Llegint ara
Els rius són vida, gaudim-los!

Els rius són vida, gaudim-los!

Igual que molts de vosaltres, estem contingudament contents per aquesta petita treva a la implacable i greu sequera que estem patint i que tant ens té amoïnats. Ens agradaria celebrar-ho d’alguna manera recomanant-vos rutes que transcorren a prop de cursos d’aigua, ara que sembla recuperen el seu estat natural en aquesta època.

Es tracta d’indrets amb paisatges humits, cabdals de rierols generosos, gorgs i bonics salts d’aigua que tant ens agrada contemplar i on podem gaudir de la forta relació entre l’ésser humà i la natura. I si el temps ens acompanya, potser fins i tot, els més valents podem acabar fent una remullada (amb molta cura). Animeu-vos a triar una ruta i torneu a gaudir de la hipnòtica remor de l’aigua… L’aigua és vida!

Salut i bona ruta!

1.Els salts d’aigua i les vinyes de Canaletes

Cabrera d’Anoia

Ruta autoguiada a peu
3 hores 30 minuts / 8.90 km / Dificultat Mitjana

Itinerari circular que, sortint de Canaletes, petit nucli del municipi de Cabrera d’Anoia, ens duu als clots de les rieres i torrents d’aquesta banda de l’espai d’interès natural de les Valls de l’Anoia, on podrem passar pels feréstecs sots i els bonics salts d’aigua que es formen al llarg de la seu pas tot erosionant agudament el terreny. A la tornada podrem passar per una mostra del paisatge vitivinícola de la zona, enmig d’un paisatge agroforestal.

2. Tomb pel castell i la riera de Carme

Orpí

Ruta autoguiada a peu
1 hora 30 minuts / 4.80 km / Dificultat Familiar

Aquesta ruta ens permet descobrir la Riera de Carme i tots els encants que aquesta ens ofereix, tant florístics, faunístics com geològics. Resseguirem els gorgs i les tolles per descobrir quins animals i plantes s’hi amaguen i si el temps acompanya, potser podem acabar fent una remullada!

Assegure-vos que no està expressament prohibit!

3. Passejada mediambiental per la Riera de Caldes

Palau-solità i Plegamans

Ruta autoguiada a peu, en bici.
30 minuts /3.73 km / Dificultat Familiar

Una agradable passejada familiar ens permetrà recórrer, a peu o amb bicicleta, la vora de la Riera de Caldes. Una ruta lineal i planera que ens descobreix el tram mitjà d’una riera mediterrània que tributa al Besòs. Encaixada entre parets naturals i esculleres artificials la flora i la fauna conviuen amb una forta pressió humana.

4. Itinerari d’educació ambiental a la riera de Gualba

Gualba

Ruta autoguiada a peu
1 hora  /3.50 km/ Dificultat Familiar

Aquesta ruta ens porta a descobrir l’entorn més proper del poble de Gualba, ben bé als peus de l’imponent massís del Montseny. Aquestes muntanyes ens regalen aigua en abundància….

5. Ruta-Joc mediambiental del riu Ges

Sant Pere de Torelló

Ruta autoguiada a peu
20 minuts/ 0.85 km / Dificultat Familiar

Entretinguda passejada per a famílies per la riba del riu Ges al nord de la plana de Vic, als peus de la serra de Bellmunt. A tocar del mateix poble de Sant Pere de Torelló podrem conèixer espais d’alt interès ecològic com el bosc de ribera amb preciosos arbres madurs i la rica fauna que hi habita. Repartides pel camí veurem figures d’animals que recreen les espècies de l’entorn.
Per participar del joc només heu d’accedir a les fitxes de cada un dels punts d’interès de la ruta i clicar al botó “JUGAR” per accedir a les diferents proves, reptes i preguntes que se us plantejaran. US ANIMEU A PARTICIPAR?

6. El meandre de Castellbell i el Vilar

Castellbell i el Vilar

Ruta autoguiada a peu.
1 hora 30 minuts / 5.10 km / Dificultat Fàcil

Aquest itinerari ens permet recórrer el meandre de Castellbell i el Vilar i conèixer els diferents tipus de vegetació que l’envolten: la vegetació de ribera i la brolla. També podrem descobrir alguns ocells d’aquest hàbitat com el bernat pescaire, l’ànec collverd o el cabusset; i com el riu Llobregat hi afecta modelant el terreny i aportant aigua i nutrients per mantenir l’elevada diveristat d’aquest paisatge….

7. Ruta a les fonts del Llobregat

La Pobla de Lillet.

Ruta autoguiada a peu
3 hores 54 minuts / 8.71 km / Dificultat Mitjana

La ruta “Les fonts del Llobregat” ens portarà a fer un viatge pels valors naturals del riu Llobregat en el seu naixement. Tot seguint el curs del riu Llobregat des de La Pobla de Lillet fins a Castellar de n’Hug anirem coneixent les meravelles naturals d’aquesta vall.

Fargues, molins, salts d’aigua, canalitzacions, fauna, flora i fins i tot una bonica ermita, seran els tresors que anirem descobrint a tocar del riu.

8. Itinerari ambiental
pel riu Cardener

Súria

Ruta autoguiada a peu
1 hora 40 minuts / 7.00 km / Dificultat Familiar

Aquest camí familiar resseguint el riu Cardener al seu pas per Súria, ens ajudarà a entendre la relació dels vilatans amb el riu, el seu aprofitament i el ric patrimoni natural que encara conserva. Tot plegat una ruta mediambiental on podreu complementar els plafons existents amb el guiatge interpretatiu de l’App de Natura Local centrat en ocells i plantes…

9. Ruta de la riera de Talamanca

Talamanca

Ruta autoguiada a peu
2 hores 16 minuts / 6.20 km/ Dificultat Fàcil

See Also


Sensacional proposta per descobrir els valors naturals i etnològics al voltant del municipi de Talamanca amb la riera de Talamanca com a eix vertebrador.

Gorgs capritxosos excavats a la roca, on habita una singular flora i fauna; sínies, sèquies, rescloses i molins, testimonis de la necessitat de l’aprofitament de l’aigua; construccions de pedra seca, com a empremta d’un passat agrícola recent, seran els protagonistes d’aquesta variada i entretinguda proposta de descoberta.

10. Un tomb mediambiental pel riu

Guardiola de Berguedà

Ruta autoguiada a peu
1 hora  / 2.80 km/ Dificultat Familiar

Us proposem aquesta passejada familiar per l’aiguabarreig dels rius Bastareny i Llobregat aprofitant per conèixer com funciona aquest ecosistema fluvial i quins animals i plantes hi viuen.

11. La riera de Gaià

Ullastrell

Ruta autoguiada a peu
3 hores 32 minuts / 8.87 km / Dificultat Mitjana

La ruta de la riera de Gaià és una proposta sorprenent i variable en funció dels règims pluvials. Molt a prop del poble d’Ullastrell trobem aquest racó de natura exuberant amb vegetació de ribera a on l’aigua ha anat erosionant els marges de dipòsits sedimentaris. En funció de l’època de l’any que fem l’excursió, trobarem aigua abundant o només aigua als bassals

12. Via blava de Vall-gorguina a Sant Celoni

Vallgorguina

Ruta autoguiada a peu
3 hores 20 minuts / 9.20 km / Dificultat Fàcil

Aquesta ruta ens permet descobrir la flora i la fauna d’aquest braç de la via blava de la Tourdera entre Vallgorguina i Sant Celoni. Una part del recorregut passa dins l’Espai d’Interes Natural i Parc Natural del Montnegre i Corredor.

Podem observar la vegetació de ribera acompanyant de la reira de Vallgorguina i que, a la tardor, presenta una coloració espectacular. Alhora, boscos mixtos de pi pinyer i alzines sureres s’enfilen serralada amunt. En tots ells trobem força diversitat d’ocells forestals que també podem observar o escoltar si parem atenció.

ATENCIÓ!
Si heu decidit fer alguna d’aquestes excursions, recordeu caminar, sempre que sigui possible, sobre terreny sec. Però atès que estem molt a prop de sòl humit és millor fer servir un calçat de muntanya adient per caminar. Còmode però amb bona sola per no relliscar. La humitat de la roca i el fang actuen com una pista lliscant quan es donen les condicions d’inclinació necessàries. Els bastons ens poden ajudar a mantenir l’equilibri en pisos relliscosos. Òbviament, també és bona recomanació utilitzar roba i calçat impermeable i transpirable.

Molt important tenir en compte la previsió del temps i en cas de possible pluja millor deixar-ho per un altre dia. Recordeu que sovint no plou al lloc on som, però sí ho fa a la part alta del riu i això pot produir sobtades pujades de cabdal i riuades inesperades que poden ser perilloses.

I com sempre, recordeu, no deixeu els nens sols i no us oblideu de recollir els residus i de deixar l’entorn igual de net que l’heu trobat. Salut i Bona Ruta!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt