Llegint ara
5 indrets i rutes per viure la primavera

5 indrets i rutes per viure la primavera

+1
Veure Galeria

Us oferim en aquesta ocasió una selecció d’itineraris que podreu trobar a la plataforma Natura Local i que permeten el poder viure algun o varis aspectes primaverals, ara que tot just l’arrenquem. Una flor que neix, un ocell que arriba a passar l’estiu, uns tolls d’aigua que reviscolen…

1. La floració de les orquídies i dels corners al pla de Serra-sanç

Serra-sanç – Sallent (Bages)

Us expliquem un petit secret: a l’itinerari cap al pla de Serra-sanç, al municipi de Sallent, trobarem un punt d’interès al mig d’un bosc de pins on solen florir orquídies. Ara és el moment d’anar a veure si ja han florit.

L’indret presenta a més un mosaic agroforestal molt viu en aquesta època, amb el verd sempre llampant dels sembrats de cereals.

En alguns indrets concrets, també podrem veure alguns exemplars de corner, un arbust poc freqüent i de bonica floració als voltants del mes d’abril. Les branques i fulles joves tenen una mica de vellut pel darrere. Floreix a la primavera amb curioses floretes de color blanc i de pètals allargassats. Potser també veurem algun arç blanc florit.

Més endavant, passarem per un tram de camí de ribera arran de la llera del Llobregat, just a un punt on podrem observar avifauna que ens visita ara a aquestes èpoques.

2. Ara arriba l’aufrany!

Congost de Collegats – La Pobla de Segur (Pallars Jussà)

Entre la gran quantitat d’aus que podem observar al voltant del congost de Collegats, destaquem els rapinyaires, com l’àguila marcenca, el voltor comú, el trencalòs i l’aufrany, protagonista en aquest punt.

L’aufrany és un ocell estival que arriba procedent de l’Àfrica a la primavera per tornar a marxar cap al sud a la tardor. Fa el niu en petites coves o forats als penya-segats.

A més, també podrem observar els nius del voltor comú, roquerols, pela-roques i, amb una mica de sort, algun trencalòs.

Si els vols anar a veure, apunta’t aquest itinerari!

3. Ocells a dojo a l’illa dels Salzes

Riberes del Ter – Celrà (Gironès)

A prop de Celrà, un itinerari ens porta a l’illa dels Salzes. Tot i el nom, no és ben bé una illa i és de fàcil accés. L’indret és un exemple de bosc de ribera amb tota la seva esplendor: àlbers, freixes de fulla estreta, oms, pollancres, salzes i gatells conformen una diversa comunitat forestal.

Ara a la primavera, acull una gran diversitat d’ocells que hi vénen a fer estada i suposa un lloc prou tranquil on camuflar-se amb uns bons prismàtics i dedicar una estoneta a intentar observar-los. N’hi ha per donar i vendre, de moltes espècies diferents!

De fet, és una important zona de captura temporal i anellament d’ocells. Amb una mica de sort us trobareu amb els ornitòlegs fent aquesta tasca pels voltants, que us n’explicaran tots els secrets.

I si, passejant-vos-hi, us trobeu amb les xarxes parades per a la captura dels ocells, us demanem màxim respecte: no les toqueu ni les traieu, ja que són per una bona causa!

4. La fageda primaveral

Sant Miquel de Castelló – La Vall d’en Bas (La Garrotxa)

Us convidem a seguir aquest itinerari que passa per la fageda de l’obaga de Sant Miquel de Castelló, on trobem un terreny propici per a l’evolució d’aquests tipus de bosc.

See Also


En aquest cas es tracta d’una fageda amb boix, que cobreix la major part de les obagues de les serres transversals. És un bosc d’aspecte majestuós i compacte i canvia completament d’una època de l’any a l’altra.

Al sotabosc hi trobem espècies pròpies d’aquest boscatge, com les falgueres, el joliu i l’herba fetgera, que ara a la primavera, quan les fulles dels faigs encara no han rebrotat del tot i deixen passar prou la llum, es poden contemplar florides.

A l’estiu, la seva densa massa de fulles obstaculitza l’entrada de llum a l’interior del bosc, i, a l’hivern, el terra roman cobert per una gran quantitat de fullaraca.

5. Basses temporals del secà

Paisatge del secà – La Granadella (Les Garrigues)

Una de les particularitats del paisatge del secà, que tant atribuïm a certa sequera permanent, són les carismàtiques basses temporals.

És ara, amb les pluges de primavera, quan aquests reductes aquàtics reviscolen i possibiliten el renaixement d’una certa biodiversitat lligada a aquests espais digne de ser atentament observada. Són els casos de la bassa Novella, la de l’Hostaler, la del Coll de Montés, la bassa i la font dels Caus, la font de Satorre…

Amb sort, hi podrem observar plantes aquàtiques com l’herba capil·lera, el canyís, certs amfibis, i, amb molta paciència, uns bons prismàtics i ben camuflats, fauna diversa que les aprofita per anar-hi a beure i fer-s’hi una bona remullada.

Aneu-hi amb els ulls ben oberts!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt