Llegint ara
Anar de ruta, descobrir pobles amb encant i visitar els seus pessebres vivents

Anar de ruta, descobrir pobles amb encant i visitar els seus pessebres vivents

Quan coneixem un poble petit i bonic solem dir que és com un pessebre.
Aquí us en citem alguns on podreu gaudir de les rutes autoguiades de Natura Local en un entorn natural immillorable, descobrir la història de cada municipi i aprofitar per visitar, en aquesta èpocade l’any, una de les tradicions més arrelades de Catalunya, els seus pessebres vivents.
Feu clic als botons per poder veure les rutes que ofereix cada municipi i si voleu informar-vos amb detall sobre els seus pessebres vivents.

Salut i Bona Ruta!

PERAMOLA

Entre la ribera del Segre i l’extraplom de conglomerat

El nom Peramola ve de petra i mola, i és l’aglutinació de petra (pedra, roca) i moles (voluminosa), cosa que ve a significar pedra voluminosa, massa de pedra…, tal i com podem veure de teló de fons des del poble. Peramola és un municipi de clara tendència agrícola i ramadera, tot i que durant els últims anys s’ha anat despertant un encara incipient sector turístic incentivat per la bellesa del paisatge i l’encant excursionista de les seves properes muntanyes. La seva proximitat amb la petita però determinant zona industrial d’Oliana, amb la Taurus com a empresa històrica, també afavoreix un petita mà d’obra industrial.
Un passeig pel nucli antic de Peramola ens deixarà més que relaxats, amb els seus tranquils i bonics racons.

Peramola ens ofereix un pessebre estàtic amb vestuari d’època i tradicional i música enregistrada que es representa des de 2008.

CASTELL-PLATJA D’ARO

Entre el nucli medieval i el nou

Castell – Platja d’Aro és un municipi situat al sud del Baix Empordà, al capdavall de la Vall d’Aro, entre el massís de les Gavarres i el de Cadiretes o d’Ardenya. El terme és divideix clarament entre tres grans unitats paisatgístiques: la vall del Ridaura i la plana circumdant, fins a la seva desembocadura, a on es troben els conreus, els principals nuclis i les infraestructures; la costa pròpiament dita, profusament urbanitzada però amb cales de gran bellesa, i els contraforts boscosos de les Gavarres, amb algunes atrevides urbanitzacions entre pinedes, sureres i brolles mediterrànies

Castell d’Aro ens ofereixun pessebre en moviment i estàtic amb vestuari d’època i tradicional i música enregistrada que es representa des de 1959. Es representen escenes bíbliques, tradicionals i oficis. Visita al voltant d’una hora, amb un recorregut aproximat d’un quilòmetre i mig pel casc antic de Castell d’Aro i el barri de la Coma, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional.

PALS

La plana de l’arròs

Pals és un municipi situat al litoral de la comarca del Baix Empordà, a la zona coneguda com l’Empordanet, amb el terme ocupant bona part de plana empordanesa, a la zona meridional del Baix Ter, i els vessants nord i nord-oest de les muntanyes de Begur. És conegut, sobretot, per la situació del nucli antic al cim d’un puig poc enlairat i la seva llarga platja.

El pessebre vivent de Pals és una proposta lúdica i cultural assequible, propera, familiar i de qualitat que va més enllà del seu significat religiós. Els visitants poden ser partícips de diferents passatges de tots els fets rellevants que van desembocar en el naixement de Jesús.

RUPIT I PRUIT

Al cor del Collsacabra

Rupit i Pruit és un municipi situat a l’oest de la comarca d’Osona, a la zona natural del Collsacabra, al límit amb les comarques de la Selva i la Garrotxa. Ha estat tradicionalment un municipi rural dedicat a la petita agricultura, a la ramaderia i, sobretot, als treballs del bosc, tot i que, modernament, el turisme n’és el principal motor, gràcies a la bellesa del seu poble i paratges, amb una bona oferta enfocada cap a l’ecoturisme.

El 7 i 8 de gener Rupit i Pruit acollirà una nova edició del tradicional Pessebre Vivent. Després de la suspensió de l’edició del 2020 a causa de la pandèmia, enguany es recupera el tradicional Pessebre Vivent de la Vila de Rupit.

LA POBLA DE LILLET

On el jove Llobregat rep a l’Arija

La Pobla de Lillet és un municipi muntanyós situat al nord-est de l’Alt Berguedà, al límit amb el Ripollès, ocupant la zona intermèdia entre els cims de la serra de Catllaràs, al sud, i els de la carena occidental de la serra de Montgrony i la Creueta, al nord, ja en terme de Castellar de n’Hug

El pessebre de la Pobla de Lillet és un pessebre estàtic amb vestuari d’època i música enregistrada. En el recorregut pel casc antic podem gaudir del mercat, oficis artesans i quadres bíblics.

SANTA FE DEL PENEDÈS

Entre vinyes i turonets

Santa Fe del Penedès és un petit i tranquil municipi, tant per habitants com per extensió, de la comarca de l’Alt Penedès molt a prop de Vilafranca, al mig del pla vinyer que caracteritza la plana penedesenca. La vinya, el vi i el cava són la principal aportació econòmica, cultural i paisatgística del municipi, trobant-se la bell mig de la zona de màxima producció de Catalunya.

See Also


El Pessebre Vivent es desenvolupa a un entorn magnífic acull una sèrie de quadres: taverna, oficis, pastors, mercat, àngel, naixement, Reis Mags d’Orient, etc.

SANT MARTÍ VELL

Un poble amagat al peu de les Gavarres

Sant Martí Vell és un municipi situat a l’est de la comarca del Gironès, ja gairebé al límit amb la del Baix Empordà i a les portes de la zona coneguda com l’Empordanet. Tot i l’aspecte rural que s’obté del poble i el seu entorn físic, el poble es beneficia laboralment del sector serveis i del turisme i, sobretot, de la proximitat de la industria de Celrà i de Girona.

El pessebre vivent de Sant Martí Vell és un dels pessebres més bonics del Gironès. Amb diferents representacions es crea un ambient idoni al poble.

VILANDENY/MONTMAJOR

On el Baix Berguedà solsoneja

Montmajor és un municipi del Baix Berguedà, aproximadament a meitat de camí entre Berga i Solsona, al límit amb el Solsonès, àrea on es troba el nucli amb més entitat i que li dóna nom. La riera de Navel, que en part rega el terme de Montmajor, és un curiós Espai Natural Protegit amb una interessant biodiversitat i paisatge que val la pena visitar.

Si hi anem pels dies de les festes de Nadal, podrem gaudir del pintoresc Pessebre Vivent de Vilandeny, que encara que es celebri en terres de Navès, és compartit amb els pobles de Sorba i Gargallà, de Montmajor, amb la participació d’alguns dels seus habitants.

AVINYONET DEL PENEDÈS

On el massís del Garraf i la plana del Penedès es donen la mà

El municipi d’Avinyonet del Penedès es troba a la comarca de l’Alt Penedès, estès entre la plana de la depressió del Penedès i els primers contraforts del massís del Garraf, fins al puig de la Mola a 532 m d’altitud, el punt més alt del seu territori. A prop d’Avinyonet del Penedès, podem gaudir del Parc Natural del Garraf, des dels itineraris que des de Natura Local oferim a Olesa de Bonesvalls, Begues i Olivella.

Sens dubte, un bon pretext és anar-hi en plena temporada de Nadal, on podrem assistir a una de les sessions del Pessebre Vinent de les Gunyoles, un dels més reconeguts d’aquesta part del país.

Veure les ressenyes (0)

Escriu una ressenya

Your email address will not be published.

Un Projecte de Promoció del Territori.
Un Projecte Identitari.

info@naturalocal.net

←Tornar cap amunt