Llegint ara
Castell d’Aro-Platja d’Aro, al cor de la Costa Brava

Castell d’Aro-Platja d’Aro, al cor de la Costa Brava

Endinsem-nos a Castell-Platja d’Aro un poble d’història i tradició medieval envoltat d’un paisatge únic

Castell – Platja d’Aro és un municipi situat al sud del Baix Empordà, al capdavall de la Vall d’Aro, entre el massís de les Gavarres i el de Cadiretes o d’Ardenya. El Ridaura, el curs d’aigua que forma la Vall d’Aro, travessa el terme per la seva part meridional d’oest a est fins a la seva desembocadura al mar. El terme s’enfila moderadament pels primers contraforts de les Gavarres, a la zona de Fenals d’Amunt i el puig de Vallvanera (335 m).

Pel que fa als nuclis, cal esmentar primerament el nucli antic d’origen medievalCastell d’Aro pròpiament dit, situat a segona línia de la costa, seguit del nucli de Platja d’Aro, sorgit modernament fruit de la febre constructora que acabà per urbanitzar al llarg de la segona meitat de segle XX la fins aquell moment verge platja d’Aro i les cales del seu entorn, que n’acaba sent cap del municipi el 1962 en detriment de Castell d’Aro, el principal nucli fins aleshores. Durant el primer terç del segle XX, neix el nucli de s’Agaró, al límit amb Sant Feliu de Guíxols, un projecte urbanitzador romàntic i elitista. L’any 1995, el nucli antic de Castell d’Aro, juntament amb la urbanització històrica de s’Agaró i el seu camí de ronda, són declarats oficialment Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

 

Salut i bona ruta!

1. Santa Maria de Castell d’Aro

Protegida com a Bé Cultural d’Interès Local a municipi de Castell i Platja d’Aro (Baix Empordà), és una església d’estil gòtic tardà amb façana barroca. Té una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal de cinc cares. A la façana occidental hi ha una portalada de pedra decorada amb pilastres acabades en falsos capitells. Sobre la llinda hi ha una fornícula emmarcada amb relleus. A la banda de migdia del temple s’alça el campanar, torre de planta quadrada que té un pis amb parells d’arcades de mig punt coronat amb coberta de pinacle. A la banda sud s’afegeix al temple una sagristia (1765).

La nau pot ésser datada dels segles XVI-XVII i la façana, exemple típic del senzill barroc local, de la segona meitat del XVIII. Tot l’edifici és fet amb pedra de les rodalies.

2. Castell de Benedormiens

El castell de Benedormiens, origen del poble de Castell d’Aro durant l’edat mitjana, apareix documentat per primera vegada l’any 1041, quan les autoritats religioses, els nobles i cavallers del territori lliuren al Monestir de Sant Feliu de Guíxols la custòdia del castell amb l’obligació de protegir dels atacs dels musulmans la Vall d’Aro. El 1462, durant la guerra dels Remences, el castell és incendiat. Entre els segles XVII i XVIII s’hi fan obres de reforma. Actualment, el castell de Benedormiens allotja exposicions d’art i manifestacions de la cultura tradicional del municipi

3. El camí de ronda de S’Agaró

Les formes de la costa

El camí de ronda de S’Agaró uneix les platges del Racó de S’Agaró i de Sa Conca seguint el traçat GR-92. Juntament amb la urbanització noucentista, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1996.

4. Vil·la Romana del Pla de Palol

Vil·la romana del Pla de Palol, segle I aC – VII dC.

Les restes arqueològiques no són més que una part del que va ser el gran complex residencial i agrari del Pla de Palol. La part residencial de la vil·la va ser afectada pel procés urbanitzador que transformà la zona entre els anys 50 i 80. La rotonda, amb la recreació de les termes, ens vol recordar aquesta part més luxosa de la vil·la. En canvi, la part conservada que veiem pertany a la part rústica de l’explotació. Un espai d’emmagatzematge de productes com cereals, oli i vi, que en part eren conservats dins les dòlies, les grans gerres que s’observen arran de terra.

See Also


L’espai és accessible al públic ja que el jaciment està ubicat dins un parc urbà.

Durant els mesos d’estiu l’oficina de turisme organitza visites guiades a la vil·la romana del Pla de Palol.

5. Cavall Bernat

És un monòlit de roca granítica moldejat per l’erosió dels elements naturals durant els segles que presideix la platja Gran de Platja d’Aro i s’ha convertit en un veritable símbol del municipi.

6. Parc dels Estanys

El parc dels Estanys és un gran espai natural integrat al cor urbà, on l’escultura de gran format es fusiona amb un entorn d’atractiu paisatgístic, ambiental i turístic. La diversitat biològica del seu entorn recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona i la visita es complementa amb un itinerari didàctic a l’entorn de diversos miradors per a l’observació ornitològica.

7. Mas Pouplana

Mas Pouplana és una masia considerada un monument i protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional del municipi de Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà).
Conjunt format per un recinte emmurallat: la masia formada per dos cossos, una torre de planta quadrada i una petita capella. La masia disposa d’un portal adovellat i un finestral gòtic renaixentista. Les restes de la torre es poden datar dels segles XVI-XVII. S’observa una garita de fortificació a la banda de migdia.
Consta d’una capella de reduïdes dimensions i nau única. S’hi observa una porta d’arc de mig punt i un petit campanar. L’església es troba adossada al mur del Mas Pouplana.

Foto: deosringas.

Nova Guia de Senderisme

Totes aquestes Rutes també les podeu trobar en una guia detallada que podeu trobar a la Oficina de Turisme.

Disponible en:
Català-Castellà-Anglès-Francès
Anglès-Alemany-Nearlandès-Rus

Visites a Castell d’Aro-Platja d’Aro i Sagaró que no us podeu perdre…

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt