Llegint ara
5 de les Rutes més populars el 2019 a Natura Local. Encara no les coneixes?

5 de les Rutes més populars el 2019 a Natura Local. Encara no les coneixes?

+1
Veure Galeria

A vegades costa decidir quin itinerari anirem a fer la propera vegada amb l’app de Natura Local. Doncs bé, us hem seleccionat una primera entrega de 5 itineraris escollits de la llista dels més ben valorats pels mateixos usuaris i seguidors de la plataforma. Tot i que assumim que els gustos són molt diversos, els itineraris que us comentem en aquesta selecció, tots ells han rebut la màxima puntuació per les mateixes persones que l’han anat a fer. Potser és una bona garantia… Som-hi?

1. Camí de les Cabanes i la fageda

Setcases (Ripollès)

Aquest itinerari circular puja al sector de les Cabanes, on, a més del mosaic agroforestal, antics camins flanquejats de murs de pedra i prats d’herba envoltats de tanques naturalitzades d’avellaners, gaudirem d’amples vistes dels puigs i serres de la vall, amb el poble de Setcases a sota mateix.

Si hi aneu avançada la primavera, la floració dels prats de dall abans de segar és abundant, i insectes i ocells d’espais oberts el fan un lloc molt viu.

El camí, a l’ombra d’avellaners, freixes i pollancres, tot i ser de pujada constant és agradable. S’esdevé una alternança de petits prats envoltats de caducifolis com l’avellaner, amb erms i clapes de bosc caducifoli a prop dels clots. Bonica estampa, si hi anem a la tardor.

Passat el coll de Llop, amb espectaculars vistes al pic del Gra de Fajol, el paisatge canvia radicalment i entrem a les boscúries de pins i avets, encara que del lloc els nadius en diguin la Fageda.

2. De la Bisbal a Castell d’Empordà

La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)

Aquest itinerari ens dóna a conèixer el bonic nucli de Castell d’Empordà i el seu important patrimoni arquitectònic: l’ermita del Remei i el conjunt de l’antiga fortificació del castell.

Comença resseguint el riu Daró fins a la font del Remei per enfilar-nos, tot seguit, al xamós nucli de Castell d’Empordà, on podrem badar-hi llarga estona, sense presses, ja que l’itinerari en conjunt no és llarg i ho permet.

A la tornada, passejant per un encantador paisatge mediterrani d’oliveres i conreus d’ordi i blat, passarem pel turó de Marenys, i podrem gaudir, si el dia és prou clar, d’una panoràmica circular des d’on localitzar muntanyes i els pobles propers. La Bisbal és a tocar: quatre passes i ja hi som!

Empordà essencial!

3. De l’Estartit a la cala Calella

L’Estartit (Baix Empordà)

La ruta a cala Calella és d’una bellesa espectacular. Es tracta d’una ruta no molt llarga, entretinguda i variada que transcorre vora els penya-segats amb vistes privilegiades a l’Estartit i la seva platja, a les illes Medes, roca Maura i a l’escarpada franja litoral.

El camí ens duu fins a cala Calella per paratges escarpats propers a la franja litoral del massís del Montgrí i la seva singularitat. Passarem pel mirador del Cap de la Barra i la curiositat geològica del pou de la Calella.

Baixant per un còrrec arribarem a la cala Calella. El conjunt rocós i la seva fina llengua d’aigua encalmada i transparent fan d’aquest indret un racó privilegiat.

Des d’aquest punt podrem tornar al punt d’inici pel mateix camí, però si tenim ganes de més, valdrà la pena seguir el contorn del litoral per sobre dels penya-segats fins al racó del port de Falaguer.

A la tornada recorrerem, ara ja per camins més còmodes, els garrigars i pinedes de pi blanc de la Muntanya Gran.

4. De Ribes de Freser al pla de l’Erola

Ribes de Freser (Ripollès)

Aquest itinerari ens ofereix espectaculars vistes sobre la part alta de la vall del Freser i la serra de les Pedrisses, on endevinarem l’engorjat de Núria. A la nostra esquena, el cim del Taga, i, cap a l’est, el poble de Pardines.

El camí, estret i flanquejat per boixos, va deixant entreveure de tant en tant els pobles de la vall. Batet, a l’altre costat del Freser, és el primer en aparèixer, envoltat de prats de dall i arbres caducifolis.

Freixes de fulla estreta, avellaners, roures i en menor nombre cirerers, trèmols i gatells o gatsaules. El boix i altres arbusts de bardissa com els saücs i rosers salvatges o gavarreres ocupen l’estrat inferior. Si hi aneu a la tardor, tindreu assegurat un bon espectacle cromàtic.

See Also


A la part més alta, els prats de dall i el bosc caducifoli deixen pas a les coníferes de pi roig, pi negre, nerets i nabius.

I amb una mica de sort i anant en silenci, sempre ens podem creuar amb algun cabirol o detectar el picot negre amb el seu repicat primaveral a les soques dels arbres. Mireu amunt!

5. Cap al pont de l’Afrau

Solsona (Solsonès)

Itinerari ombrívol que ens fa descobrir un tram del riu Negre, que passa per Solsona, i el característic paisatge agroforestal de les rodalies de la població.

El primer tram de l’itinerari transcorre seguint la riba del riu Negre, acompanyats de plàtans d’ombra, freixes de fulla petita i algun que altre pollancre. La bardissa domina els marges del riu, hàbitat propici per ocells i petits mamífers.

Passarem per la font de Corb, en el riu fa alguna raconada on pollancres, freixes i algun salze blanc confereixen un notable ambient de ribera.

Més endavant, seguirem per un fantàstic corriol a l’ombra dels pins, entre boixos i sanguinyols, resseguint la rasa de Cirera, aigües amunt, direcció el pont de l’Afrau.

Anirem descobrint el paisatge on conviuen el pi roig i la pinassa fins arribar al pont de l’Afrau, en realitat un aqüeducte monumental de mitjans del segle XVIII, que servia per dur l’aigua des de Lladurs fins a Solsona.

La tornada es fa per dins el bosc i entre masies i per dalt la carena, afavorint bones vistes sobre el paisatge agroforestal que envolta Solsona.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt