Llegint ara
Rutes per un tros del Lluçanès

Rutes per un tros del Lluçanès

“El Lluçanès: aquest país tan rost, tan quiet, tan clar…”
Anem-hi?

Tal i com titulava un llibre seu un lluçanenc de pro, “El Lluçanès: aquest país tan rost, tan quiet, tan clar…”, en Lluís Vila de Prats, des de Natura Local només podem dir que ens fascinen les mirandes altívoles, la quietud i la claror d’aquest altiplà del Lluçanès, entre la plana d’Osona i el solc del Llobregat pel cantó del Berguedà, d’una punta a l’altra. Avui, però, ens quedarem al llevant, entre els municipis de Sant Bartomeu del Grau, Olost, Sant Boi de Lluçanès i Alpens, fent una incursió entre els límits d’aquestes primers altures encaixonades i la franja osonenca d’Orís. Ens hi acompanyeu?

1.RIERA DE LES LLOBATERES I EL SALT DEL MOLÍ

Sant Bartomeu del Grau

RUTA A PEU 
DIFICULTAT: Difícil
DISTÀNCIA: 12.20 km / DURADA: 4 hores 36 minuts

Rieres de Sant Bartomeu del Grau
Ruta completa i exigent que ens acompanyarà a conèixer els entorns naturals feréstecs de les rieres de Sant Bartomeu i les Llobateres. Corriols infinits en un entorn solitari i salvatge, ideal pels amants del senderisme treballat i laboriós.

Entre els atractius d’aquesta exigent ruta destaquem: la vegetació exuberant a dins de la riera de les Llobateres; els talussos de marges blaves de Vic; el pantà de Vilatortella en l’extrem sud de la ruta; l’entorn imponent de la balma del Molí; el salt del Molí de la Codina i també el molí del mateix nom.

2. RUTA DE LES EMBOSCADES

Olost

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Familiar
DISTÀNCIA: 5.70 km / DURADA: 1 hora 38 minuts

Torrents i masos d’Olost
Una agradable passejada ideal per fer en família en un entorn a on podrem imaginar els assalts dels bandolers en altres èpoques.

Caminarem entre boscos i camps de conreu i passarem a tocar d’antigues masies de port imponent com ara el mas Rovira i el de la Riera.

Altres elements destacats d’aquesta ruta familiar són: el molí de la Riera, la resclosa del molí de les Cases i l’ambient fresc i ombrívol al voltant del torrent de Sant Genís.

3. PUJADA ALS MUNTS

Sant Boi de Lluçanès

RUTA A PEU 
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 9.00 km/ DURADA: 3 hores

Grans horitzons del Lluçanès
Itinerari circular que, sortint de Sant Boi de Lluçanès, ens duu a descobrir els vessants i el santuari dels Munts, cim culminant del Lluçanès, entre boscos de roures i pins roigs. Gaudirem de les vistes a mig Lluçanès, plana de Vic i Ripollès, especialment recomanables. Ens endinsarem fins a la petita vall de Montorro, on creixen clapes de boscos de ribera, tot passant pel bonic racó de l’ermita de Sant Roc, ja a les envistes del poble.

4. D’ALPENS A PUIGCORNADOR

Alpens

See Also


RUTA A PEU
DIFICULTAT: Mitjana
DISTÀNCIA: 8.00 km / DURADA: 2 hores 30 minuts

Terra de boscos i camins

L’altiplà del Lluçanès s’estén per sota de les serralades prepirinenques de la Catalunya central. La nostra ruta s’inicia a Alpens i ressegueix el GR1 fins al coll Tallat. Ens enfilem al Puigcornador, on gaudirem de vistes al Pirineu i altres fites prepirinenques com el Pedraforca. Passem a prop del puig Empí i Soler, ambdós testimonis de la vida passada en aquestes terres, boscos i camins. S’alternen boscos, feixes artigades i masies, que acaben formant el paisatge que dona aquesta marcada identitat a Alpens i la seva gent. Descarregueu-vos la ruta per fer-la off-line: hi ha poca o nul·la cobertura al llarg del recorregut.

5. SANT SALVADOR DE BELLVER DES D’ORÍS

Orís

RUTA A PEU
DIFICULTAT: Fàcil
DISTÀNCIA: 9.40 km / DURADA: 3 hores

Prats, boscos i història a Orís.
Tot i que Sant Salvador de Bellver és dins del Lluçanès, al terme de Sant Boi, ens permetem la gosaria de fer-ne l’ascensió des d’Orís, a les portes de la plana osonenca, a la zona de transició, encara, entre l’airejat Lluçanès i la clotada de la plana de Vic.
En aquesta ruta us proposem travessar diversos ecosistemes característics de la muntanya mitjana mediterrània. Prats i camps utilitzats com a conreu ens donaran pas a diferents boscos i fresques rieres. La ruta es veurà complementada per la visita a Sant Salvador de Bellver, la riera de Talamanca i les balmes de Serinyà. Tot plegat, als límits del Lluçanès.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt