Llegint ara
5 fires i festes de tardor a municipis de Natura Local

5 fires i festes de tardor a municipis de Natura Local

La xisqueta
alpens
Fira de Sant Martirià de Banyoles
Llacuna +1
Veure Galeria
La xisqueta

S’acaba l’estiu i el bosc aviat farà una olor més intensa a terra mullada. Però, per altra banda, el cicle festiu i tradicional, a la tardor, continua impecable, sense aturador. Des de Natura Local sempre ens ha semblat interessant incloure les festes i fires tradicionals com una manera més, i molt positiva, de conèixer i gaudir dels indrets a on anem a caminar, combinant la immersió en l’entorn i el patrimoni natural i el cultural i immaterial. Així doncs, us en donem algunes idees en el següent petit recull. Que en gaudiu!

1. Fira de Tardor a Sort i l’ovella xisqueta

Sort

La xisqueta és una raça d’ovella pròpia de la zona del Pallars. I a Sort, a principis de novembre, celebren una fira de tardor des de temps reculats, coincidint, aproximadament, en el moment que els pastors baixaven definitivament els seus ramats a terres baixes. I aprofiten per mostrar l’ovella xisqueta i rememorar velles tradicions dels pastors, a més dels balls populars a la plaça Major, trobada de músics pallaresos, cercavila, fira de productes de proximitat

2. A Alpens, dansa i foc

Alpens

Tot just encetada la tardor, aproximadament per Sant Cosme i Sant Damià, a finals de setembre, Alpens, al nord del Lluçanès, celebra la seva festa per excel·lència. Un dels moments més solemnes i ancestrals de la festa és quan es balla la Dansa Alpensina a la plaça Major. I tot ben amanit amb uns versots ben satírics i el correfoc dels diables locals pels vells carrers del poble, el dia abans al vespre.

3. Fira de Sant Martirià de Banyoles

Banyoles

La Fira de Sant Martirià de Banyoles, que es porta a terme al parc de la Draga el tercer cap de setmana de novembre, és la festa dels cavalls i del bestiar rossam per excel·lència, ja que la fira els és dedicada des de temps immemorials. Cal tenir en compte que l’actual esdeveniment deriva directament de l’antiga fira de bestiar que se celebrava des del segle XIV a la plaça de les Rodes.

Actualment, els cavalls i el bestiar conviuen amb altres activitats i les típiques parades de productes de proximitat, tot ben a tocar de l’estany, el protagonista del paisatge banyolí.

4. El porc de la Llacuna

Llacuna

See Also


Pels volts del dia 30 de novembre, el primer cap de setmana de desembre, al poble de la Llacuna, en un racó de la comarca de l’Anoia al límit amb el Penedès, celebren uns dels esdeveniments populars més arrelats al municipi, la Fira de Sant Andreu, que se celebra des del 1935, tot i que la concessió per a celebrar fira al poble ja ve del rei Alfons III al 1335.

Actualment, més enllà de la fira comercial i artesanal, es porta a terme la matança del porc a la vella plaça porxada de la població, amb degustació de les elaboracions de botifarres, cansalada i embotits amb un bon pa amb tomàquet, oli i vi de proximitat. També hi trobareu activitats culturals.

5. Aplec i fira grossa a Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí

El diumenge abans del dia 25 de novembre es porta a terme a Torroella de Montgrí el tradicional aplec de Santa Caterina, a l’ermita situada en una vall interior al bell mig del massís del Montgrí. És una aplec senzill, dels de tota la vida, amb anada i tornada a peu, missa (pels més devots) i àpat popular, i ple de petits detalls que la tradició ha transmès entre generacions, però esdevé sens dubte un dels actes populars més arrelats de la contrada.

I al cap de pocs dies, i des de fa més de 600 anys, Torroella celebra la Fira de Sant Andreu. Actualment un cap de setmana abans o després del dia 30 de novembre, trobareu la població plena a vessar de parades, activitats, exposicions, cercaviles de gegants i capgrossos, concurs de gossos d’atura, exhibicions eqüestres i de bestiar, espectacles, tallers, visites guiades… No us n’acabareu la programació. De fet, patim perquè no us quedi temps de fer almenys un dels itineraris que trobareu a la plataforma Natura Local!

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt