ribera a tocar del riu, ho entapissen tot.

4. Santa Quirze de Besora

Al bell mig del Bisaura

Santa Quirze de Besora és un municipi situat al nord de la comarca d’Osona i pertanyent a la comarca natural del Bisaura, entre els meandres del Ter aigües amunt de Torelló i Montesquiu. Travessa d’una punta a l’altra del terme el riu Ter, ocupant gran part d’un reduït terme, a més de dos flancs estrets que s’enfilen fins als primers contraforts de la serra de Bellmunt, cap a l’est, i de la Rovira, cap al nord-est.

5. Sant Vicenç de Torelló

El petit de la Vall del Ges

El municipi de Sant Vicenç de Torelló està situat al mig de la part nord de la comarca d’Osona. La industria de la vora el Ter és el motor de Sant Vicenç de Torelló, tot i que també trobem agricultura i ramaderia, sobretot porcina i bovina. Hi té gran tradició la indústria de la torneria i serradores.

6. Santa Maria de Besora

Bisaura amunt!

Santa Maria de Besora és un municipi muntanyós situat al nord de la comarca d’Osona.ÉS eminentment de caire rural i ramader. El terme és accidental i emboscat, predominant les pinedes de pi roig i el roure, així com els torrents i rieres amb una ufanosa i exuberant vegetació de ribera, amb raconades de gran bellesa on també hi creixien els fajos.

7. Sora

La vall amagada als confins d’Osona

Sora és un municipi de caire eminentment rural situat al nord de la comarca d’Osona i del Bisaura.El terme, força accidentat, és profusament esquitxat de boscos mixtes de roure martinenc i pins rojos, pastures i, a les zones més planeres, algun conreu de cereals i farratges.

8. Vidrà

Entre Bellmunt i Milany

Vidrà és un municipi situat al nord-est de la comarca d’Osona al límit amb la Garrotxa i el Ripollès. El municipi actual agrupa les antigues possessions de viles rurals d’origen medieval amb grans masos dispersos per tot el territori, configurant una petita població, agrupant actualment al voltant d’uns 170 habitants, dedicats al cultiu de farratges, a la ramaderia i a un petit sector industrial relacionat amb la fusta, a més de a les iniciatives turístiques i gastronòmiques.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt